5 различни материала, от които се правят котешките драскалки

котка драска Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка, знаете, че те обичат да драскат и че това всъщност е съществено и инстинктивно поведение. Вместо да се опитвате да разубеждавате котките си да драскат, най-доброто решение е да им осигурите много възможности за това. Но вместо да позволявате на мяукащия домашен любимец да използва мебелите ви, много по-добре е да инвестирате в няколко драскалки и да се наслаждавате на това как котката ви се забавлява, като същевременно запазите мебелите си непокътнати.

Важно е да знаете, че различните котки ще оценят различни видове повърхности на своите стълбове за драскане. Може да откриете, че котката ви има ясни предпочитания към един или друг вид материал. Струва си да опитате няколко различни материала, за да откриете този, който котката ви харесва най-много.

Защо котките драскат?

котка драскаСнимка: iStock

Драскането е инстинктивно поведение на котките и не е нещо, което те могат да спрат да правят. То служи за няколко различни цели на нашите котешки приятели, включително:

Dogsandcats.bg
  • Отстраняване на стария външен слой на ноктите
  • Разтягане на мускулите
  • Облекчаване на тревожността, стреса и разочарованието
  • Маркиране на територия с помощта на ароматни жлези на лапите

В дивата природа или дори домашните котки, които прекарват времето си навън, ще предпочетат дървета, за да задоволят нуждите си от драскане.

Кората на дърветата се раздробява задоволително под ноктите на котката и оказва достатъчно съпротивление, за да може тя да се разтегне добре, като същевременно е достатъчно здрава, за да помогне за премахването на външните слоеве на ноктите.

Какво искат котките да драскат?

Това, което вашата котка търси в драскалка, може да е съвсем различно от това, което вие търсите. Може да изберете драскалка въз основа на това как изглежда и дали подхожда на дома ви. Съществено е обаче да се съобразите с нуждите на гальовния домашен любимец, а не с вашия вкус и това какво би отивало на дома ви.

котка драскаСнимка: iStock

Мяукащите животни търсят следното:

  • Дали могат да забият ноктите си в материала.
  • Материалът да се раздробява под ноктите им.
  • Да е достатъчно здрав, за да издържи цялото им тегло.
  • Стълб, на който може да се изпънат в цял ръст.

Драскалката може да е изработена от предпочитан от котката материал, но ако той се преобърне, когато тя се наведе срещу него, тя няма да го използва отново! Така че си струва да отделите време, за да се уверите, че избраният от вас стълб покрива всички горепосочени точки, и би трябвало да сте готови!

Има само един вид въже, което е подходящо за стълбове за драскане на котки, и това е въжето от сизал. Преди да се потопим в това, което прави този материал толкова чудесен за стълбове за драскане, нека разгледаме набързо други материали, които също се използват, и техните плюсове и минуси.

1. Картон на ивици

котка драскаСнимка: iStock

Това е популярен избор за стълбчета за драскане и често се използва за хоризонтални и наклонени повърхности. Той е евтин и се предлага в широка гама от стилове, но не е толкова дълготраен, колкото някои други материали, така че ще трябва да се подменя по-често.

2. Драскалка тип килим

Килимът е популярен избор за места за драскане на котки. Ако в къщата ви няма други материи, те могат да бъдат добър вариант, но един от основните проблеми е, че могат да насърчат котките да драскат и по други килими. В края на краищата, котката ви не може непременно да направи разлика между килима на своята драскалка и чисто новия килим, който току-що сте поставили в спалнята си!

котка драскаСнимка: iStock

3. Дърво

Повечето котки обичат усещането да драскат дърво. Това е материалът, който те избират, когато са навън, така че може да бъде чудесен избор и за драскалка у дома. Дървото не е често срещан материал за предлаганите в търговската мрежа постове за драскане на котки, така че може да се наложи да направите своя собствена версия.

4. Сизалова тъкан

Подобно на въжето от сизал, платът от сизал е просто изтъкан на лист, вместо да се увива около стълб или друга повърхност. Някои котки предпочитат сизаловия плат, защото могат да издърпват ноктите си през тъканта, вместо да се заплитат в линиите на въжето.

5. Сизалово въже

Това въже произхожда от растението агаве, което понякога се нарича и американско алое. Тъй като е най-популярният материал за котешките драскалки, той има много плюсове. Той издържа достатъчно, котките го харесват, не е скъп, не е вреден за природата, лесен е за подбяна и може да се отрие в различни цветове.

Хубаво е в дома да имате достатъчно драскалки, за да може гальовният приятел да задоволява нуждите си от драскане. А защо да не опитате няколко различни вида? Така ще знаете какво харесва котката ви!

Виж още