3 различни причини, поради които котките могат да мъркат

котка у дома Снимка: iStock

Г альовните животни могат да мъркат по най-различни причини. Те могат да издават тези толкова приятни звуци, когато са в контакт с други котки. Те могат да мъркат, когато са доволни и сами. Някои могат да мъркат, когато ядат, а други - когато играят.

Много котки също мъркат, когато са болни или изпитват болка, тъй като мъркането помага за облекчаване на болката и безпокойството.

Знае се, че гальовните животни мъркат доста преди да бъдат опитомени от хората, така че тези звуци не винаги се свързват задължително със стопаните. Нека да разгледаме три основни причини, поради които чуваме този прекрасен звук от мяукащите животни.

1. Общуване с хората

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всъщност някои мъркания и мяукания са само за общуване с хора. Откриваме тези мъркания само при опитомени котки и само когато са около хора. Тези мъркания са високи и имат приблизително същата честота като бебешкия плач. Хората са биологично подготвени да реагират на плача на бебе.

2. За насърчаване на изцелението при болка

Знаем, че котките често мъркат, когато са болни или не се чувстват добре. Учените са открили, че котките мъркат с честота, която може да стимулира растежа на костите. Ето защо, когато имат счупени кости, има смисъл от мъркането. Други проучвания са установили, че вибрирациите могат да помогнат за плътността на костите.

3. Облекчаване на стреса

Котките също мъркат, когато са стресирани в опит да се избавят от стреса. Котките често мъркат, когато са доволни, но изглежда, че мъркането действа и като облекчаване на стреса. Следователно котките могат да мъркат дори когато не са доволни.

Този вид мъркане обаче се среща по-рядко. Знаем, че котките често мъркат, когато изпитват болка, но това може да се дължи повече на горната причина, отколкото на тревожност. Трудно е да се каже и не можем точно да попитаме нашите котки.

Защо котката ми мърка само около мен?

Абисинска коткаСнимка: iStock

Някои котки мъркат доста често, а други - почти никога. Много котки могат да бъдат силно привързани към членовете на тяхното семейство и във всяка секунда да седят сгушени около тях. Не е странно котките да избират любимия си човек от семейството и да се привързват най-вече към него. Това наистина зависи донякъде от породата - някои породи котки са по-склонни да бъдат „котки за един човек“.

Мъркат ли котките, защото харесват стопаните си

Макар че гальовните животни често мъркат, за да покажат задоволство, но това, че една котка ви харесва, не означава, че винаги ще мърка. Понякога котките може да не мъркат много, включително с хора, които обичат да бъдат около тях. Но със сигурност няма да мъркат, ако наоколо има човек или друго животно, което не харесват или се чувстват стресирани.

Много хора си мислят че гальовните приятели могат да мъркат само когато ги галим, но това не винаги е така. Със сигурност сте забелязвали котката ви да мърка когато се намира в същата стая като вас. И все пак някои животинчета ще мъркат само и единствено когато ги галите.

Както се вижда - котките мъркат по много различни причини - независимо дали те се свързват със стопаните или не. Все пак гальовните животни издават тези звуци още преди да бъдат опитомени от хората, така че тези звуци имат и различни функции.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

Защо котките месят с лапи

6 признака на щастлива котка

Виж още