9 неща, които трябва да знаете, ако решите да оставите котката си сама

Котка у дома Снимка: IStock

В ероятно вашата котка обича да остава сама със себе си през повечето време, така че може да си помислите, че мяукащите приятели не забелязват отсъствието ви всеки ден, след като тръгнете на работа. Всъщност ще се изненадате в обратното.

Някои мяукащи приятели могат да бъдат много привързани към стопаните си и наистина да страдат, ако останат по-дълго сами. Други действително няма да се чувстват прекалено самотни, но въпреки това - бъдете сигурни, че ще усетят липсата ви. В случай че ви се наложи да оставите за по-дълго време гальовния домашен любимец сам е добре да съобразите няколко неща. 

1. Помислете за хотел за котки

Ако не ви харесва идеята да оставите котката си напълно сама, докато ви няма за по-дълго време - можете да потърсите подходящ хотел за домашни любимци, който приема котки. В края на краищата, по този начин ще има някой, който да пази и храни котката ви, а тя ще има с кого да общува.

Въпреки това, трябва да внимавате, тъй като мъркащите животни са териториални същества и за някои може да е много стресиращо да бъдат заведени няколко дни в непозната среда с много нови миризми и други котки. Някои представители стават силно нервни, тъй като хем стопаните им ги няма, хем са поставени в тотално нова обстановка. Помислете дали това е най-удачният вариант за вашия мъркащ приятел или е по-добре да остане у дома, където някой да идва да се грижи за него. 

Dogsandcats.bg

2. Почистете старателно котешката тоалетна

Без значение колко дълго ще ви няма, котките се нуждаят от чиста тоалетна. Ако тоалетната е мръсна и не се почиства всеки ден (или на определено време в зависимост какъв е пясъкът за тоалетна), резултатите няма да ви харесат.

Мъркащите животни често ходят до тоалетна извън нея в “знак на протест”, за да ви уведомят, че това място има нужда от почистване. А в по-тежките ситуации могат да намерят някое затънтено място в дома ви, за да свършат работата си там. За да намалите „злополуките“ - почистете добре котешката тоалетна, а в допълнение можете да извадите и допълнителни, за да сте сигурни, че мъркащият приятел ще има къде да свърши работата си на чисто място. 

3. Котките се нуждаят от стимулация дори когато ви няма

Котка у домаСнимка: IStock

Хората смятат, че котките могат да бъдат оставени сами, защото спят толкова много и са склонни да бъдат независими, но те също се нуждаят от взаимодействие и обогатяване. Игрите и забавленията ще помогнат на мяукащия приятел да намали скуката и поведенческите проблеми, които могат да се появят в резултат на нея.

Пригответе различни играчки и инструктирайте човекът, на когото сте поверили грижите за мяукащия спътник докато ви няма да поиграе малко с котката ви, за да я разведри. 

4. Котките също са самотни

Тъй като котките изглеждат много стоически, може лесно да пропуснете знаци, показващи, че мъркащото приятелче всъщност изобщо не е щастливо, че е оставено само за известно време. Промените в поведението, апетита, навиците за ходене до тоалетна или грижата за котките могат да бъдат признаци, че котката има проблеми с това да прекарва твърде много време сама.

5. Опитайте се да облекчите безпокойството на вашата котка

Ако откриете, че гальовният спътник не се справя добре, когато го напускате дори за кратки периоди, има неща, които могат да облекчат безпокойството му. Можете да опитате със спрейове с феромони, които помагат на гальовните животни да останат спокойни.

6. Котките забелязват, че ви няма

Дори мъркащият домашен любимец да не е най-любящото същество, бъдете сигурни, че той в крайна сметка ще разбере, че не сте у дома. Най-малкото защото вие сте източникът на тяхната храна. 

7. Котката ви може да се нуждае от приятел

Котка у домаСнимка: IStock

Понякога самотните мяукащи животни просто се нуждаят от котешки приятел. Ако оставяте котката си сама всеки ден, помислете дали имате време и енергия, за да отделяте време на гальовния домашен любимец. В много случаи второ коте значително облекчава ситуацията у дома, тъй като двете животинчета могат да се забавляват, да си почиват заедно и да спят сладко-сладко.

Много гальовни животни, които прекарват времето си сами, всъщност могат да се възползват от това да имат котешки спътник.

8. Котките жадуват за рутина

Винаги трябва да се обаждате на гледач на домашни любимци или приятел, ако ще оставите домашния си любимец за дълъг период от време. Котките не трябва да се оставят за повече от 24 часа, без някой да провери тяхното състояние и да се погрижи за тях. Ще бъде по-малко стресиращо за мъркащия приятел, ако се поддържа нормална рутина по отношение на редовното почистване на тоалетната, сервиране на храна в нормалните часове и известна степен на нормална активност в дома, макар че вас ви няма.

9. Поддържайте режима на хранене редовен, доколкото е възможно

Тъй като мъркащите животни обичат рутината, тя е добре да се спазва възможно най-много от човекът, на когото сте поверили грижите за гальовния спътник. Макар и да е трудно, ако този човек има различен глафик - колкото по-малко промени има за котката ви - толкова по-добре и по-малко стресирана ще бъде тя. 

Понякога може да бъде доста трудно да оставим мяукащия домашен любимец сам у дома, но с подходящите грижи и ваш доверен човек, за когото знаете, че ще се грижи добре за вашата котка - този момент може да не е толкова стресиращ. Все пак - организирайте редовно хранене, почистване на тоалетната и необходимата доза игра и забавления, за да се уверите, че мяукащия спътник се чувства възможно най-комфортно у дома, макар и сам. 

Виж още