10 предимства от стерилизирането и кастрирането на котката

кастриране на котка Снимка: iStock

С терилизирането и кастрацията включват операция за предотвратяване на репродукцията при мяукащите животни. За да предотвратите изненада и множество котила с бебета от вашата женска котка, трябва да я стерилизирате. За да попречите на мъжката си котка да се скита наоколо и да се чифтосва безразборно, трябва да се кастрира.

Стерилизацията е операция за отстраняване на яйчниците и матката на женска котка. Кастрацията е за мъжки котки и представлява отстраняване на тестисите.

Може би се чудите защо тази операция изглежда толкова настоявана от ветеринари или неправителствени организации. Но трябва да се съгласим - плюсовете със сигурност са повече от минусите. Искаме да обясним всички предимства на стерилизирането или кастрирането на вашето животно, за да знаете повече за тази тези процедури.

1. Помага на вашата котка да живее по-добър живот

Ако очертаете плюсовете и минусите, стерилизацията или кастрацията имат повече предимства. И значително подобрява качеството на живот както на мъжките, така и на женските гальовни животни, като елиминира рисковете за здравето и поведенческите проблеми, свързани с разгонването.

Dogsandcats.bg

2. Намалява рисковете от маркиране с урина

кастриране на коткаСнимка: iStock

Котките достигат полова зрялост около шестмесечна възраст, понякога по-рано. Когато го направят, много често и мъжките започват да маркират територията си с урина, за да привлекат партньор.

Няма значение колко ензими, химически почистващи препарати и домашно приготвени съединения използвате в дома си. След като котката ви започне да маркира, може да бъде много трудно да я накарате да спре.

Ако изчакате котката ви да се маркира, няма гаранция, че стерилизирането и кастрацията по това време също ще спре поведението. Така че най-добре е да се справите с него, преди да се е превърнал в проблем.

3. Намалява вероятността от бягство

Когато вашето коте започне да получава тези импулси, може да е по-вероятно то да се опита да се измъкне през вратата. Това е особено вярно, ако надушат друг мъркащ приятел навън, с които искат да се чифтосат. Когато оперирате котката си, тези естествени желания за намиране на партньор ще изчезнат.

Трябва да отбележим - някои котки просто обичат да са навън и ще опитат независимо от всичко. Но сексуално доминираните опити за излизане се подхранват от хормони. Така че, ако хормоналните желания на вашата котка са намалени чрез стерилизиране и кастрация, поведението действително ще намалее.

4. Котката ви може да стане по-спокойна

кастриране на коткаСнимка: iStock

Когато мъркащите животни са полово зрели, това може да предизвика агресия и нежелано поведение при някои. Това е така, защото повишава определени хормони и химикали в мозъка. Вашата котка може да стане непоносима към другите котки в дома.

Ако някога сте виждали разгонване на котка, няма да го забравите. Цялата им личност може да се промени, те често стават много по-привързани и дори прекалено властни. Въпреки че женските котки не кървят, те показват други очевидни признаци на топлина. Като ревене, търсене на обич, поставяне на дупето във въздуха и опашка настрани.

Мъжките могат да станат по-агресивни с мъжки. Те могат да се състезават за територия и женски. Това може да предизвика агресия, ако имате няколко некастрирани мъжки котки в дома си.

Ако някога сте ставали свидетели на битка с котки, това не е хубаво. Нещата могат да станат сериозни. За да предотвратите насилие един към друг - или дори към вас, най-добре е да изберете операцията.

5. Намалява броят на бездомните животни

Ако има по-малко котки, които се размножават, това намалява бездомната популация. Ние също можем да дадем своя принос, за да го предотвратим. Броят на бездомните котки в България и по света е огромен. Всичке те остават без грижа и през повечето време без редовно хранене и здравни грижи.

Освен това бездомните котки могат сериозно да засегнат популацията на птиците и дивите животни. Стерилизирането на вашите котки, ще помогне да се намали броят на котенцата, нуждаещи се от домове, ще помогне за намаляване на броя на котките, които се озовават в приюти или без собственик.

6. Намалява риска от заразяване с болест

Ако вашата котка не е сексуално активна, това намалява риска от потенциално сериозни инфекциозни заболявания, които могат да доведат до заболяване през целия живот. Освен това намалява риска от инфекции и наранявания от улични битки с други котки.

Болести, които изискват близък контакт, като вирус на котешка имунна недостатъчност и вирус на котешка левкемия, се заразяват по-често от котки, които се бият.

7. Намалява риска от евтаназия или престой в приют

кастриране на коткаСнимка: iStock

За съжаление, бездомността е наистина огромен проблем в света на домашните котки. Колкото повече се възпроизвеждат котките, толкова по-висок е рискът от евтаназия или живот в приют.

Някои услуги ви позволяват да улавяте, стерилизирате или кастрирате и освобождавате улични котки, за да предотвратите свръхпопулацията. Обикновено ветеринарният лекар ще маркира котката с подстригано ухо или някакъв друг визуален знак, за да покаже, че котката е била хирургически стерилизирана.

8. Намалява риска от репродуктивни проблеми при мъжките котки

За да намалите риска от здравословни проблеми като рак на тестисите, заболяване на простатата и херния, винаги е най-добре е да кастрирате мъжкия си котарак.

9. Намалява риска от репродуктивни проблеми при жените

Жените могат да се сблъскат с няколко репродуктивни проблема. Ако стерилизирате женската си, това намалява шансовете ѝ да се сдобие с рак на матката и гърдата, усложнения като разкъсване и инфекция на матката, кисти и друго. Тъй като операцията за стерилизация премахва яйчниците и матката, вече не може да има заболявания на тези органи.

10. Помага ви да направите нещо добро за общността

Може да не изглежда като голяма работа, но е предимство в почти всяка категория. Ако всеки изпълни своята роля, това ще намали броя на бездомните котки и ще намали дивата популация.

Винаги може да попитате ветеринарния си лекар за повече подробности относно кастрирането или стрелизирането на мъркащия си домашен любимец. И двете процедури се считат за рутинни, така че рисковете от тях са много по-малки отколкото плюсовете. Бъдете отговорни собственици и не позволявайте на мяукащия си приятел да се скита и чифтосва безразборно.

Вижте още:

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Трябва ли да кастрирам котката си

Котките знаят ли, че са кастрирани

Виж още