4 начина да се справим с много активна котка

енергична котка Снимка: iStock

Н якои мъркащи домашни любимци могат да са доста спокойни и дори мързилеви. Въпреки това, в повечето случаи нямаме този „късмет“. Често собствениците на гальовни животни са изправени пред предизвикателството да укротят прекалено буйния характер на мъркащия си спътник.

Котките са известни с това, че могат да преобърнат къщата наопаки за секунди и това обикновено се случва по здрач, когато инстинктите им се „включват“ и им нашепват, че е време за лов. Това е нормално котешко поведение и тези изблици на енергия не задължително се свързват с някакво състояние на здравето им. Малките котета особено, могат да са страшно активни и да играят с часове. Колкото и да се опитвате да ги изморите, просто не се получава.

Трябва да имаме предвид, че малко или много мъркащите животни са ограничени, когато живеят в нашите домове. Да, те са домашни животни и безспорно биха живели много по-дълго като домашен любимец, отколкото като улични котки, но все пак човешките домове не винаги им предлагат това, от което имат нужда, за да упражняват естествените си инстинкти.

Все пак, има неща, които можем да опитаме, ако котката, която имаме у дома е много буйна.

Dogsandcats.bg

1. Определете време за игра

Точно като кучетата, които се нуждаят от ежедневната си разходка два пъти на ден, котките също трябва да изразходват енергията си. Ако нямат никакви стимули през деня, които да ги карат да играят, те най-вероятно ще спят цял ден, а когато слънцето залезе - инстинктите им ще се пробудят и цялата енергия от съня ще избухне. Знаете какво се случва след това - галопиране, скачане от мебел на мебел, хапане, драскане, гонене на играчки или невидими неща, а вие се чудите как да успокоите домашния си любимец или поне да направите играта малко по-умерена.

енергична коткаСнимка: iStock

Ако имате много активно коте у дома, можете да подходите по следния начин:

  • Осигурете различни котешки играчки, които да редувате, за да не омръзнат на котката ви.
  • Определете време за игра - сутрин и вечер (както разхождаме кучетата).
  • Ако нямате много време да играете на въдица с мъркащия си приятел, можете поне да му хвърляте топчета докато вършите домакинските си задължения или работите.
  • Ако работите от вкъщи - използвайте почивките си, за да отделите 2-3 минути игра на въдица с котката си. Това ще се отрази и добре на вас, защото ще си починете от работата. Представете си го като да пиете кафе с някой колега, а всъщност играете с домашния си любимец.
  • Включете всички в семейството в играта - ако имате деца, нещата стават дори още по-лесни, защото децата обожават да играят с домашни любимци. Уверете се, че те знаят как да играят с мъркащия приятел и нито една страна не бива да наранява другата!

2. Позволете на котката си да играе

Когато мъркащия приятел скочи и е готов за нови подвизи, той действително има нужда да играе, скача и да се занимава за известно време. В такава ситуация, няма нужда да го ограничавате, а просто го оставете да играе. Можете да се намесите, обаче, ако котката ви прави нещо опасно - катери се не където трябва, ще счупи нещо или ще се нарани. В такава ситуация, най-добре - пренасочете вниманието ѝ към играчка.

Разбира се, когато не сте вкъщи няма как да знаете с какво си играе котката ви, но винаги можете да ограничавате достъпа до стаи, където потенциално би могла да се нарани - да бутне телевизора върху себе си, да прегризе кабел или нещо друго.

3. Помислете за втора котка

Ако кучето е твърде голяма отговорност и графикът ви е такъв, че нямате време да го разхождате - можете да помислите за втори мъркащ приятел. Ако настоящата ви котка е видимо социална, сприятелява се с всеки ваш гост, играе буйно и видимо ѝ е скучно - може би ще се чувства по-добре, ако си има котешки спътник в лудориите.

Осиновяването на второ животинче може да е деликатна тема, защото е добре характерите да се напаснат. Освен това се препоръчва животните да са на сходна възраст. Много буйна котка, която прави обиколки на дома ви всеки ден, в съчетание с бебе коте или плахо животинче с негативен опит зад гърба си - няма да са много добра комбинация.

Можете да се посъветвате с организация, които със сигурност ще ви съдействат в осиновяване на подходящо коте.

4. Опитайте приключения на открито

енергична коткаСнимка: iStock

Ако мъркащият приятел няма някакъв режим или структуриран начин, по който да се забавлява, бъдете сигурни - ще си намери сам такъв, а той често ще се окаже деструктивен за дома ви. Много активните котки могат да се почувстват прекрасно на разходка в природата, където ще могат да се катерят по дървета, да душат треви и храсти, да гонят мухи или буболечки.

Можете да опитате разходки на каишка в природата, но преди да предприемете тази стъпка, имате няколко задачи, които да подготвят котката ви за това приключение:

  • Обезпаразитявайте вътрешно и външно котката си редовно, по препоръка на ветеринарен лекар, като му споменете, че смятате да го разхождате. Това може да наложи по-често обезпаразитяване.
  • Обучете котката си да ходи на каишка, като започнете със сесии у дома, в които я разхождате, преди да излезете навън.
  • Потърсете спокойно място - градина, парк или в планината, където няма вероятност да срещнете кучета или нещо опасно за гальовния приятел.
  • Не отпускайте твърде много повода, особено ако котката ви се катери на дърво, защото има вероятност да срещне трудности в слизането.

Някои мъркащи приятели действително са много активни и това не е свързано с някакъв поведенчески проблем. Понякога това може да зависи и от породата. Бенгалските котки например, са много енергични и съжителството с тях е истинско приключение. За да осигурите пространство и стимулация за котката си, може да се наложи да изобретите или инвестирате в играчки, които да я забавляват и ангажират. Също така - помислете и за разходки в парка. Това може да е много приятно и за вас, защото ще сте сред природата в компанията на мъркащия си домашен любимец.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

12 породи котки, които обичат разходките навън

Защо котките ги е страх да слизат от дървета

Виж още