12 исторически личности, които са били луди по котките

Къщата на Хемингуей Снимка: iStock

М ъркащите животни пленяват сърцата на хора от цял свят със сладките си лица, пухкава козина, красиви цветове, изящество и разбира се - непредвидим, мистериозен характер. Не случайно много видни исторически личности имат не само котка или две, но някои от тях са прекалявали като дори са предпочитали котешка компания пред човешката. Британският рок музикант Фреди Меркюри е един от тях.

Познаваме и Клеопатра от Древен Египет, която също има специална връзка с котките. От поети, до музиканти, художници, учени, политици ... Нека да прочетем за някои известни личности и до къде се простира тяхната любов към котките

1. Екатерина Велика

Руската императрица Екатерина Велика (1762-1796г) имала две пълноправни котешки колонии в Зимния дворец в Санкт Петербург. Нейните лични домашни любимци са елегантни Руски сини котки, но и мъркащи приятели без конкретна порода, които често е подарявала на посланици или кралски семейства. До ден днешен в Ермитража в Санкт Петербург живеят около 60-70 котки, които неведнъж са спасявали музея и картините от гризачи, затова са високо ценени и се възприемат като „служители“. Разбира се - те не се допускат в изложбените зали, но се помещават на места, обособени за тях, където получават храна и грижи.

2. Ейбрахам Линкълн

Ейбрахам Линкълн (1809-1865г), 16-ият президент на Съединените щати, е също голям любител на котките. За него се дори се казва, че това е било много обичано от него хоби. Той е приемал бездомни и е имал няколко в Белия дом. В началото на Гражданската война през март 1865 г. Линкълн отива при генерал Улисис Грант, който тогава участва в обсадата на Петербург във Вирджиния. Там открива три котенца в колибата на телеграфа, които спасява и поверяла на полковник, който да ги храни и да се грижи за тях.

Dogsandcats.bg

3. Теофил Готие

Френският писател Теофил Готие (1811-1872г) обожава котките и говори за тях през цялото време. Първоначално Готие има една котка, черно таби, но бързо се сдобива с още. Те обаче не са кастрирани, така че може да предположите до каква бройка стига писателят. 

„Ако харесвате котката, тя ще ви позволи да ѝ станете приятел, но никога стопанин!“ - Теофил Готие

4. Шарл Бодлер

По мъркащите животни се прехласва и друг френски майстор на думите - поетът Шарл Бодлер (1821-1867г). Той поставя котките значително над повечето хора в своята социална йерархия. Едно от стихотворенията в неговия неговата най-известна стихосбирка „Цветя на злото“ („Les Fleurs du Mal“) не само възхвалява котката, но идентифицира мяукането на котката като самия източник на неговия стих.

5. Паул Клее

Рисунка на Пол КлееСнимка: Уикипедия

Швейцарският художник Пол Клее (1879-1940г) е вдъхновен от своите обожавани котки. Тези мъркащи приятели присъстват в близо 30 от неговите произведения на изкуството и това са само тези, в които котките са обекти. Понякога те са били негови помощници и той директно е привличал тяхната помощ в работата си. Неговите котки са неотлъчно до него докато той рисува.

6. Марк Твен

Марк Твен (1835-1910г) може да надмине дори най-лудите любители на мъркащи животви.Той е имал около 19 котки наведнъж, всички от които е обичал и уважавал много повече от хората. Той дори казва:

„Ако човек можеше да бъде кръстосан с котка, това би подобрило човека, но би влошило котката“. - Марк Твен

Някои от неговите котки се казват Аполинарий, Велзевул, Блатерскит, Бъфало Бил, Сатана, Грех, Кисело пюре, Тамани, Зороастър, Сапунена сол, Чума и Бамбино.

7. Ърнест Хемингуей

Къщата на ХемингуейСнимка: iStock

Историята на Ърнест Хемингуей (1899 – 1961г) и неговите полидактилни котки (повече пръсти на лапите си) започва със Снежанка. Както името подсказва - тя е бяло, полидактилно коте, което Хемингуей получава през 30-те години на миналия век като подарък от морски капитан. Къщата музей на писателят е важна историческа забележителност във Флорида днес е дом на между 40 и 50 полидактилни котки!

Една от полидактилните котки в къщата на Хемингуей днес

"Котката има абсолютна емоционална честност. Човешките същества, поради една или друга причина, може да скрият чувствата си. Но една котка не може." - Хемингуей

8. Фреди Меркюри

Много от нас познават покойния фронтмен на Queen заради неговия отличителен външен вид, сценично поведение и разбира се - глас. Освен легендарен музикант, той е и любител на мъркащите животни. В дома си в Лондон Лондон, всичките му щастливи котки са имали собствена спалня. И той толкова ги обича, че се отнася с тях като с негови деца. Докато е на турнета, Фреди се е обаждал у дома, за да „поговори“ с котките си.

Една от най-любимите му котки е шарена, на има Дилайла, която увековечава с песента „Delilah“. И това не е всичко, на въпрос какво ще се случи с голямото му богатство, след като той почине, отговорът му гласи, че планира да остави всичк „на Мери (бившата му съпруга) и котките“.

9. Пабло Пикасо

Музей на ПикасоСнимка: iStock

Известният испански художник е също голям любител на котките. Първият мъркащ спътник на Пикасо 1881-1973г е Сиамка на име Мину.

10. Карл Лагерфелд

Модният дизайнер Карл Лагерфелд (1933-2019г) е и горд котешки баща на котка, на име Шупет. Тази котка е изключително богата, тъй като във финала на дните си, дизайнерът взима поредното ексцентрично решение, а именно - да завещае състоянието си на мяукащия домашен любимец. Котката Шупет притежава около 200 милиона долара, а за нея се грижи икономката на Лагерфелд.

11. Джон Ленън

Водещата фигура и много обичана фигура на рок групата Бийтълс - Джон Ленън (1940-1980) е и любител на гальовните животни. Той е притежавал близо 20 котки през живота си, някои с чисти породи или смесени.

12. Исак Нютон

Приключваме списъка с много специален физик и математик, а именно - сър Исак Нютон. Освен приноса в науката, Нютон изобретява и котешката врата, защото домашната му котка постоянно иска да влиза и излаза от лабораторията му, което води до непрекъсното прекъсване на неговата работа, за да отваря вратата. В резултат на това - той пробива дупка във вратата, от където домашният любимец може да преминава когато пожелае.

Исак НютонСнимка: iStock

Виж още