10 причини, поради които женските котки изведнъж маркират с урина

котешка урина Снимка: iStock

М аркирането с урина е често срещан проблем за собствениците на котки. Почистването е неприятно и ни кара да се тревожим за нашите котешки приятели.

Има няколко причини, поради които женската ви котка може да е започнала да уринира на места в дома ви внезапно. Тези причини могат да бъдат категоризирани като поведенчески причини и медицински причини. Преди да предположим, че мъркащият ви приятел маркира поради поведенчески проблем, важно е да изключите възможността за проблем със здравето. Ако честото уриниране продължава, ще трябва да го заведете на ветеринар, за да сте сигурни, че не страда от тежко медицинско усложнение.

Поведенчески причини за маркиране с урина при женски котки

Поведенческите проблеми често могат да произтичат от това, че гальовният спътник се опитва да съобщи някаква форма на дискомфорт. Ако проявява поведенчески проблеми, не бързайте да наказвате котката си! Директното наказание вероятно ще породи недоверие и ще доведе до допълнителни проблеми в бъдеще.

  • Териториални проблеми

Една от причините котката да маркира е, че обособява граници. Ако сте въвели нов домашен любимец в дома или имате непознати посетители, котката ви може да уринира, за да запази територията си. Правилното общуване на вашата котка с новодошлия трябва да елиминира желанието ѝ да „залага правата си“.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка не е стерилизирана, тя също може да маркира, за да се опита да привлече партньор.

котешка уринаСнимка: iStock

  • Стрес

Стресът може да е виновникът за внезапното уриниране. Той може да бъде причинен от много неща, включително заболяване или болка, така че не забравяйте да изключите медицински проблеми, преди да приемете, че това е поведенчески проблем.

Стресорът може да е определен звук или предмет, който я разстройва, но след като стресори бъдат премахнати, тя вероятно ще се успокои и ще спре с уринирането на неподходящи места.

  • Адаптиране към промяна

Често промяната може да обезпокои котките. Те не се адаптират толкова бързо, колкото другите животни, и се наслаждават на рутината си. Ако нещо значително се е променило в нейния свят, като например преместване в нов дом, тя може да маркира с урина, защото ароматът я успокоява.

Най-добрият начин да помогнете на котката да се адаптира е да предприемете бавни стъпки към промяната.

  • Териториален инстинкт

Уринирането е обичайна проява на териториален инстинкт. Това е особено често, когато в къщата е въведена нова котка.

Други признаци на териториално поведение при котките включват триене в предмети, драскане с нокти и бой. Ако смятате, че котката ви проявява териториално поведение, първо се свържете с вашия ветеринарен лекар. Тези агресивни поведения може да са симптоми на медицинско състояние.

котешка уринаСнимка: iStock

След като тази възможност бъде изключена, можете да управлявате поведението, като държите котките отделно и бавно ги въвеждате отново, като използвате успокояващи феромони, за да разсеете напрежението, или като осигурите допълнителни стълбове за драскане, играчки и тоалетни.

  • Тревожност при раздяла

Тревожността от раздяла може да накара котката ви да уринира. Въпреки че котките може да изглеждат отчуждени и не особено социални, повечето собственици на котки ще знаят, че това е далеч от истината. Нашите котки обичат да сме наоколо, дори и да ни държат на разстояние. Нашето отсъствие може да предизвика известно безпокойство.

Ако смятате, че вашата котка изпитва безпокойство поради раздяла, ще искате да установите последователна рутина на живот, която и двамата да следвате. Тази рутина ще помогне на гальовния приятел да знае кога ще отсъствате и кога ще се върнете, което ще я успокои. Освен това допълнителните играчки или разсейващи фактори могат да бъдат отличен начин да държите безпокойството настрана.

  • Тя се опитва да се свърже с вас

Може да звучи странно, но маркирането с урина на вашата котка може да е нейният начин да се опита да се свърже с вас. Пръскайки вашите неща, тя комбинира вашия аромат с нейния. Това ѝ помага да я успокои и ѝ позволява да се чувства защитена.

Медицински причини за маркиране с урина при женски котки

котешка уринаСнимка: iStock

Въпреки че може лесно да се раздразните от уринирането на вашата котка, важно е да запомните, че това може да е далеч извън нейния контрол. Различни медицински състояния може да я накарат да го прави, така че е важно да се свържете с вашия ветеринарен лекар в момента, в който забележите, че това се случва.

  • Инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища може да е причина за уринирането. Вашият ветеринарен лекар ще може да определи дали вашата котка е развила това заболяване или друго.

Независимо от това, ако подозирате, че е възможна инфекция на пикочните пътища, незабавно заведете котката си на ветеринар. Признаците, че вашата котка може да има инфекция на пикочните пътища, включват често уриниране, безпокойство, болка и кървава урина.

  • Бъбречно заболяване

Уринирането може да е симптом на бъбречно заболяване, както остро, така и хронично. Острото бъбречно заболяване често се дължи на инфекции или токсини, докато хроничното бъбречно заболяване често е свързано с дългосрочни състояния като рак.

Котките не могат да оцелеят без бъбреците си. Ако състоянието бъде уловено рано, може да се предпише лечение, за да се удължи качеството на живот на вашата котка. Ако обаче болестта се хване по-късно, лечението ще бъде много по-трудно.

  • Камъни в пикочния мехур

Когато минерали, кристали и органичен материал се събират в пикочния мехур, се образуват камъни. Те могат също да бъдат симптоми на други заболявания, като инфекции на пикочните пътища, така че не забравяйте да проучите допълнително с вашия ветеринарен лекар. Ако камъните в пикочния мехур не се лекуват, това може да доведе до обратно натрупване на урина в бъбреците, което е фатално.

котешка уринаСнимка: iStock

Уринирането на неподходящи места от котката може да бъде сложен проблем, с който трябва да се справите, независимо дали го причиняват поведенчески проблеми или медицински усложнения. Важно е да заведете котката си на ветеринар, когато тя започне да го прави, за да можете да изключите всякакви потенциално животозастрашаващи състояния. Веднага щом бъде открит коренът на проблема, можете да предприемете необходимите стъпки, за да го коригирате и да поддържате чист, щастлив дом.

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Как да премахна котешка урина от обувките ми

Виж още