Котката ми отказва да яде

котешка храна Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци имат собствено виждане за нещата и се държат както те смятат за добре. Често са претенциозни за храна и могат да поставят собствениците си пред истинско предизвикателство докато успеят да открият храна, която да им се харесва.

Тези животни са доста своенравни. Някои са много лакоми и могат да оближат всяка възможна купичка, други са злояди, трети например не харесват мократа или сухата храна. Дори и да са придирчиви към избора на храна, все пак всички ще се съгласим, че внезапният отказ от хранене не е добър знак. Проблемът може и да е нищожен, като например мяукащият ви приятел, просто изведнъж да е спрял да харесва храната, на която някога се е наслаждавал, вие купувате друг вид храна и проблемът е решен. В други случаи обаче, е възможно това да е знак за здравословен проблем.

Нека да преминем през възможни причини защо котката ви не иска да яде и какво бихте могли да опитате.

Здравословни проблеми

Гальовният домашен любимец може да отказва да яде поради следните здравословни причини:

Dogsandcats.bg
  • Инфекция
  • Бъбречна недостатъчност
  • Чревни проблеми
  • Стоматологичен проблем или зъбобол
  • Грип
  • Рак

Всички тези проблеми обикновено са съпроводени с други симптоми, които ще ви подскажат, че мъркащият ви приятел няма само и единствено проблеми с храната. Прегледът при ветеринарния лекар е задължителен, тъй като ще прегледа котката ви и ще насрочи необходимото лечение.

Топки косми или чужди предмети

Разбира се, понякога мъркащите домашни любимци ядат неща, които не трябва. Топките късми също могат да се окажат сериозен проблем, ако мъркащият приятел не хапва редовно котешка трева или не ги е повърнал поради някаква причина. Отказът на котката да яде може да означава, че има запушване някъде в храносмилателния си тракт, в който случай те или ще повърнат, или ще трябва да бъдат прегледани от своя ветеринар. Запушването може и да е поради поглъщане на някакъв малък предмет у дома.

Нарушена рутина

Промените у дома или в обкръжението на мъркащите приятели също могат да доведат до загуба на апетит. Подобно на нас хората, тези животни могат да загубят желание да се хранят, ако се чувстват тревожни. В случай че нещо е различно в дома ви - нов домашен любимец, преместване, вие сте отишли за по-дълго на почивка, може да причини стрес и съответно - загуба на апетит.

Промени в диетата

Както споменахме - мъркащите приятели подбират внимателно с какво се хранят. Дори и да сте купили вкусна храна със сьомга и скариди, която на вас ви звучи апетитно, мъркащият приятел може да е на друго мнение.

Понякога храненето при котките е доста по-голям проблем, отколкото предполагаме. На тези животни може да им отнеме известно време да се приспособят към нови видове храни. Ако наскоро сте променили храната, която обикновено е в купата на мъркащия домашен любимец - това може да обясни нежеланието му да се храни.

В този случай е най-добре да се върнете към стария вид храна, освен ако промяната на менюто не е наложена поради здравословни причини. В допълнение, винаги проверявайте срока на годност на храната.

Трябва ли да се обадя на ветеринаря

Ако сте опитали различни неща, за да може мъркащият ви приятел да се храни отново и нищо не е проработило - следва да се обърнете към ветеринарния си лекар. Ако котката ви откаже да яде, тялото ѝ ще започне да разчита на запасите от мазнини. Това натоварва допълнително бъбреците, и ако това продължи твърде дълго може да причини опасно състояние, което да достигне до чернодробна недостатъчност.

Колкото по-рано откриете проблема, толкова по-скоро вашето коте ще се върне в правилния път.

Вашият ветеринарен лекар ще може да помогне за лечението на мяукащия спътник, както и да направи план за хранене, който ще осигури необходимите хранителни вещества на гальовното животинче. 

Как мога да насърча котката си да яде

Ако с помощта на ветеринарния лекар сте разбрали, че не е наличен здравословен проблем, който да засяга хранителните навици на вашата котка, може да опитате няколко трика, с които да я накарате да хапне.

  • Опитайте с човешка храна като лакомство

Човешката храна често е примамлива за гальовните приятели, но ако ще я използвате, за да изкушите котката си да яде отново, не забравяйте да го направите пестеливо. Черният дроб и консервираната риба тон, например, могат да накарат котката ви да хапне, но големи количества храна за хора могат да бъдат вредни за вашия домашен любимец. По принцип мъркащият приятел трябва да консумира котешка храна, тъй като в нея се съдържат веществата, от които има нужда, но можете да се опитате да го „излъжете” с малко човешка храна, за да стимулирате апетита му.

Ако човешката храна все пак проработи, следващата стъпка е бавно да въведете обратно котешката храна, която обикновено се харесва на мяукащия приятел.

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

  • Пробвайте с прясна консервирана храна и поетапно суха

Ако гальовният домашен любимец не проявява интерес към мократа си храна, която преди е обичал, уверете се, че тя е прясна. Тази храна не е добре да остава твърде дълго в купата на мяукащия приятел, тъй като се разваля и котката ви ще продължи да я избягва. Ако от първия опит не стане, опитайте отново по-късно с прясна мокра храна. Същото важи и за сухата храна. Макар и тя да може да остане дълго време в купичката, без да се разваля, все пак изветрява от дългите часове на въздух. Слагайте малки количества от нея в купата, за да може храната да е прясна.

  • Опитайте друга марка или вкус храна

Не е лоша идея, ако периодично сменяте храната на мъркащия ви приятел. Това ще му помогне да не привиква твърде много към определен вид храна. Бихте могли да опитвате през няколко месеца различни храни, тъй като така ще напипате различни негови предпочитания.

Не забравяйте да бъдете търпеливи и позитивни с гальовния домашен любимец. Ако ветеринарният лекар е открил заболяване - работете заедно с него, за да може мъркащият ви спътник да се излекува. Ако пък котката ви е просто капризна или пък под стрес - наблюдавайте я внимателно и се опитайте да ѝ осигурите максимален комфорт, за да може да се върне към лакомите си навици отново.

Виж още