5 основни проблема със здравето, характерни за Сибирските котки

Сибирска котка Снимка: iStock

С ибирските котки пленявът бързо сърцата ни с пухкавата си козина, миловидното изражение, меките лапи и най-вече - големият размер! Тези приятели нямат проблеми със студа, тъй като произхождат от Сибир, така че през топлите месеци не пропускайте да им осигурите много вода и сенчести места у дома.

В случай че се интересувате от породата или вече сте собственик на Сибирска котка трябва да сте наясно за проблемите със здравето, които тези приятели могат да срещнат. Хубавото е, че тези големи котки като цяло са здрави и породата им не е твърде проблемна, но като всяко живо същество - те не са застраховани.

1. Сърдечни заболявания

Има два вида сърдечни заболявания при котките - вродени и придобити. Както името подсказва - вроденото сърдечно заболяване е нещо, с което домашният любимец се ражда. Придобитите сърдечни заболявания се появяват поради околната среда или начина на живот, който води котката през годините.

За съжаление, котешкото сърдечно заболяване е сред най-честите проблеми, пред които може да се сблъска Сибирската котка и всъщност е единственото заболяване, което е типично за тази порода.

Dogsandcats.bg

По-конкретно, Сибирските котки страдат от сърдечно заболяване, наречено хипертрофична кардиомиопатия, което се появява след уголемяване на сърцето поради генна аномалия. Когато сърдечните вентрикули се удебеляват, това кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта.

Сибирска коткаСнимка: iStock

Ранното откриване е ключът към лечението и облекчаването на това заболяване. Добре е да знаете, че проблемът съществува, преди да прерасне в нещо много по-проблематично. Ако мъркащият приятел е диагностициран със заболяването - за съжаление, няма лечение. Въпреки това  с подходящи ветеринарни насоки и грижи, мяукащият домашен любимец може да живее почти нормален и щастлив живот.

2. Зъбни заболявания

Редовната устна хигиена може да предотврати тези проблеми, но понякога здравето на зъбите на вашата котка (подобно на нашите) намаляват с възрастта. Така че е жизненоважно да полагате необходимите грижи, в случай че се налага.

3. Заболявания на пикочните пътища

Това са различни видове заболявания, които могат да усложнят функцията на пикочните пътища при котки. Различни неща предизвикват състоянието сред които стрес или камъни в урината, но трябва да отбележим, че най-често тревожността е причина за това състояние.

Хубавото е, че това не е сериозен медицински проблем, но трябва да се забележи навреме и да се реагира, защото може много бързо да прерасне в опасно състояние.

4. Респираторни инфекции

Респираторните инфекции са заразни и могат да повлияят значително на други котки, ако имате повече от една вкъщи. По принцип можете да лекувате тези проблеми с антибиотици или други лекарства, предписани от вашия ветеринарен лекар. Някои от тези инфекции включват:

  • Котешки херпесвирус
  • Котешки калицивирус
  • Котешка хламидиоза
  • Гъбични инфекции

5. Наследствен рак

Сибирска коткаСнимка: iStock

Наследствените заболявания могат да бъдат предизвикателство, особено когато този проблем е вид рак. Докато доброто развъждане със строго наблюдавани и проверени родители трябва да елиминира риска от рак при вашето коте, това все още е възможно - особено в съмнителни ситуации на размножаване.

Вероятността да се сблъскате с проблеми, свързани с породата на вашия Сибирец, е малка, но все пак е възможна. В крайна сметка толкова много фактори могат да предизвикат заболяване, а котките са много чувствителни същества и често главният проблем е стрес. Най-добрата превенция или лечение е ранното откриване и редовните прегледи при ветеринар.

Вижте още:

3 основни проблема със здравето, характерни за породата Манчкин

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

Виж още