5 подходящи места, на които да поставим купите за храна и вода на котката

котешка храна купи Снимка: iStock

Р азположението на купите за храна и вода е едно от основните решения, които собствениците на котки трябва да вземат. Важно е да се съобразим с няколко фактора, когато обмисляме тяхната локация:

  • Да са винаги достъпни за котката
  • Да бъдат на тихо място
  • Да не пречат на вас и да не се спъвате в тях през нощта, когато посещавате тоалетната

Едни от най-популярните избори са кухнята, коридора, банята или пералното помещение, ако то е достатъчно голямо. Което и място да изберете е важно мъркащият приятел да се чувства комфортно с локацията на купите за храна и вода. Ако не сте сигурни кое е най-доброто място за купите за храна и вода на вашата котка, ще ви дадем няколко идеи, които да ви помогнат.

котешка храна купиСнимка: iStock

1. Пералното помещение

Много родители на домашни любимци избират това място, за да държат купичките за хранене на котката си. Пералното помещение е отлично място, защото обикновено е далеч от зони с голям трафик. Освен това повечето котки имат положителни асоциации с дрехи, които все още не са изпрани. Дрехите запазват уникалните миризми на стопаните си, а котките могат да усетят миризмата.

Dogsandcats.bg

В случай че се спрете на това място - уверете се, че купите са достатъчно далеч от пералнята и мястото, където държите препаратите за пране или почистване. Също така - шумът от пералнята може да е стресиращ за някои котки, затова наблюдавайте дали вашият домашен любимец се чувства комфортно да се храни на място, на което пералнята работи. Ако котката остава безрачлична към шума - значи мястото е подходящо.

2. Кухнята

Повечето собственици на домашни любимци държат купичките за вода и храна на котките си в кухнята, където се хранят останалите членове на семейството. Кухнята обаче обикновено е центърът на домакинството, което означава, че през повечето време ще има хора, които влизат и излизат. Все пак - ако имате някой спокоен ъгъл, където да разположите купите - това е добър избор. Хубавото на кухнята е, че подът е покрит с плочки и така лесно ще може да почиствате зоната, тъй като котките често вадят храната извън купите си когато се хранят.

3. Банята и/или тоалетната

Друго подходящо място е банята или тоалетната или и двете, ако са заедно. Макар че обикновено това място е предназначено за котешката тоалетна, в зависимост какво е разположението на дома ви - може да е по-подходящо за купите за храна и вода, а пък тоалетната да е на друго място.

4. Коридорът

Коридорът може да е идеалното място за купата с храна и вода на вашата котка, ако нямате много посетители и не е твърде шумно. Тези места обикновено винаги имат някоя ниша, чупка или трудно достъпно за вас място, но идеално за купи за котешка храна. Уверете се, че гальовният спътник се чувства комфортно и мястото не е твърде шумно. Някои сгради имат стари, звучни асансьори, които стряскат или пък съседи, които имат куче, което лае. Проверете дали котката ви се чувстма добре да се храни в коридора и, ако това е така - значи това е мястото.

5. Холът

котешка храна купиСнимка: iStock

По-малко популярен избор, но ако имате достатъчно пространство и сте открили идеалното място за купите за храна и вода - защо не. Ако имате паркет - помислете за подложка, на която да поставите купите за храна и вода, за да го запазите.

Къде да поставим котешките купи, ако имаме куче

Докато местата по-горе могат да бъдат идеални за аксесоарите на вашата котка, ситуацията може да се промени малко, когато имате куче. Много котки отказват да споделят своите купи за храна и вода с кучета и вие се чудите къде да поставите купите, така че всички животни да са доволни и да не ядат взаимно храната си.

Единят вариант е да обособите достатъчно голям рафт, който има място за купите за храна и вода и котката ви се чувства комфортно да се храни там. Така кучето няма да достига до тях. Друга възможност е да разделите зоните в апартамента си на „котешки“ и „кучешки“ и да оставяте храните им двата края. Автоматичните хранилни също могат да бъдат опция, тъй като така ще настройвате храната да е налице в определен момент. Недостатък на тези хранилки е, че те са скъпи.

Можете да поставите котешка вратичка в стаята, където държите купите за храна и вода на котката, за да може тя да влиза там когато пожелае без кучето да има достъп. Разбира се, ако имате малка порода куче и за него не би представлявало проблем да премине през котешката вратичка - тази опция отпада.

Котките са особени животни. Понякога те няма да ядат, ако храната им не е на място, където се чувстват в безопасност. Най-добре е да поставите купите на вашата котка в тиха зона, където не преминават твърде много хора. Опитайте различни места, докато намерите най-подходящото за мяукащия ви приятел.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Защо котката ми се храни на друго място, а не от купата

Виж още