Как протече Международната котешка изложба “Hello Summer”, 25-26 юни

Котешка изложба Снимка: iStock

П рез уикенда на 25-26 юни изложбеният център в Хотел “Маринела”, София беше превърнат в същински рай за котешките любители. Иначе казано, за стартираме лятото с повече красота и елегантност характерна за тези животни, се проведе Международна котешка изложба “Hello Summer”. 

Събитието беше специално не само защото негов фокус бяха тези изящни същества, но и защото това е първата изложба в София от две години насам. Колкото и да е трудно да се оценяват котки, все пак цели две от най-големите фелиноложки организации в света FIFe (Международната федерация по фелинология) и TICA (Международна фелиноложка асоциация) имаха щастието да се докоснат до всяка една прекрасна котка, за да я разгледат отблизо и да открият най-хубавите ѝ черти. 

Котешка изложбаСнимка: DogsAndCats

На наш въпрос “Как е възможно да оценявате котки, при положение че всички са прекрасни”, международната съдийка от организация TICA Памела Барет, ни дава отговор, който не може да бъде по-точен и проницателен:

Dogsandcats.bg

Котешка изложбаСнимка: DogsAndCats

“Котките са много комплексни”, с което не можем да се съгласим повече. Барет споделя, че организацията провежда множество задълбочени обучения относно стандартите на породите и системата за оценяване е изгладена до най-малката подробност. Въпреки това тя продължава:

“Представете си, че сте чели много и знаете всичко за картината “Мона Лиза”, която се намира в Лувъра - преди да посетите музея сте се подготвили с информация, знаете абсолютно всичко за нея, но когато най-накрая я видите на живо - осъзнавате, че тя изглежда по-различно от очакваното. Оценяването на котки е много повече от просто от поставяне на оценка. Когато докосвам котките, аз се отнасям към тях с много любов, внимание и търся най-хубавите им страни - меката козина, красивите линии, сладкото изражение и цялостното телосложение. В целия този процес, аз се старая да ‘“изкарам” най-хубавото възможно от тях, за да могат да се чувстват добре. По същия начин, по който човек се усмихва, когато някой му каже нещо положително или му направи комплимент.”

Габриела Димова, фелинолог и част от организаторите на събитието ни разказа малко повече за породите и стандартите. Важността на тези събития от гледна точка на тази международна ”котешка общност”, е че това е място, където се срещат фелинолози и съдии от международни организации, които оценяват котките по приети стандарти. Важна роля имат както фелинолозите, така и съдиите, тъй като първите спомагат за развитието на тези стандарти, така че породите да еволюират в унисон с всичко около нас. 

Котешка изложбаСнимка: DogsAndCats

От друга страна, това събитие не е само важно от гледна точка на оценяване на котки, но и за посетителите защото: 

“В България има много любители на домашни любимци и на котки, като те могат да са породисти или не. Едно от най-ценните неща от съжителството с домашен любимец е, че се създава чувство на обич и доброта в хората, които се грижат за животинчето си, и затова смятам, че е важно да има повече такива събития. За децата например, това може да е много положителен опит, тъй като имат възможността да разгледат котките, а ако растат с домашни любимци - да бъдат по-добри хора”, завършва Габриела. 

Котешка изложбаСнимка: DogsAndCats

Многократно сме разказвали, че притежаването на домашен любимец е не само щастие и обич, но и много голяма отговорност. Истински щастливи бяхме да имаме възможност да разгледаме различни породи мъркащи приятели, които не се срещат всеки ден - Сфинкс, Донски Сфинкс, Сибирска котка, Мейн Куун, Ориенталска късокоместа, Манкс (който има много къса опашка), но и познатите ни породи - Рагдол, Британска късокосместа (в най-различни рядко срещани цветове), Сиамска котка, Персийска котка и други.

Виж още