4 причини защо котките покриват лицата си, когато спят

котка спи Снимка: iStock

В ашият мъркащ приятел със сигурност изглежда очарователно докато спи, а вашият телефон е пълен със снимки в позите, които заема. Вероятно го откривате на облегалката на дивана, проснал се в средата на пода на хола и дори върху коша с мръсни дрехи. В някои случаи обаче котките покриват лицето си с лапи, което прави позата им за сън още по-очарователна. Има ли причина, поради която го правят?

1. Позата е удобна

Помислете за всички позиции, в които спите. Може да започнете по гръб с ръце отстрани, но докато настъпи сутринта, вие лежите диагонално с една ръка на на една страна, а другата вдигната нагоре над главата. Позата просто е удобна за вас, а същото е важи и за котешкия свят.

2. Предпазват се от слънце или светлина

котка спиСнимка: iStock

Ако все още не сте забелязали, вашата пхкава топка ще заспи сладко-сладко където е топло. Котетата предпочитат да спят там, където е има слънце и уютно. Недостатъкът на това да се разположиш върху килима и да уловиш този единствен слънчев лъч е, че той отива право в очите. За щастие двете предни лапи на мяукащия приятел действат като слънчеви очила, когато той покрива лицето си, предпазвайки очите си от болезнено ярките лъчи на слънцето.

Dogsandcats.bg

3. Сигурност

Котките трябва да се чувстват сигурни по всяко време. Това не е лесна задача по време на сесия на дрямка. Ето защо може би сте виждали котката да пъхне глава под завивката, докато оставя тялото си навън. Заравянето на главата на тъмно сигурно място ѝ дава усещане за безопасност. Въпреки това не винаги ѝ се иска да се крие под нещо - понякога просто иска да спи на любимото си широко отворено място на дивана. Единственото, което може да направи за сигурност, е да покрие лицето си. Може да не изглежда безопасно, но тя се чувства напълно защитена.

4. Котката е твърде уморена, за да се движи

котка спиСнимка: iStock

Вашата топка козина, която изисква висока поддръжка, прекарва приблизително една трета от будните си часове, за да се мие. На нас, хората може да не ни изглежда така, но всъщност това е много работа за гальовния спътник, за да бъде чист. Така че естествено тя след това ще се измори. По време на сесията си за грижа за козината тя може да се измори, така че лапата ѝ просто се приземява точно над очите, за да се унесе в дрямка.

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

Защо котката ми обича да спи до мен

Котките сънуват ли

Виж още