3 болести, които котешката урина може да причини

котешка урина Снимка: iStock

К отките са страхотни домашни любимци, но се нуждаят от внимание, грижи и чист дом. Почистването на котешка урина и изпражнения не е най-привлекателната работа, но трябва да се извършва внимателно. За съжаление, освен неприятната силна миризма, котешката урина може потенциално да причини някои болести. С няколко прости предпазни мерки обаче повечето от тях лесно се избягват.

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразита Toxoplasma gondii, който се среща най-често в изпражненията на котки на открито и е особено опасно за бременни жени. Паразитът може да влезе в тялото и да причини сериозни щети на нероденото дете, дори да причини мъртво раждане или спонтанен аборт.

котешка уринаСнимка: iStock

Други странични ефекти включват жълтеница, проблеми с очите, умствена изостаналост и глухота. Бременните жени могат да избегнат токсоплазмозата, като просто носят ръкавици, докато сменят кутията за отпадъци, но се препоръчва, ако сте бременна - да не чистите котешката тоалетна.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви прекарва много време на открито, измийте ръцете си и след контакт с мъркащия приятел. Технически токсоплазмозата се предава с изпражнения, но тъй като е трудно да се отделят изпражненията от урината в кутия за отпадъци, трябва да се вземат предпазни мерки, когато се работи с двете.

Астма

Котешката урина няма да причини астма, но амонякът, присъстващ в нея, предизвиква астматични пристъпи. Хората с астма все още могат да живеят с котки, но те трябва да бъдат доста бдителни за поддържането на чиста кутия за отпадъци. Хората с астма трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, когато почистват котешка урина и изпражнения. Носенето на ръкавици и маска ще намали шансовете амоняк да навлезе в системата ви и да предизвика атака.

Дразнене на белите дробове и бронхит

Обикновено хората със здрава имунна система не се разболяват от вдишване на амоняк в котешка урина. Хората с алергии или отслабена имунна система обаче могат да получат дразнене в белите дробове и дори бронхит, ако излагането е дългосрочно или екстремно. За тези с отслабена имунна система дори вдишването на малки количества котешка урина може да доведе до пристъпи на кашлица и затруднено дишане.

котешка уринаСнимка: iStock

Няма две мнения, че животът с домашен любимец е прекрасен и топли сърцата ни всеки ден, но не трябва да правим компромиси с хигиената на нашия дом. Все пак това е друго живо същество, което също като нас носи бактерии, мръсотия или инфекции. Затова трябва да бъдем внимателни, да се стараем да почистваме дома си често и да взимаме мерки при почистване на котешката тоалетна.

Вижте още:

Мога ли да заразя котката ми с настинка

Котката ми ме ближе - опасна ли е слюнката?

Виж още