5 възможни причини котката ви да играе с изпражненията си

котешка тоалетна Снимка: iStock

О бикновено котките са много чисти животни. Те се подстригват редовно и имат доста специфични изисквания, когато става въпрос за тоалетните си. Въпреки това котките могат да развият някои странни навици, които изглеждат мръсни за нас, хората. Един такъв навик е играта с техните изпражнения. Въпреки че е най-често срещан при котенцата, някои възрастни котки също могат да развият този навик, като често срещаните причини включват скука или неподходяща поддръжка на тоалетната.

По-долу разглеждаме шест от най-честите причини, поради които котките могат да си играят с изпражненията си, за да можете да идентифицирате причината и да предприемете стъпки за коригиране на ситуацията.

1. Котенцето е още малко

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Котенцата все още се учат и едно от нещата, които трябва да възприемат, е как правилно да заравят изпражненията си. Вашето малко коте може да не си играе умишлено с изпражненията. Може да се опитват неуспешно да го зарови.

Dogsandcats.bg

Като алтернатива те могат да гледат на изпражненията като на играчка и да си играят с нея по същия начин, по който биха си играли с плюшена мишка. Освен че е по-вероятно да си играят с изпражненията, котенцата също са по-склонни случайно да ги настъпят, размажат или да ги изтикат от тоалетната на пода.

Проявете търпение докато котето се научи да ходи до тоалетна както трябва, а ако видите, че то просто си играе - предложете му играчка.

2. Котката е отегчена

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Дори някои възрастни котки ще си играят с изпражненията си, сякаш са играчка. Това е най-често срещано при котки, които се отегчават, защото нямат достатъчно играчки или не получават вида взаимодействие, от който се нуждаят от своите хора или други котешки членове на домакинството.

Купете допълнителни играчки и прекарайте време в ангажиране с котката си, като си играете с интерактивни играчки. Колкото повече време за игра има вашата котка, толкова по-малка е вероятността тя да скучае.

3. Тоалетната е мръсна

Котките са чисти животни и очакват да играете своята роля в поддържането на местообитанието им чисто. Това означава почиствате тоалетната им всеки ден. В противен случай мъркащият приятел може да изрази неделоството си с разхвърляне на изпражненията навън.

4. Тоалетната е поставена на грешно място

Котките могат да бъдат доста придирчиви животни. Те се нуждаят от всичко точно, за да са доволни и е по-малко вероятно да направят бъркотия. Всичко от вида тоалетна, до постелката и нейното месположение е от ключово значение. Уверете се, че котката ви се чувства комфортно с тоалетната си.

5. Котката харесва миризмата

котешка тоалетнаСнимка: iStock

За нас котешките изпражнения могат да миришат отвратително, но за котките могат да миришат приятно! Вашата котка може да си играе с изпражненията си, защото харесва миризмата. Тя може да усети протеин или други хранителни вещества и си играе с изпражненията като начин да проучи какво има вътре.

Ако вашата котка харесва миризмата на изпражнения, можете да очаквате известно разследване. Подушването на изпражненията е добре, но не трябва да насърчавате котката си да си играе с тях.

Виж още