6 признака на щастлива котка

щастлива котка Снимка: Pixabay

Ч удите ли се дали мъркащият ви спътник се чувства добре и е щастлив? Със сигурност стопаните често се притесняваме за домашния любимец, защото той е важна част от нашето семейство. Хората можем да споделяме с думи нашите чувствата и емоциите, но с животните е много по-трудно, затова трябва да ги наблюдаваме и да гадаем дали имат нужда от нещо.

Има няколко признака, които могат да ни покажат, че мъркащият домашен любимец се чувства радостен у дома.

1. Котката ви мърка

Мъркането е един от признаците, които повечето хора разпознават като знак за щастлива котка. В повечето случаи, ако котка мърка, можете да сте сигурни, че е щастлива. Все пак, има един малък процент от ситуациите, при които гальовните животни мъркат когато са тревожни.

В случай че мъркащият приятел си е легнал до вас и мърка, или пък ви посреща след работа, като издава тези сладки звуци - със сигурност се чувства добре.

Dogsandcats.bg

щастлива коткаСнимка: Pixabay

2. Месене с лапи

Месенето по мека повърхност с лапи често е придружено от това сладко мъркане! Обикновено гальовните животни правят това върху одеяло, дреха, възглавница, дори върху вас. Предполага се, че това е действие, което малките котета правят с корема на майка си, за да стимулират кърмата. Със сигурност вече става ясно, че щом котката ви се чувства сякаш е с майка си - значи е щастлива.

3. Слюноотделяне

Ако мъркащият спътник няма някакъв здравословен проблем - най-често със зъбите - образуването на лиги докато докато спи е знак, че се чувства спокоен. По сходен начин, ако котката ви държи върха на езика си изплезен, това показва, че е щастлива и се чувства комфортно. Котките не си дават сметка, че се лигавят, нито че са забравили малка част от езика си навън, което може да се случи, ако са наистина много отпуснати.

4. Котката ви преследва навсякъде и с интерес гледа какво правите

щастлива коткаСнимка: iStock

Ако мъркащият спътник е приятелски настроен, той ще ходи около вас с високо вирната опашка и ще души и наблюдава всичко, което правите. Любопитството и времето прекарано с вас, със сигурност показват, че котката ви е доволна.

5. Котката ви е активна - играе с вас или с играчките си

Радостните домашни любимци имат енергията да тичат, скачат, ловуват и да играят - дали тове ще е с вас и въдица или просто ще преследват някоя котешка играчка. Подобно на нас, хората, когато сме тъжни, понякога дори ни е трудно да станем от леглото и искаме да прекараме целия си ден затворени без да правим нищо. Котките действат по същия начин - те са активни, когато се чувстват прекрасно.

6. Имат нормални навици за хранене, сън, грижа за козината и ходене до тоалетна

Може би най-фините признаци на щастливо животно са тези, които също показват здраво животно.

Щастливата котка ще върши рутинните си неща по график –ще хапва, когато е времето за това, ще спи доста през деня и малко през нощта, ще почиства козината си и ще използва тоалетната си. Вие знаете чудесно кога горе-долу се случва това и по колко пъти котката ви уринира и се изхожда.

Един от първите сигнали, че мъркащият приятел не се чувства добре е проблемът с храненето и тоалетната. Ако не са налице - значи котката ви е доволна.

Макар че котките могат да са трудни за разчитане и не винаги разбираме, че изпитват болка, все пак ако всичко с тях изглежда нормално - хранят се, играят, спят, мият се и се радват на вашата компания, то със сигурност мъркащият ви приятел е доволен.

Вижте още:

Защо котката ми ме чака на вратата, когато се прибирам

Виж още