3 причини, поради които котките драскат пода

котка играе и драска Снимка: iStock

М ъркащите животни са известни със странното си поведение и едно от тях, не е изненадващо, е драскането. Това е естествено поведение, което котките проявяват, за да маркират своята територия, да разтягат мускулите си и да поддържат ноктите си. Въпреки това, ако забележите, че котката ви драска пода, това може да е признак за основен проблем. Нека да разгледаме няколко причини, които могат да обяснят поведението на мяукащия приятел и какво да направите по въпроса.

1. Проблеми с тоалетната

В някои случаи котката може да драска пода поради мръсна или неподходяща на размер тоалетна. Гальовният приятел може също да надраска пода, за да „прикрие“ отпадъците си или да сигнализира, че трябва да му се почисти тоалетната. Осигуряването на чиста тоалетна с подходящ размер и поставена на тихо място може да помогне за облекчаване на това поведение.

котка играе и драскаСнимка: iStock

2. Точене на ноктите

Друга причина, поради която котките могат да драскат пода, е да наострят ноктите си. Котките използват ноктите си за различни дейности като катерене, игра и защита. Така че драскането по пода може също да означава, че ноктите им стават тъпи и трябва да се изострят. Осигуряването на стълбове за надраскване или подложки може лесно да помогне за пренасочване на това поведение и да защити вашия под от повреда.

Dogsandcats.bg

3. Стрес или безпокойство

А в някои случаи драскането по пода може дори да е признак на стрес или безпокойство. Котките могат да бъдат стресирани поради промени в тяхната среда или рутина, като нов домашен любимец или член на семейството, преместване в нов дом или промени в графика на хранене. Ако подозирате, че поведението на вашата котка е причинено от стрес или безпокойство, може да искате да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за подходящи възможности за лечение. Като цяло разбирането защо котката ви драска по пода може да ви помогне да се справите с проблема и да осигурите необходимите грижи за вашия котешки приятел.

Защо котката ми ме драска, когато я галя?

котка играе и драскаСнимка: iStock

Мяукащите приятели са известни с непредвидимото си поведение и едно от често срещаните оплаквания на собствениците на котки е, че котката им ги драска, докато ги галят. Има няколко причини, поради които котките могат да направят това по време на галене.

Една от най-честите е свръхстимулацията. Може да се изненадате, но мяукащите животни имат „сензорен праг“ и когато достигнат определена точка, те стават свръхстимулирани и могат да се нахвърлят с ноктите си или зъбите си. Това може да се случи, когато бъдат галени твърде дълго или по начин, който не харесват (например твърде агресивно или в неудобна зона).

Друга причина, поради която котките могат да одраскат стопаните си по време на галене, е териториалната агресия. Когато котката почувства, че личното ѝ пространство е застрашено, тя може да се сраска в опит да се защити и да установи граници. Това може да се случи, когато котка бъде галена в зона, където се чувства неудобно.

Наистина е важно собствениците на котки да разбират езика на тялото и сигналите на котката си, за да избегнат одраскване по време на галене. Например, ако котка започне да потрепва опашката си или да сплеска ушите си, това може да е знак, че тя е свръхстимулирана. Следващото ниво е ръмжене, отдръпване или директно драскане и хапане, като всичко това недвусмислено показва, че е време да спрете с милувките.

котка играе и драскаСнимка: iStock

Котките са естествени ловци и се нуждаят от възможности да упражняват инстинктите си. Така че, ако нямат достатъчно играчки или дейности, които да ги занимават, може да започнат да проявяват странно поведение, като например да драскат пода и да тичат из дома ви на случаен принцип. Други причини могат да включват стрес, безпокойство или дори заболяване. Важно е да обърнете внимание на поведението на вашата котка и да вземете под внимание всички промени или загрижени действия. Ако не сте сигурни за причината за странното поведение на вашата котка, винаги е най-добре да се консултирате ветеринар, за да изключите всякакви медицински проблеми.

Вижте още:

Как точно работят драскалките - изострят или изтъпяват котешките нокти

Защо котката ми се катери по мен като по дърво?

4 причини, поради които котката ви използва като драскалка

Виж още