4 причини защо трябва да храним котката според нейната възраст

котки се хранят Снимка: iStock

Б алансираното и пълноценно хранене е важно за всяко животно. Хранителните нужди обаче варират в зависимост от жизнения етап на котката. Например едно коте, което играе по цял ден и тепърва расте има нужда от по-различна диета сравнение с възрастна котка, която води заседнал начин на живот. За да осигурим възможно най-дълъг и щастлив живот на нашия гальовен спътник трябва да го храним според неговите нужди, като се съобразяваме с възрастта му.

Представяме ви четири причини да се уверите, че храната на вашия домашен любимец е предназначена специално за неговия етап от живота.

1. Повече протеини и калории за малките котета

Котенцата, които растат, се нуждаят от храни за домашни любимци с по-високо ниво на протеини и по-висок брой калории, отколкото повечето котки, за да отговорят на техните изисквания за растеж. Ако тези хранителни изисквания не са изпълнени, растежът на вашия домашен любимец може да бъде забавен, което да доведе до проблеми със здравето на животинчето.

2. Проблеми със затлъстяването

Наднорменото тегло е най-често срещаното хранително заболяване, наблюдавано при котките днес. Една от причините за това несъобразяване от страна на собствениците с жизнения етап на котката и купуване на храна, която не отговаря на нуждите на животинчено. Например, котка - особено такава, която води заседнал начин на живот - може да натрупа лесно излишни килограми, ако се храни с котешка храна за подрастващи котенца. Разбира се, мъркащите приятели, които ядат котешка храна, подходяща за тяхната възраст пак могат да напълнеят, ако се прехранват, но по-високите нива на калории в храните за котенца със сигурност ще допринесат за проблема.

Dogsandcats.bg

3. Женските котки, които са бременни или кърмят имат по-високи хранителни изисквания

котки се хранятСнимка: iStock

По време на бременността и докато кърми, майката котка буквално яде за повече от един. Ако нейните хранителни нужди не са задоволени, в резултат на това нейните котенца може да страдат от липса на мляко. С други думи, майката котка може да не е в състояние да произведе достатъчно мляко, за да нахрани всичките си котенца. В допълнение, хранителните дефицити също могат да доведат до заболяване и за майката.

4. Възрастните котки трябва да се хранят с храна, която да отговаря на начина им на живот

Възрастните котки често имат и специални хранителни изисквания. Котките с артрит, може да се нуждаят от храна, която да подпомага здравето на техните кости и сухожилия. От друга страна повечето гальовни животни в напреднала възраст вероятно приемат храна с по-ниско съдържание на калории или такава за кастрирани котки, тъй като те са предразположени към качване на излишни килограми.

Правилното хранене на мяукащия домашен любимец е едно от най-важните решения, които трябва да взимаме за нашата котка, за да ѝ осигурим възможно най-дълъг, здрав и щастлив живот. Храната според нуждите и възрастта на котката, съчетана с игри, грижи за козината и рутинни прегледи при ветеринар са рецептата за здраво мъркащо приятелче!

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Котката ми отказва да яде

Виж още