5 причини, поради които котките понякога се държат като кучета

котка и куче Снимка: iStock

А ко вашата котка спътник понякога се държи повече като куче отколкото като котка, не се притеснявайте. Истината е, че гальовните животни са индивидуални и имат най-различни характери. Някои се държат отдалечено от стопаните си, други следват собствениците си във всяка стая, трети обичат да играят, а четвърти се държат донякъде като кучета.

И така вашата котка държи ли се като куче? Ако да - може би следното ви е много познато:

1. Котката ви живее с куче

котка и кучеСнимка: iStock

Ако вашата котка живее или е живяла с кучета, може да забележите, че тя възприема някои от кучешките си навици, както и котешкото си поведение. Например, може да забележите, че тя се присъединява към кучето, за да ви поздравят с хор от лай и мяукане, когато станете сутрин, или че участват във вълнението на кучето и врявата става още по-голяма. Може дори да тичат за топка или друга играчка, защото виждат кучето да го прави и искат да се присъединят.

Dogsandcats.bg

Кучетата често тичат у дома, поздравяват стопаните си, играят си и търсят внимание. Вашата котка също ще се радва да участва и да общува с вас и няма да иска да пропусне.

2. Котката е обучена

Котките учат бързо, особено ако има награда като вкусно лакомство, галене, похвала или част от вашето внимание. Ако предоставите на котката си награда, когато донесе играчка, дойде при повикване или научи нов трик, тя ще се научи да го прави по-често.

Това желание за учене също означава, че ако искате да научите котката си да ходи на каишка или да ходи зад вас, има голям шанс да сполучите и ако имате котка и куче да ги разхождате заедно.

котка и кучеСнимка: iStock

3. Вашата котка иска внимание

Въпреки че мъркащите животни могат да бъдат независими, те обикновено са много общителни с познати хора и се радват на взаимодействие и внимание. Така че, ако научат, че правенето на нещо необичайно и подобно на куче ви кара да се смеете и им привлича малко положително внимание и любов, те ще продължат да го правят. Следователно не е изненада, че някои котки редовно играят на донасяне на играчка, правят трикове или проявяват други кучешки поведения.

4. Това е тяхната порода

Някои породи котки приличат по поведение на кучетата. Ако имате котка Рагдол, Абисинска котка или Турска андора, или ако предпочитате породата Мейн Куун или Манкс, вероятно оценявате комбинацията от черти, подобни на котка и куче. Тези породи са известни с това, че често се държат като кучета.

5. Това също е нормално поведение на котка

котка и кучеСнимка: iStock

Някои видове поведение се считат за по-често срещани при кучета, когато всъщност са съвсем нормални и за котките. Има някои изненадващи прилики между тези два вида. Когато мислите за кучешко поведение, може да си помислите, че те се поздравяват взаимно, като подушват задните части на другия или се търкат едни в други, но котките също правят тези неща.

Котките разчитат много на миризмата и я използват, за да маркират своята територия и да общуват помежду си, така че когато две котки се срещнат, ако няма много напрежение или агресия, те често ще се подушат една друга. Ароматите им дават информация за тяхната възраст, пол, здраве и дали са разгонени.

Ако котката ви понякога се държи като куче, това не е непременно проблем. Може да е нещо, което са научили, поведение, което сте насърчавали, или може да е нормално и за котките или конкретно за вашата котка.

котка и кучеСнимка: iStock

Виж още