5 причини, поради които котките искат да ви правят компания докато се къпете

котка в баня Снимка: iStock

К отките са фантастични домашни любимци, но понякога странното им поведение ни оставя в недоумение. Тичането из къщата, когато сте готови за лягане, точенето на нокти на новия диван, сядането на единствената чиста дреха, която сте оставили на леглото си и следването в банята са само някои от необичайните дейности на котките.

Всеки собственик на мяукащ приятел се е примирил с идеята за лично пространство и оставя котката да го следва абсолютно навсякъде, защото просто понякога няма смисъл да се борим срещу това поведение.

Мяукащите животни често ни следват в банята и тоалетната, но това не винаги е достатъчно. Много представители „настояват“ да ни правят компания дори когато се къпем.

Даваме ви пет идеи, поради които котката ви седи с вас във банята докато се къпете. Дали тези причини са истински - вероятно никога няма да разберем.

Dogsandcats.bg

1. Иска внимание

котка в баняСнимка: iStock

Когато котките се сравняват с кучета, те често имат лоша репутация, че изглеждат самотници или по-малко любящи от кучетата. Някои мяукащи животни ви следват цял ​​ден, а други се наслаждават на компанията си сами. От друга страна, има някои котки, които напомнят на четириногите си приятели и с радост ще ви последват абсолютно навсякъде, дори когато се къпете.

Причината може да е защото искат да им обърнете внимание. Все пак, отделяме по-голямата част от деня в работа, задължения и срещи с приятели, а понякога нямаме толкова време за мъркащия ни спътник. Затова той може би иска да бъде неотлъчно до нас, дори и това да е в момент, в който бихме искали да останем насаме.

2. Любопитство

Котките са известни със своето любопитство, което понякога ги вкарва в неприятности. Когато затворите вратата на банята, дръпнете завесата на душа и пуснете водата, котката ви може да е любопитна какво правите. Не можем да отречем, че за котките сигурно е доста любопитно от къде идват тези звуци и какво се случва зад затворената врата.

3. Любов към течащата вода

Котките може да не обичат водата толкова много, но повечето се интересуват от течаща вода.

Някои родители на домашни любимци използват фонтани вместо купи за вода, защото котките им предпочитат да пият от течаща вода, вместо купа.

Звукът от това, че пускате душа, може да бъде вълнуващ за вашия домашен любимец и той може да очаква с нетърпение глътка вода от душа. В допълнение - котките често пият останалите локви от баната или ваната, когато стопаните им приключат с душа.

4. Достъп до котешката тоалетна

В повечето случаи, стопаните поставят котешката тоалетна в банята, тъй като там има повече място. Мъркащият приятел обаче, може да се чувства неспокоен, че в определени моменти на деня, това място е затворено докато вие сте вътре, а от там се чуват странни звуци на течаща вода.

Някои котки застават пред вратата и мяукат силно, докато не излезете, което трябва да признаем, че не е особено приятно някой така да ни пришпорва. Ако проблемът се окаже сериозен за котката ви - можете да преместите тоалетните на по-подходящо място, което не стресира гальовния спътник.

5. Банята понякога е убежище на котките

котка в баняСнимка: iStock

Мяукащите животни обичат баните и прекарват известно време там - дали в мивката, във ваната, под душа или на килимчето - котките на драго сърце се мотаят или спят там.

През лятото, когато навън е топло, плочките в банята са прекрасно място, което им държи прохладно. Тъй като се къпете на едно от любимите места на домашния ви любимец - вероятно той иска също да бъде на обичаното си място.

Ако мъркащият ви спътник много ви пречи и буквално трябва да водите борба с него, да ви остави за няколко минути на спокойствие докато се къпете - може би ще трябва да отделите време да го обучите или да го разсеете в момента, преди да вземете душ.

Бихте могли да хвърляте играчка или да използвате момента да нахраните котката си тогава, стига да е подходящо време. Не пропускайте да поощрявате котката си с лакомство всеки път, когато тя не ви преследва в банята, а ви оставя необходимото уединение. Така ще свикне, че когато не присъства във вас в банята - ще получи лакомство.

Вижте още:

Защо котката ми ме следва в банята?

Къде да поставя котешката тоалетна

Защо банята е любимо място на някои котки

Виж още