Защо котката ми се катери по мен като по дърво?

котка драска Снимка: iStock

М алкият ви пакостник вече е спечелил пътя към сърцето ви, но може би не искате да жертвате новите си панталони или чувствителната си кожа за неговите разкъсващи нокти.

Котенцата понякога се катерят по своите хора, както биха се качили на дърво. Това поведение често може да продължи само докато мъркащото животинче е малко и все още расте, но не винаги е нещо, което вашата котка ще надрасне. Разбирането на причините, поради които котето ви се държи по този начин, може да ви помогне да решите проблема, което ще позволи на котката и бедрата ви най-накрая да заживеят в мир. Представяме ви пет причини, поради които котката ви възприема краката ви като котешко дърво и как да предотвратите това поведение.

1. Възраст на котето

Въпреки че всяка котка на всяка възраст може да се катери по вас, котенцата са най-честите виновници. Тези млади същества все още не разбират кое поведение е приемливо и кое не. Можете да се опитате да научите котето да не се катери по краката ви, като го пренасочите към нещо, с което може да си играе, например драскалка. Само не забравяйте да бъдете нежни. Котките имат чувствителни души и могат да станат сприхави, ако сте прекалено строги с тях.

2. Жажда за внимание

котка драскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вашето коте може да ревнува от начина, по който прекарвате времето си. Ако този ден не сте си играли много с него или ако сте очевидно разсеяни от очарователното му присъствие, то може да се възползва от възможността да нападне крака ви, за да привлече вниманието ви. И това работи. Уверете се, че всеки ден отделяте време да се сближите с котето си, вместо да чакате то да се отчая. Краката ви ще ви благодарят по-късно.

3. Скука

Котенцата и порасналите котки като цяло обичат да се катерят. В дивата природа гальовните приятели се катерят по дърветата, за да преследват плячката си. Дърветата за котки са популярен избор в помещенията, защото им дават положителен отдушник за естествените им наклонности. Помислете за закупуване на котешко дърво или намерете креативен начин, по който котето да се занимава с ловните си умения чрез играчки с котешка мента или други стимулиращи предмети.

4. Наточване на ноктите

Дори гальовните приятели, които се отглеждат само на закрито, имат нужда да драскат и да точат ноктите си. Ако не харесват драскалката, която сте им купили, те могат да се обърнат към краката ви, за да им помогнете вие да си оформят ноктите.

5. Маркиране на територия или израз на доминация

котка драскаСнимка: iStock

Макар че заявяването на доминация не е толкова голям проблем при котките понякога котките се възползват от възможността да ви покажат кой е шефът (сякаш вече не знаем). Също така маркирането с аромат е много важно за мяукащите животни, а драскането освобождава необходимите феромони. По този начин котката ви маркира като „своя собственост“.

Как да предотвратите това котешко поведение

Насочването на проблема към източника може да ускори процеса на промяна на поведението на вашата котка. Ето няколко неща, които можете да направите, за да помогнете за ограничаване на манията им за катерене, в зависимост от причината:

  • Прекарвайте време с котката си

Ако котето ви се чувства пренебрегнато, то може да се обърне към деструктивни средства, за да спечели отново вниманието ви. Всеки ден отделяйте време за игра и разтриване на котката си, за да сте сигурни, че тя усеща любовта ви.

  • Инвестирайте в дърво за котки

Има толкова много очарователни видове дървета за котки! Някои от тях са покрити с килим, а други - с естествен сизал, който насърчава драскането. Можете да намерите дърво, което да отговаря на поведението на вашата котка. Например, ако те обичат да спят на уединени места, вероятно ще искате да им купите дърво за котки с легло за скривалище.

Ако обичат да си почиват нависоко, има дървета за котки с гнездо на върха, което ще им позволи да се катерят. За съжаление търговските дървета за котки могат да бъдат скъпи, а котките са капризни, така че няма гаранция, че ще им харесат. Въпреки това винаги можете да си купите такова дърво втора употреба или да си направите собствено, ако не искате да рискувате.

  • Купете драскалки за котки

котка драскаСнимка: iStock

Те се предлагат във всякакви форми, размери и видове с различни цени. Картонените са най-евтини и са лесно достъпни в повечето магазини за домашни любимци. Не всички котки харесват драскалките, докато други котки полудяват по тях. Тъй като котките могат да бъдат придирчиви, може да искате да поръсите малко котешка мента или някакво друго лакомство, което им харесва, върху драскалката за котки, за да ги насърчите да се занимават с новата си играчка. Можете също така да им покажете как да я използват, като ги поставите до драскалката и забиете собствените си нокти в материала, за да знаят какво да правят.

  • Дайте им време

Ако сте направили всичко, което знаете как да направите, продължете да се грижите за котката си и бъдете търпеливи. Често катеренето по краката е котешко поведение, което котката ви скоро ще надрасне.

Възможно е котето ви да драска поради липса на стимулация, независимо дали това е целенасочено време с вас или нужда от отдушник за драскане. Не забравяйте да бъдете търпеливи и любезни, докато възпитавате с котето си. Не му крещете и не го карайте да изпитва страх. Целта е котенцето ви да се радва на доверие, обич и сигурност през целия си живот. И не се притеснявайте - с течение на времето ще можете отново да носите къси панталони.

Вижте още:

5 любопитни причини, поради които котките драскат прозореца

Защо котката ми седи зад мен? 6 често срещани причини

Котката ми скучае, но не иска да си играе, трябва ли да се притеснявам

Виж още