3 причини, поради които котката ви намигва

котка мига Снимка: iStock

К отките са мистериозни и забавни същества и всеки ден ни изумяват с поведението си. Едно от необичайно поведение, което може да забележите в гальовния приятел, че той ви намигва. Вероятно ще се досетите, че котките не намигат по същите причини, по които го правят хората. Тогава защо котка би намигнала на някого?

Котката може да изпитва дискомфорт с клепача си

Гальовните животни имат т.нар. втори клепач, който играе ролята на мембрана. Тя помага за предпазване на роговицата, особено в природата, където листа, клони и високи треви могат да наранят очите.

Ако окото стане прекалено сухо, котките мигат, за да овлажнят клепачите си отново. Това може да накара котката ви да изглежда така, сякаш ви намига, докато всъщност тя просто се опитва да мигне и да овлажни очите и клепачите си. След като клепачите им се овлажнят правилно, мигането/мигането трябва да отшуми.

котка мигаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котката ви показва доверие и лоялност

Котките понякога намигат на хора, на които имат доверие и се чувстват лоялни към тях. Ако котката ви обича да прекарва времето си около вас и чувства дълбока връзка с вас, има вероятност поне от време на време да ви намига. Някои котки намигват на стопаните си от обожание с едното или с двете очи, в зависимост от ситуацията и личността на конкретната котка. Това е т.нар. „котешка целувка“.

Инфекция на очите

За съжаление очните инфекции не са нечувани при котките, а някои от тях могат да накарат котката ви да мига, като това може да бъде объркано с котешка целувка. Добър признак, че котката ви има очна инфекция, е когато забележите да мига продължително време в рамките на няколко дни. Възможно е котката ви да страда от конюнктивит, когато мембраната, покриваща очите, се инфектира от бактерии. В допълнение към мигането котката ви може да има секрет от очите и/или да има подуване около очите.

котка мигаСнимка: iStock

Язвите на роговицата могат да бъдат болезнени, да дразнят очите и да ги карат да мигат, което понякога прилича на „закачливо“ намигване. Язвите на роговицата могат също така да доведат до помътняване на очите. Алергиите също могат да накарат котката ви да мига. Други симптоми, които могат да съпътстват алергиите, са зачервяване, триене и примигване на очите.

Трябва ли да се притеснявате, ако котката ви мига прекалено

Освен ако това действие не е причинено от някакъв проблем с очите, няма причина да се притеснявате, че котката ви мига от време на време. Ако подозирате, че това се дължи на някакво здравословно състояние, не се колебайте да насрочите час за преглед при вашия ветеринарен лекар. Винаги е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате.

котка мигаСнимка: iStock

Съществуват само няколко причини, поради които котката може да мига, така че не би трябвало да е трудно да разберете конкретната причина за поведението. Очните инфекции лесно може да се забележат, тъй като очите стават мътни, котката видимо изпитва дискомфорт, а от очите може да тече секрет. Тогава знаете какво да направите - да посетите ветеринарния лекар. В противен случай гальовният приятел просто показва привързаност към вас и ви изпраща котешки целувки.

Виж още