5 причини, поради които котката ви зяпа докато спите

котка у дома Снимка: iStock

П овечето собственици на котки могат да разкажат, че поне веднъж са се събуждали, когато котката им е гледала право в тях. Това може да е малко стряскащо, особено ако се събудите при директен контакт с очите. Не се притеснявайте - вашата котка не планира преждевременната ви смърт. Има различни причини, поради които домашният любимец може да се промъкват до вас, за да ви гледат, докато спите.

1. Котката ви се чувства обвързана с вас

Вашата котка се чувства много свързана с вас. Втренчения поглед може да произтича от това, че се чувстват близки до вас и просто искат да ви наблюдават. Възможно е да отворите очи и да видите котката си да мърка ниско, с частично затворени очи, гледайки ви спокойно.

котка у домаСнимка: iStock

2. Котката ви защитава

Много котки вече усещат, че хората не са много способни да се грижат за себе си. Ето защо мяукащия приятел ще ви донесе мъртва птица или мишка, защото смята, че вие не може да ловувате и да се храните сами.

Dogsandcats.bg

Вашата котка може да се чувства така, сякаш е нащрек и следи за заплахи, докато вие се намирате в страната на сънищата.

3. Котката ви е раздразнена

Мяукащия приятел може да ви гледа втренчено, защото иска да се събудите и да му дадете храна¡ Или пък хъркате и котката ви се чуди какъв е този звук. Мърдащото одеяло под завивките, когато се движите също може да е причина, поради която котката ви наблюдава с любопитство.

4. Котката ви е неспокойна

котка у домаСнимка: iStock

Ако котката ви изпитва известно безпокойство, тя може да се взира във вас, защото вие ѝ осигурявате защита. Тревожното коте може дори да се опита да ви събуди с побутване или мяукане. На тях не им харесва, че дремете, и това ги кара да се чувстват несигурни. Затова може да очакват с нетърпение да се събудите и да им обърнете внимание!

5. Котката ви просто е отегчена

Мъркащите животни са много наблюдателни същества. Възможно е просто да нямат нищо по-добро за правене в момента - вие просто сте най-забавното нещо наоколо. Може да издавате странни звуци или движения - може би дори си мислят, че се опитвате да си играете.

Независимо защо гальовният домашен любимец ви гледа втренчено, едно е сигурно - няма нищо по-сладко от това първото нещо, което видим втренчения поглед на нашата котка! Щом тя види, че сте будни сигурно бързо ще дойде при вас, за да я погалите.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още