5 причини, поради които котките имат нужда да драскат

котка драска Снимка: iStock

В сички добре знаем колко много котките обичат да драскат. Всъщност това действе е не просто тяхно любимо им занимание, а е необходимост. Затова трябва да осигурите начин, по който гальовният приятел да задоволи тази нужда у дома. В противен случай - той ще надраска мебелитете ви.

И все пак - защо котките трябва да драскат? Освен че точат ноктите си, има и други причини, поради които мъркащите приятели правят това. Понякога причината за драскането е неизвестна. В края на краищата не можем да попитаме котката защо се чеше. Въпреки това можем да направим няколко точни предположения въз основа на това, което знаем за тези животни.

1. Поддръжка на ноктите

Вярно е, че котките използват чесането като начин да се грижат за ноктите си. Те обаче не точат точно ноктите си. Всъщност те правят точно обратното – котката ви „износва“ ноктите си. Както повечето животни, гальовните приятели имат нокти, които растат непрекъснато. Домашните животни обаче не износват ноктите си редовно, защото не ходят на лов или на катерене, така както биха го правили в природата.

Следователно те трябва да ги износват по различен начин, което обикновено означава драскане. Това предпазва ноктите от това да пораснат прекалено много, което може да бъде болезнено и да причини дискомфорт на мяукащия домашен любимец. Точенето на ноктите помага на котките да отделят и най-външния слой на нокътя си, който естествено трябва да падне, докато нокътят расте. Понякога този външен слой се поврежда, което може да означава, че трябва да се отстрани дори по-рано от нормалното.

Dogsandcats.bg

Така или иначе, драскането е жизненоважно за здравето на ноктите на вашата котка.

котка драскаСнимка: iStock

2. Маркиране

Котките имат ароматни жлези, разпръснати по цялото тяло. Не е изненадващо, че мяукащите животни използват именно местата, на които имат ароматни жлези, когато докосват други предмети. Например, челото и бузите на котката са покрити с ароматни жлези, което е точно причината котките да се търкат в предмети. Лапите също са такава област, което означава, че всеки път когато котката ви драска - тя оставя аромата си.

Мъркащите животни използват тези жлези, за да говорят едни с други от разстояние. Вашата котка може да уведоми другите котки за своя пол, настроение и статус на чифтосване, като просто остави аромата си зад себе си. Тя също може да претендира за територия и да остави след себе си предупреждения, което е жизненоважно за избягване на битки и недоразумения.

Въпреки че хората не общуваме чрез обоняние, то е основен начин при котките.

3. Забавление и игра

Мяукащите приятели обичат да щуреят и това включва драскане. Малките котета са много игриви и са по-склонни да драскат, докато играят с някоя играчка. Това поведение е съвсем нормално и необходимо за мъркащите приятели и особено за по-активните котки.

4. Зов за внимание

Понякога котките могат да драскат просто защото знаят, че това привлича вниманието ви. Например, ако винаги реагирате когато домашният любимец драска дивана, той може да използва това, за да ви накара да му обърнете внимание.

Ако мяукащият приятел драска ваши предмети, за да привлече внимание - може би трябва да го окуражите и наградите, ако използва драскалката.

5. Разтягане на гърба

котка драскаСнимка: iStock

Отлично знаем колко са гъвкави котките и как се разтягат. Вероятно сте забелязали, че когато точат ноктите си, те изпъват гърба си. Е, това също е нормално котешко поведение, с което да смажат сухожилията си. Затова е важно да им осигурите стабилен стълб за драскане, който да издържи тежеста им, когато се облягат на него. В противен случай, може да откажат да го ползват, ако той се люлее при всеки техен опит за драскане и разтягане.

Мяукащите животни драскат с ноктите си и това е съвсем нормално поведение. Не можем да ги отучим, тъй като точенето на ноктите има различни функции. Нашата мисия е да осигурим на гальовния приятел място, на което да задоволява тази нужда, иначе котката ни просто ще драска дивана, столовете и всичко, което намери в нашия дом, а това никак няма да ни направи щастливи.

Виж още