10 очарователни факта за котките с цвят оранжево таби

Оранжева котка Снимка: iStock

В ероятността да сте виждали оранжева котка таби е доста голяма, а със сигурност сте срещали и няколко такива. Гарфилд е точно с такъв цвят на козината! Ако си мечтаете за такъв мъркащ приятели или просто сте любопитни за тази фантастична котка, ви споделяме няколко факти за тези гальовни животни.

1. Повечето котки с цвят оранжево таби са мъжки

Това, което може да ви изненада, е, че генетично е много по-възможно да намерите оранжева мъжка котка отколкото женска. Цели 80 % от всички оранжеви таби котки са мъжки.

Всичко се свежда до хромозомите. За да се получи този красив цвят на козината, женските се нуждаят от два оранжеви гена - по един от всеки родител - докато мъжките се нуждаят само от един. Така че е много по-лесно да се види при мъжките гальовни животни.

2. Оранжевите котки таби са много любвеобилни

Оранжева коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Макар че всяка котка има свой специален характер, има вероятност оранжевата котка да е супер любвеобилна. Те са склонни да бъдат много послушни и социални.

3. Котките таби имат много шарки

Таби котките имат общо четири възможни шарки:

  • Класическа - класическата козина, която е характерса с линии на различни оранжеви нюанси.
  • „Скумрия“ - характеризира се с тигрови ивици.
  • Петниста - понякога вместо по-скоро се виждат петна, отколкото ивици.
  • На точки - тази, при която тялото може да изглежда в плътен нюанс, но на лицето се появяват класическите ивици.

4. Пигментът феомеланин създава цвета им

Точно както хората с червена коса, оранжевите котки произвеждат пигмент, наречен феомеланин. Този пигмент е отговорен за всички рижави котки и техните човешки аналози. Човешките червенокоси са известни с дръзките си, огнени характери. Дали същата черта е характерна и за нашите котешки приятели? Това много зависи от характера на котето.

5. Оранжевите котки са склонни да бъдат спокойни

Оранжева коткаСнимка: iStock

Джинджифиловите котки имат репутацията на изключително спокойни гальовни животни. Някои от тях дори са на границата на мързела. Ако искате котка, която ще се сгуши до вас винаги, когато сте готови за малко почивка, това е вашият мъркащ спътник. Естествено ниската им енергичност ги прави идеални спътници за малки деца или възрастни хора. Оранжевите котки се вписват добре и в домакинства с много домашни любимци.

6. Оранжевите котки обикновено са големи

Освен че са склонни към напълняване, те обикновено са и малко по-големи от другите котки. Въпреки че разликата не е крайна, те са склонни да стават малко по-високи (а понякога и по-широки). Може би по-голямата част от това се дължи на факта, че те са мъжки, които обикновено са по-големи от женските при всякакви цветове.

7. Оранжевото таби не е конкретна порода

Оранжева коткаСнимка: iStock

Оранжевото таби не е самостоятелна порода. Много породи могат да имат вида на оранжево таби, така че цветът не зависи от конкретен вид котка. Най-разпространените породи, които могат да имат тази шарка и цветови вариации, са Перскийска котка, Американски бобтейл, Британска късокосместа, Мейн Куун, Абисинска, Египетски мау и други.

8. Шарките служат за камуфлаж

Подобно на тигрите и другите величествени големи котки, техните оранжеви нюанси и шарки служат за камуфлаж, за да се слеят с околността, докато ловуват. Ако се замислите как бенгалският тигър се слива с високата трева, тази концепция е същата и за нашите домашни приятели.

9. Оранжевите котки таби могат да развият черни лунички

Може да видите оранжево таби с малки черни петънца по носа, устните и други части на кожата. Тази конкретна цветова гама е предразположена към появата на тези очарователни лунички. Когато епидермалните меланоцити се размножат, котката ви може да развие петна, наречени лентиго.

10. Оранжевите котки таби могат да имат три цвята на очите

Оранжева коткаСнимка: iStock

Оранжевите котки могат да имат златни, зелени или медни очи. Всеки цвят осигурява красив контраст с козината им. Физически е невъзможно оранжевото таби да носи друг генетичен цвят. Макар че тоновете могат леко да варират между златисто и светло кехлибарено, очите им остават относително същите основни нюанси.

Както виждате, оранжевите таби имат куп страхотни черти, които ги правят толкова прекрасни гальовни животни. Тази козина, доминирана от мъжки пол, има издигнат характер и нежно поведение. Оранжевите котки биха били фантастични компаньони - и има вероятност в местния приют вече да има няколко такива оранжеви приятели!

Виж още