5 лесни съвета как да избегнем свръхстимулацията при котките

котка хапе Снимка: iStock

А ко установите, че котката ви постоянно е често свръхстимулирана и ви се нахвърля, ние сме тук, за да ви помогнем да се справите с тези нападения на мъркащия приятел. Котките имат склонността да се превъзбуждат, ако ги галим твърде дълго. В една секунда стоят спокойно до нас, а в следващата ни захапват!

Как да избегнете свръхстимулацията на гальовния приятел - ще обсъдим в тази статия!

1. Не галете котката си прекалено дълго

котка хапеСнимка: iStock

Котките обичат да бъдат галени, но... само до едно време. Познаването на тяхната граница може да бъде трудно, защото всички котки имат различни нива на свръхстимулация. Един от начините да разберете това е да си засичате времето, когато започвате да галите котката си, и да го правите няколко пъти в рамките на няколко сесии за галене. Спрете хронометъра, когато тя покаже признаци на свръхстимулация.

Dogsandcats.bg

След това съберете времената от сесиите на галене и ги осреднете. Това число може да бъде вашата базова линия, конкретният брой минути, през които можете да галите котката си, преди тя да започне да се свръхстимулира и да започне да се държи агресивно.

2. Галете котката си там, където тя обича да бъде галена

Едно от най-любимите места на котките за галене е главата им, зоната около бузите и под брадичката. Да, понякога може да им харесва да ги погалите по корема, но повечето котки не позволяват! Някои котки обичат да бъдат галени в края на гърба си, точно над опашката. Други котки може изобщо да не харесват това и бързо да се превъзбудят. Накратко, придържайте се към главата им, когато искате да почешете хубаво котката си, и внимавайте да не я превъзбудите, ако я галите или милвате навсякъде другаде по тялото.

3. Спрете да галите и докосвате котката си при първите признаци на свръхстимулация

котка хапеСнимка: iStock

Една от най-големите грешки, които много родители на котки допускат, е да пропускат или пренебрегват признаците, че котето им става тревожно, уплашено и свръхстимулирано. Ветеринарните лекари са единодушни, че щом забележите какъвто и да е признак, че котката ви не е щастлива, трябва незабавно да спрете да я докосвате и да сложите ръцете си настрани. След това, ако са в скута ви, бавно и внимателно станете, така че котката ви да се отдалечи и да може да се отдалечи и успокои.

4. Не започвайте да галите котката си отново в продължение на един или два часа

Въпреки че някои котки се възстановяват бързо от свръхстимулация, някои не го правят и трябва да бъдат оставени сами, докато не го направят. Това може да отнеме 10 минути, а може и да е няколко часа. Експертите по котките са единодушни, че един или два часа са добър период от време, който трябва да изчакате, преди да се опитате да взаимодействате с котката си, след като тя е била свръхстимулирана.

5. Не наказвайте котката си, ако тя избухне

котка хапеСнимка: iStock

Свръхстимулацията може да не е приятна за вас или за вашата котка, но последното нещо, което трябва да правите, е да наказвате котката си да се изправи заради нея. Да крещите на котката си или, още по-лошо, да я удряте, не само ще ви накара да се чувствате зле, но и може да влоши агресивното ѝ поведение при следващото свръхстимулиране. Оставете я на мира и се поучете от грешката си, за да избегнете напълно ситуацията следващия път.

Има много начини, по които котката ви ще ви каже, че е свръхстимулирана и трябва да спрете да я галите, докосвате или взаимодействате с нея. Познаването на езика на тялото на гальовния приятел ще ви помогне да разпознавате сигналите на свръхстимулация, за да спрете навреме, за да не бъдете постоянно с драскотини по ръцете си!

Виж още