5 признака, че сте готови за живот с котка

котка и стопанин Снимка: iStock

А ко обичате тези прекрасни мъркащи животни, но не сте сигурни дали сте готови да поемете ангажимента, тук сме, за да ви помогнем. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид преди да пристъпите към важната стъпка да се сдобиете с гальовен домашен любимец.

1. Вие сте финансово подготвени

Трудно е да се прецени колко ще струва грижата за котка, но ето някои разходи, които можете да очаквате: храна, тоалетна и постелка към нея, играчки, микрочипиране, купи, средства за профилактика срещу паразити, ваксини, инструменти за грижа за козината, артикули за обогатяване (като драскалки и котешки дървета ) и ветеринарни грижи. Последното е изключително важно. Твърде много котки не посещават ветеринарен лекар толкова често, колкото би трябвало. За някои от тях може да е достатъчен годишен преглед, докато други (възрастни котки и такива със специфични здравословни проблеми), често е необходимо посещение на ветеринар няколко пъти в годината.

2. Имате време да тренирате котката си

котка и стопанинСнимка: iStock

Може да не изведете котката си на разходка, както бихте направили за вашето куче - въпреки че много котки могат да бъдат обучени да ходят на каишка - но упражненията са по-важни, отколкото много потенциални собственици на котки осъзнават. Не само помага да поддържате вашето коте в добра физическа и психическа форма, но укрепва връзката ви с него. Така че отделяйте малко време всеки ден за активна игра и поддържайте колекция от играчки, които насърчават движението: играчки с пера, котешко дърво, драскалки, хартиени торби и дори картонени кутии.

Dogsandcats.bg

3. Ангажирани сте да създадете дом, подходящ за котки

Къщите, подходящи за котки, стълбове за драскане, котешки дървета и пъзели с храна ... всички тези аксесоари за обогатяване насърчават котките да изразят естествените си инстинкти, от катерене и скачане до драскане и търсене на храна. По принцип те помагат да направим живота вълнуващ - и кой не би искал това за любимата си котка? След като сте помислили как да оборудвате дома си с достатъчно играчки, има още един аспект, за който трябва да помислите - защита за мъркащия приятел. Ако искате да доведете вкъщи котка, бъдете готови да елиминирате (и постоянно да внимавате за) предмети, които биха могли да я отровят или нараняте, включително определени храни, лекарства, почистващи препарати, химикали, растения и други.

4. Приели сте задълженията да почиствате тоалетната

котка и стопанинСнимка: iStock

Макар че не е най-любимото занимание, почистването на котешката тоалетна е абсолютно задължително и много важно действие за нас, котката и дома ни. За да поддържате тоалетната чиста, препоръчваме да съставите лесен за хващане комплект с всички основни неща: отпадъци, торбички и лопатка. И не забравяйте, че ако имате няколко котки, основното правило е, че всяка трябва да има отделна тоалетна и една допълнителна. Това е важно и предотвратява потенциални териториални спорове и произтичащите от тях инциденти.

5. Готови сте да дадете дългосрочно обещание

Много котки живеят около 10-15 години, а не е необичайно да достигнат и до 20 години! Това означава, че имате мъркащ приятел, който ще бъде с вас доста дълго време. Така че бъдете сигурни, че когато вземате решение да доведете котка в живота си, че разбирате какъв дългосрочен ангажимент поемате. С малко късмет, необходимите грижи и любов ви предстоят много щастливи години, които да прекарате с котката си!

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

Виж още