14 уникални начина, по които котката показва, че обича някого

домашна котка Снимка: iStock

К отките имат мистериозно поведение и често се чудим дали изпитва любов и привързаност към нас или е безразлична.

Имаме чудесни новини - представяме ви цели 14 начина, по които котката демонстрира, че сте важен човек за нея! Веднъж щом се научите да разпознавате тези фини знаци - няма да имате съмнения относно това, което изпитва към вас!

1. Спи или седи върху вас

Котките са най-уязвими по време на сън. Така че дрямката до вас (или върху вас) е ясен знак за тяхното доверие и обич. Някои котки дори ще седнат на рамото ви, за да се чувстват сигурни и близо до вас.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Бавно мигане

Също като хората, котките казват много с очите си. Когато гальовните животни мигат бавно, те обикновено седят в отпусната позиция и може да присвият или затворят очи след това. Тъй като всичко може да се случи, докато очите им са затворени, едно спокойно бавно мигане (или поредица от мигания) към вас, демонстрира доверие.

3. Мъркане

През повечето време мъркането на вашата котка предполага дълбока релаксация и задоволство. Когато мъркането се появи заедно с други признаци на котешко щастие, като месене с лапи или отпуснат език на тялото, можете да го приемете като знак за тяхната привързаност.

4. Показване на корема им

Котките обикновено показват уязвимите си страни само когато се чувстват комфортно и в безопасност във ваше присъствие. Така че, ако котката ви легне на пода с корем нагоре, това показва, че се чувстват доста уверени и имат доверие във вас.

5. Показват дупето си

Точно както показването на корема демонстрира доверие, котка, която ви представя задната си част, заема уязвима позиция. Макар че от наша гледна точка това може да изглежда невъзпитано, всъщност по същия начин като показването на корема - това всъщност демострира увереност и поздрав към вас!

6. Котката ви ближе

домашна коткаСнимка: iStock

Котките инстинктивно се грижат една за друга като начин за укрепване на социалните връзки. Те правят това и с хората. Всъщност котките произвеждат окситоцин - хормона на „любовта“ - когато се търкат едни в други.

Когато котката ви оближе, тя пренася миризмата си върху вас, което ви маркира като безопасна част от тяхната територия. Така че можете да приемете облизването с техния грапав език като техния начин да кажат: „Ти си част от моето семейство.“ Приятелското облизване може да бъде и молба за внимание или храна.

7. Котката търка главата си във вас

Когато вашата котка ви „удари“ с челото си, тя пренася феромони върху вас. Тези химични сигнали без мирис, които се отделят от жлезите в тялото на вашата котка, позволяват на котките да маркират неща (включително вас) като познати и безопасни.

8. Триене на бузите

Котките също отделят феромони от брадичката си и от страните на устата си. И така, едно любящо плъзгане по бузите дава на котката ви възможност да поставя аромата си върху вас, а това е отново знак, че ви маркира като безопасна територия.

домашна коткаСнимка: iStock

9. Месене с лапи

Котенцата, които се кърмят месят майките си, за да стимулират притока на мляко и това поведение – често известно като „правене на бисквити“ – се пренася в зряла възраст за много котки.

Тъй като котките имат феромонови жлези на възглавничките на лапите си, месенето предлага и друг начин за маркиране на тяхната територия. Ако вашето коте избере скута ви като идеалното място за месене с лапи, считайте това за знак за тяхната любов.

10. Нежни захапвания

Тези нежни ухапвания могат да се случат, ако котката ви бъде свръхстимулирана по време на галене. Тялото им казва „харесва ми, но това е малко прекалено“.

11. Носят ви „подаръци“

домашна коткаСнимка: iStock

Вашата котка обсипва ли ви с „подаръци“? Може би носят любима играчка в скута ви или дори оставят мъртва мишка на прага ви. Това е комплимент и означава, че котката ви държи на вас и се грижи за вас.

12. Следва ви в банята и навсякъде другаде

Имате ли своя лична котешка сянка? Ако вашата котка ви следва из къщата, можете да го приемете като знак на любов. Може да е любопитна какво правите или просто иска да прекара време с вас.

13. Увиване на опашката около вас

Тъй като не могат да говорят, котките използват езика на тялото, за да общуват - и позицията на опашката им може да каже много различни неща. Това е силен знак, че вашата котка ви обича, ако те увият опашки около вас.

14. Котката отговаря положително на гласа ви

домашна коткаСнимка: iStock

Доказателствата показват, че котките могат да разпознават гласа на собственика си - факт, който говори много за връзките, които котките могат да изградят с хората си.

Когато родителите на домашни любимци се приберат у дома и повикат котката си, много котки дотичват, за да поздравят човешкия си приятел. Често котките могат дори да демонстрират привързаност, като се търкат в краката ви или мяукат, за да ви приветстват у дома.

Дори и с аурата на отдалечени животни, всеки собственик на котка, ще потвърди че неговата е привързана, дружелюбва и общителна с нейните си хора у дома. И всички тези котешки действия го доказват.

Виж още