5 начина да държим котката извън стаята ни

котка пред врата Снимка: iStock

В ярно е, че когато заживеем с котка, това значи, че се лишаваме от известно лично пространство. Все пак, има моменти, в които не можем да допускаме мъркащия приятел неотлъчно да седи до нас.

Добрата новина е, че има изпитани трикове, които можете да опитате, за да научите мъркащия приятел, че понякога имате нужда да затваряте вратата на стаята си и това не означава, че не го обичате или го игнорирате.

Можете да опитате различни неща от списъка, за да разберете кой метод или методи работят най-добре за вас и мъркащия приятел.

1. Затворете вратата

Може да звучи прекалено просто, защото много котки се хвърлят в стаите при първото отваряне, но все пак мяукащият спътник няма да ви притеснява, ако просто затворите вратата си и не му позволявате да влезе.

Dogsandcats.bg

2. Игнорирайте мяукането и драскането по вратата

Ако затваряте вратата и котката ви драска, за да се опита да влезе, последното нещо, което трябва да правите е да я пускате. Така ще я научите, че щом започне да драска - вие отваряте вратата.

Мъркащите животни са адаптивни и, ако повтаряте това упражнение всеки ден - бъдете сигурни, че котката ви ще свикне със затворената в някои моменти врата. Със сигурност това няма да е лесно и може да ви стане жал, но ако действително искате да дресирате гальовния спътник - трябва да бъдете търпеливи и да не се отказвате.

котка пред вратаСнимка: iStock

3. Не превръщайте затварянето на вратата в игра

Със сигурност мяукащият спътник ще се е научил, че вие в някакъв момент излизате от стаята. Много вероятно е да ви причаква и веднага щом отворите вратата - той вече се е скрил под леглото ви, за да не можете да го изкарате от там.

Важно е в тази ситуация да не го учите, че това е някаква игра. Можете да го примамите с някоя играчка, която да хвърлите извън стаята и той да се втурне да я гони, а вие обратно да затворите вратата. Но избягвайте да участвате вие в играта точно в този момент - тъй като ще възпитате котката си, че ѝ обръщате внимание.

4. Използвайте цитрусови миризми

Котките не харесват цитрусовите миризми и, ако някога сте давали на домашния си любимец да помирише лимон - със сигурност сте забелязвали неговото отвращение.

Бихте могли да разположите портокалови кори в стаята си или пък да ги поставите близо до вратата. Така хем в стаята ви ще мирише приятно, хем котката ви няма да е във възторг от това да прекарва време в това помещение.

5. Пренасочвайте вниманието на котката към нещо положително

Ако забележите, че домашният любимец се опитва да влезе в стаята с ограничен достъп, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да го пренасочите към нещо положително. Можете да поиграете на въдица с котката си или да ѝ хвърлите някоя по-различна играчка. Ако гушкането и галенето работят - можете да използвате и тези методи. Идеята е, котката да разбере, че може да прави много по-забавни неща извън тази стая.

Дали защото не искате мяукащият спътник да пребивава в спалнята ви поради хигиенични причини или просто защото искате да запазите уединението си - можете да обучите котката си да не проявява интерес към тази стая.

Макар че е трудно да държим стая далеч от обсега на котката - с много търпение, играчки и трикове - бихте могли да ѝ покажете, че спалнята ви не е никак интригуващо място и за нея е много по-забавно да прекарва време в другите помещения.

Вижте още:

7 миризми, които котките мразят

Виж още