4 причини защо котката ви обича да седи върху хартия

котка седи върху хартия Снимка: iStock

К отките без съмнение са създания на комфорта. Те обичат меки, пухкави легла и одеяла и често могат да бъдат видени сгушени на уютно място. Те обаче обичат да почиват върху по-необичайни предмети като лист хартия, книга или списание. Всъщност котките изглежда обичат да седят на хартия, и с удоволствие ще седнват върху листа, който сте оставили, когато имат възможност!

Котките обичат да се крият, играят и спят в картонени кутии и хартиени торби. Като родители на домашни любимци обикновено намираме това странно поведение за симпатично, макар и малко странно. И така - има ли причина, поради която гальовните животни обичат да седят върху хартия?

1. Топло е

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Хартията и картонът са изолационни материали и ще задържат много повече топлина в сравнение с много други твърди повърхности. Котките, произхождащи от пустинни диви райони, обичат топлината.

Dogsandcats.bg

Ако нещо изолира студа и осигурява топлина, вероятно ще намерите котката си да седи върху него.

Това може да е причината да видим нашите котки да седят върху хартия и картон. Може просто да го намерят за топла повърхност, на която да седнат. Много котки на открито може да търсят картонени кутии, в които да спят, за да им осигурят малко топлина и подслон срещу студено време.

2. Любопитство

Мъркащите животни са много любопитни същества и ще проучат всичко, което е ново в дома им. Такъв може да е случаят с нова книга, списание, листове хартия или картонена кутия. Ако видите котката си да проучва и дори да седи върху нов предмет като хартия, може да се опитва да разбере какво е това.

3. Котката маркира територията си

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Мяукащите животни общуват чрез маркиране на аромати, като втриват феромони върху предмети. Това е нормално котешко поведение. Феромоните са химически съобщения, които те оставят на другите котки и за да се чувстват по-сигурни в дома си. Те откриват тези феромони, като използват своя вомероназален орган. Котките редовно надушват маркировката (с ароматните си жлези) около дома си, за да маркират своята територия, особено ако забележат нов предмет в дома

4. Опит за привличане на вниманието

Мяукащите приятели понякога седят върху хартия или книга, ако се опитват да се доближат до вас и търсят вашето внимание. Например, когато седите и четете книга, котката ви скача и сяда върху книгата.

Те не искат непременно да седнат върху книгата, но за да се доближат до вас, те трябва да го направят и книгата просто им пречи. Така че следващия път, когато забележите котката си да седи върху хартията на книга, списание или вестник в ръцете ви, тя може да търси вашето внимание.

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Много гальовни животни просто обичат хартията. Независимо дали става въпрос за хартиена торба, картонена кутия, лист хартия или вестник, много котки имат своите причини да се наслаждават на хартията. Това може да се дължи на много причини, включително факта, че хартията е чудесен изолатор за топлина, може да осигури възможности за игра, кутиите осигуряват перфектни зони за скриване или котката ви може да се опитва да привлече вниманието ви, докато се наслаждавате на книга.

Виж още