3 причини, поради които котката ви диша прекалено бързо

котка у дома Снимка: iStock

К отка, която изглежда, че диша по-бързо от обикновено, може да заслужава вашето внимание. В края на краищата всяка промяна от обичайното може потенциално да сигнализира за проблем. Както знаем, котките са много добри в прикриването на заболяванията си, така че тежкото дишане може да е първият признак на някои сериозни заболявания.

Въпреки че учестеното дишане може да сигнализира, че нещо не е наред с вашата котка, има и много прости причини, поради които котката ви може да диша по-бързо от обикновено и не винаги озвачава, че трябва да се притеснявате.

1. Медицински причини

Съществуват няколко медицински причини, поради които вашата котка може да диша бързо. Обикновено много от тях са придружени от други симптоми. Ако котката ви е болна, тя вероятно ще изпитва различни симптоми, а не само един. Много от тези симптоми обаче могат да бъдат незабележими, докато не разберете какво трябва да търсите.

Ако мяукащият ви приятел видимо диша учестено и не е играл, може би е добре да потърсите съвет от ветеринарния лекар, тъй като не е изключено да изпитва болка в някоя част на тялото.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

2. Котката ви е прекалено стимулирана

Ако нещо е изненадало котката ви или тя се интересува от заобикалящата я среда, тя може да започне да диша тежко. Хората започват да дишат учестено, когато са развълнувани, и нашите котки не са по-различни. Дори нещо да не ви се струва интересно, вашата котка може да го намери за очарователно.

Ако мъркащият приятел дебне птиците навън е много вероятно да диша учестено.

3. Котката ви изпитва страх или безпокойство

Безпокойството също може да накара котките да дишат бързо. Това върви заедно с горната причина. Котките са много концентрирани върху заобикалящата ги среда поради своята тревожност. Въпреки това не е задължително те да се концентрират върху нещо конкретно - и може би нищо конкретно не се случва. Те могат да се държат уплашено и нервно.

Това се случва най-често, когато се случи нещо страшно, което изпраща котките в режим на борба или бягство. В повечето случаи учестеното дишане ще продължи само няколко минути, докато котката обмисля информацията. Да предположим обаче, че котката е обезпокоена за по-дълъг период от време (като например това, което се случва при въвеждането на ново животно в дома). В този случай тя може да продължи да се държи по този начин, докато тревожността отмине.

котка у домаСнимка: iStock

В много случаи учестеното дишане е симптом на основна ситуация - независимо дали става въпрос за заболяване или чувство. Поради тази причина трябва да лекувате основния проблем, за да отстраните учестеното дишане.

Това обаче не означава непременно, че искате да поправите учестеното дишане. В много случаи дишането е напълно безвредно и се появява просто защото котката ви е играла или се е развълнувана. Все пак, ако мъркащият приятел видимо изпитва дискомфорт - не отлагайте посещението при ветеринарен лекар.

Вижте още:

Защо котката ми не мяука

Защо котката ми се задъхва

В кои случаи котките могат да хриптят

Виж още