Защо котките имат мустаци на веждите - любопитни факти

котка в близък план Снимка: iStock

В ъпреки че мустаците над устата са отличителна черта в анатомията на котките, мустаците в други области са по-малко забележими. Освен в областта над устата, котките имат мустаци и по брадичката, предните крака, около ушите и над очите.

Така че, ако сте забелязали „мустаци на очите“, бъдете сигурни, че това е напълно нормално и тези мустаци играят важна роля за поддържането на безопасността и бдителността на вашата котка.

Защо котките имат мустаци на веждите?

котка в близък планСнимка: iStock

Котките имат мустаци над веждите си, защото те са важен инструмент за оцеляване. От една страна, мустаците са „сензори“ на котката и ѝ помагат да се ориентира по-добре в обстановката. Всъщност може да се окаже доста изненадващо да научите колко чувствителни са мустаците на котката.

Dogsandcats.bg
  • Усащена на околната среда

Мустаците - независимо дали са на горната устна, на брадичката или над очите - имат силата да улавят фини вибрации, причинени от промени в околната среда (дори промени във въздуха), което в дивата природа предупреждава котката за потенциални хищници, плячка и препятствия по пътя ѝ.

Това се дължи на наличието на сензорни клетки под кожата около фоликулите на мустаците. Когато бъдат стимулирани, тези клетки предават информация на мозъка за заобикалящата котка среда, а това подобрява пространственото ѝ съзнание, помага ѝ да се пази от хищници, да улавя плячка и да избягва опасни препятствия.

Освен това котките използват мустаците си, за да преценят дали ще могат да се поберат някъде - например в старата картонена кутия, която толкова предпочитат пред скъпата котешка къщичка, която сте им купили.

  • Ориентация

Клетките във вътрешността на мустаците на котката ѝ помагат да осъзнае своето положение и ориентация. Това позволява на мяукащия приятел да преценява близостта си до земята, поради което котките умеят да се приземяват плавно и грациозно.

котка в близък планСнимка: iStock

  • Защита

Мустаците над очите на котката помагат за предпазването на очите от прах и мръсотия, които могат да влязат в контакт с тях. Това се случва, тъй като мустачките улавят чуждите предмети и карат котката да ги изтръска, преди да са нанесли вреда.

  • Комуникация

Тъй като котките не могат да общуват по същия начин като нас, те използват езика на тялото, изражението на лицето, вокализацията и дори движенията на мустаците, за да ни информират как се чувстват. Например мустаците ще се сплескат към лицето на котката, ако тя изпитва страх или се конфронтира.

От друга страна, когато котката ви се чувства спокойна, мустаците могат леко да се спуснат по спокоен начин, а когато се чувства любопитна, мустаците се движат напред.

В заключение ще кажем, че котките имат мустаци над очите си, защото те им помагат да усещат какво се случва около тях и да търсят важни обекти (като купичката за храна при домашните котки или плячката при дивите), да се пазят от потенциални заплахи и да преценяват дали определени места са подходящи или не. Поради тези причини мустаците на котките никога не трябва да се режат или подстригват.

котка в близък планСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котките имат мустаци

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Какво представляват „уморените” котешки мустаци

Виж още