5 прости причини, поради които котките обичат да се гушкат

котка и собственик Снимка: iStock

В ероятно няма нищо по-добро от топла котешка прегръдка! Въпреки че котките имат репутация на доста дистанцирани и независими същества и някои донякъде заслужават тази репутация, много други мъркащи животни обаче се противопоставят на стереотипа и обичат да се гушкат със своите собственици!

В тази статия ще проучим причините, поради които много котки обичат да се гушкат и защо някои просто не го правят.

1. Топлина

Новородените котенца не само обичат да се гушкат, но и имат физическата нужда от това, защото те не могат да регулират собствената си телесна температура до около 3-седмична възраст. През това време те се гушкат в майка си, братята и сестрите си и човешките собственици, за да се стоплят. Гушкането обикновено е научено поведение при котките и има голяма вероятност, ако се гушкате с вашето коте, то да е по-склонно към това дори когато порасне. Освен това котките просто обичат да им е топло и скута ви е идеалното място!

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Безопасност

Гальовните животни искат да се чувстват в безопасност и ще търсят място за дрямка, където се чувстват защитени. Вашата котка инстинктивно знае, че скута ви е най-безопасното място, свободно от обсега на кучета и или други домашни любимци и дори друки котки.

3. Приятелство

Особено в домакинства с една котка, котките идват за ежедневната доза си гушкане, просто защото ви чувстват като добър приятел и компания! Дори и най-независимата котка се радва на компания от време на време и ако няма други котки наоколо, вие сте следващото най-добро нещо! Разбира се, някои породи обичат колкото е възможно повече компания, дори ако в дома има други котки.

котка и собственикСнимка: iStock

4. Внимание

Някои котки са щастливи да вършат своите неща, незасегнати от техния човешки собственик. Повечето мъркащи животни обаче искат внимание и признание от стопаните си и това може да доведе до редица поведения, включително триене във вас, блъскане по главата, преследване, душене... Гушкането често е просто начинът на вашата котка да привлече вниманието ви, особено ако сте отсъствали от дома или сте били разсеяни и дълго време не сте обръщали вниманието на гальовния спътник.

5. Близост

Седенето и гушкането със собственика е начинът на котката да се свърже, особено ако се чувства самотна. Дори гальовните приятели, които не обичат да бъдат държани или взимани, ще се гушкат в скута на собственика си и това е техният начин да създадат силна връзка и приятелство. Котките също са териториални същества и сядайки върху вас, те оставят своя аромат и следователно ви маркират като тяхна територия.

Защо някои котки обичат да се гушкат повече от други?

котка и собственикСнимка: iStock

Като цяло, гушкането е научено поведение и котките, които са били правилно социализирани и галени през ранните етапи от живота си, е по-вероятно да му се радват в бъдеще. Включена е и генетика и някои породи, като Персийските и Рагдолите са естествено по-склонни да се наслаждават на гушкане. Породите, които са по-активни, може да не се радват толкова на тази близост.

За съжаление, колкото и да увещавате, някои котки просто не се наслаждават на гушкането. Те може да не са били социализирани правилно като котенца или дори може да имат травма от гушкането. Това е особено често срещано при осиновени котки. Това не означава, че вашата котка не ви харесва. Тя просто ще търси обич по други начини.

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

Защо котката ми вече не идва при мен

Как котките избират любимия си човек

Виж още