4 съвета как да се грижим за козината на Сибирските котки

Сибирска котка Снимка: iStock

С ибирските котки са пухкави, рошави и големи домашни любимци, които всички искаме да галим с най-голямо удоволствие и да гледаме как ръката ни се губи в козината им. И все пак за собствениците на Сибирска котка тази козина освен удоволствие означава и повече грижи. Знаем добре, че гальовните приятели се грижат чудесно за чистотата и разресването на козината си, но въпреки това е добре да се намесваме, защото се получават заплитания и възли.

За вас е важно да изградите рутина за грижи за козината с вашето сибирско мяукащо животинче още докато е малко. Това ще ви създаде по-малко проблеми и боричкане в бъдеще, защото няма да се налага да преследвате котката си, когато стане време да разресване, а тя ще седи относително спокойно и дори може да се наслаждава на този момент. Затова ви даваме четири съвета как да подходите с козината на вашата Сибирска котка.

1. Създайте рутината

Сибирска коткаСнимка: iStock

Както споменахме - рутината е ключов момент в обучението на мяукащия спътник в грижата за неговата козина. За вас е много по-лесно да дресирате котката си да се наслаждава на разресването, ако започнете, когато тя е още мъничко коте. В идеалния случай трябва да четкате мяукащия приятел веднъж седмично, въпреки че два или три пъти седмично също могат да бъдат от полза.

Dogsandcats.bg

Като създадете рутина, вие ще изградите доверие между вас и Сибирската ви котка и тя ще се чувства спокойна във ваши ръце.

2. Инвестирайте в консумативи

Неправилните консумативи за разресване могат да превърнат процеса по грижа за козината на вашата Сибирска котка в негативно изживяване и за двама ви, така че е необходимо да инвестирате в правилните средства за работата. 

Сибирците имат дълга, гъста козина и грешният тип четка или гребен няма да проникне през нея, което означава, че няма да успеете да съберете мъртвата козина или ефективно да премахнете сплитанията. 

Гребените може да ви помогнат да влезете дълбоко в козината, докато четка за заглаждане ще съдейства за премахване на разхлабената коса и за разпределяне на естествените мазнини на кожата. Четка за премахване на линянето, създадена за дългокосмести котки, може да бъде полезна за отстраняване на излишната козина, въпреки че тя трябва да се използва внимателно, тъй като острите ѝ зъби могат да наранят кожата, ако се използват неправилно.

3. Изберете висококачествена храна

От ключова важност за поддържането на здрава кожа и козина на вашата котка е да я храните с висококачествена котешка храна, която ѝ осигурява необходимите вещества. Храната, богата на протеини, ще задоволи хранителните нужди на мъркащия приятел, както и ще подпомогне растежа, лечението и цялостното поддържане на тялото. Ако смятате, че кожата и козината на вашата котка се нуждаят от малко допълнителна подкрепа, добавки като рибено масло могат да се добавят към храната ѝ, за да осигурят допълнителни хранителни вещества. И все пак, преди да пристъпите към допълнителни добавки - говорете с ветеринарен лекар дали това е необходимо.

Сибирска коткаСнимка: iStock

4. Поискайте съвет от професионален грумър или ветеринар

Понякога професионален фризьор на животни може да стане необходим за поддържане на козината на мяукащия приятел. Независимо дали става въпрос за еднократно нещо или редовно посещение, професионален грумър може да ви помогне да премахнете заплитанията, особено ако са се натрупали прекалено много. 

Вашият ветеринарен лекар също може да ви даде съвет как да разресвате мяукащия си спътник, каква четка би била подходяща за него и дали има нужда котката ви да приема допълнителни вещества за козината.

Грижите за козината на Сибирските котки не е особено трудна, но трябва да се прави редовно. Разресване няколко пъти седмично с правилната четка би било напълно достатъчно да се справите с всички заплитания и мъртва козина. В случай че гальовният приятел не обича твърде много да го разресвате - изберете подходящ момент за тази процедура (например докато спи или е спокоен) и не забравяйте да го похвалите и наградите с лакомство след като приключите, за да го възпитате, че това е положително действие. 

Вижте още:

5 основни проблема със здравето, характерни за Сибирските котки

10 очарователни породи котки, които имат гъст пух в ушите си

Как да се справим с космените топки при котките

Виж още