4 причини, поради които лапите на котките се белят

котешки лапи Снимка: iStock

М оже да е лесно да пренебрегнете лапите на котката си, тъй като гальовните приятели рядко позволяват да докосвате тази област. Но лапите на котките изпълняват редица важни функции. Бягане, скачане, катерене, докосване, хващане на играчки - всички тези дейности зависят от това дали лапите на мяукащия приятел са здрави! Освен това лапите са доста често срещано място, където котките изпитват болка или дискомфорт, тъй като ги използват за всички тези неща в ежедневието.

Струва си да проверявате лапите на котката си веднъж седмично, когато режете нейните нокти или, ако забележите, че тя показва някакви признаци на дискомфорт, като накуцване или прекомерно облизване на лапите. Първото нещо, което трябва да се уверите, е, че проверявате лапите в среда, в която котката ви е спокойна и се чувства удобно. Стресираната котка ще стане по-притеснена и дори агресивна, когато се някой пипа лапите ѝ, особено ако това не е нещо, с което е свикнала.

Ако сте погледнали лапите на котката си и сте забелязали, че се белят, може да е нещо, което си струва да бъде проверено от експерт. В тази статия ще разгледаме как да проверите лапите на вашата котка, защо се белят кои са най-честите причини за това.

котешки лапиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Нараняване

Ако мяукащият приятел е претърпял злополука може да нарани лапите си. Не е изключено той да се е приземил лошо или пък да е хванал в лапата си нещо, което го е наранило. Когато кожната бариера е наранена, тя може да се отлепи, докато се опитва да заздравее. Инфекцията от рана също може да причини отпусната или белеща се кожа. Лапита на котките с нараняване често ще бъдат възпалени и дори да не куцат, но може да мяукат и да не позволяват да ги докосвате на нараненото място.

2. Изгаряне

Това е по-често при котки, които прекарват времето си навън и може да бъде причинено от бягане по горещ метален покрив или горещ асфалтов път. Обикновено възглавничките на лапите в долната част на лапата са изгорени (тъй като те са в контакт с горещата повърхност) и може да изглежда като зачервена, лющеща се кожа или кръгла кожа с „мехури“. Обикновено всички лапи ще бъдат изгорени до известна степен. Често тези изгаряния се подобряват с времето, но си струва да ги следите внимателно, в случай, че се влошат.

3. Инфекция

Най-често срещаната инфекция, причиняваща белене на кожата на лапите, е трихофития, въпреки че някои акари също могат да причинят белене на кожата. Трихофитията е вид гъбичка. Тя е по-често срещана при малки котенца и може дори да причини петна от падаща козина на котките. Ако се притеснявате, че котката ви може да има трихофития, най-добре е да организирате консултация с вашия ветеринарен лекар.

4. Прекомерни грижи за лапите

котешки лапиСнимка: iStock

Някои котки прекаляват с грижата за областта на лапите, ако са стресирани или тревожни. Постоянното облизване може да доведе до загуба на коса и суха, лющеща се кожа. Ако има други признаци, че котката ви е тревожна, като прекомерно мяукане, хаотично поведение или склонност на котката да се крие, струва си да говорите с ветеринарен лекар, за да се посъветвате как да намалите нивата на стрес при мяукащите приятели. Осигуряването на вашата котка с играчки, социално време, безопасни пространства в дома и редовно хранене са добри отправни точки.

Лапите на котките могат да се белят по различни причини, затова си струва да ги проверявате. Особено ако мъркащият приятел излиза навън не е изключено да наранява лапите си поради стъпването по определени повърхности. Ако състоянието на лапите не се подобри, котката ви започне да накуцва или да изпитва дискомфорт - уговорете среща с ветеринар, за да сте сигурни, че ще се подобри.

Вижте още:

Колко мръсни са котешките лапи

Защо котките месят с лапи

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

Виж още