5 прости начина да спрем котките да просят за храна

котка моли за храна Снимка: iStock

Н а много собственици на котки не е чужда следната картина - на секундата щом отворите хладилника или понечите да хапнете каквото и да е, гальовният спътник се е появил на секундата, ококорил очи във вас с „молба“ да споделите храната си с него.

Като цяло това не е никак добра дресировка за домашните любимци, поради ред причини - те не бива да консумират човешка храна (да не говорим колко много храни са опасни за мяукащите приятели) както и да нарушават нашето спокойствие докато се храним. Това действие може да се наблюдава при различни групи:

  • Котки, които са научени така от стопаните си
  • Много лакоми мяукащи животни, които са винаги готови да похапват
  • Животинчета с неприятно минало, живели на улицата в ограничение и невъзможност да се хранят

Независимо от причината, поради която котката ви настойчиво иска да яде от вашата храна, има начини, по които можете да ги спрете:

1. Прибирайте храната си

Може и да ни трябва известно време да свикнем с това, но трябва да прибираме храната си на недостъпно за котката място. Колкото повече неща оставяме на плота в кухнята или на масата - толкова по-голям е шансът мъркащият приятел да се прокрадва тайно и да си хапва.

Dogsandcats.bg

котка моли за хранаСнимка: iStock

2. Хранете първо котката си

Преди да започнете да се храните вие - първо пригответе храната на мяукащия спътник. Това със сигурност ще го разсее от вашата чиния и може би ще ви остави на спокойствие да се насладите на храната.

3. В никакъв случай не позволявайте на котката да яде от вашата чиния

Дори и да сте приготвили лакомство или храната ви е безопасна за мяукащия приятел и искате да споделите няколко хапки с него - не го правете с вашата чиния. По този начин възпитавате в котката си, че тя може да си краде храна от вашата порция. Освен, че не е особено хигиенично, това е и опасно за котката ви, ако изяде някоя храна или подправка токсична за нея. Ако искате да дадете малко човешка храна на котката си - поставете я в купичката за храна.

4. Игнорирайте поведението

Някои мяукащи животни могат да са особено „нагли“, да се катерят по масата, да сядат в скута ви и да слагат лапа върху вашата чиния в опит да си откраднат малко храна. Не толерирайте това поведение, а спокойно (без да им се карате) ги върнете обратно на пода или в друга част на стаята. Може дори да опитате да им подхвърлите играчка, за да се забавляват. В много тежки случаи - винаги можете просто да затворите вратата на помещението, където се храните.

5. Уверете се, че котката ви е нахранена и не ѝ е скучно

Котка краде човешка хранаСнимка: iStock

Гальовните животни са способни на много неприятни поведения, породени от скука. Помислете дали прекарвате достатъчно време в игра с мяукащия си спътник и дали той има с какво да се забавлява докато вие сте на работа.

Храненето на мяукащия приятел е от ключово значение за неговото здраве, затова се уверете, че той консумира качествена храна, която харесва и му осигурява всички необходими вещества.

Вижте още:

7 признака, че котката ви скучае

5 причини да играете с котката си всеки ден

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още