6 чудесни дейности за котки на плажа

котка на плаж Снимка: iStock

А ко планирате почивка или еднодневна екскурзия до плажа, идеята да оставите котката си е трудна. Макар че кучетата се смятат за най-добрия приятел на човека, това не означава, че нашите котешки любимци не са също са отворени за разходки навън (или поне някои от тях). Всъщност все повече хора избират да пътуват и почиват с котките си и показват на света, че котките са готови за забавни приключения!

Макар че всяка котка има различен характер, ако имате авантюристично настроена такава, пътуването до плажа може да е точно за нея. Един от най-големите въпроси е: какво може да прави гальовния домашен любимец, докато се наслаждаваме на плажа? Нека разгледаме няколко забавни дейности за вашата котка, докато е на плажа, за да сте сигурни, че тя не скучае.

1. Игра в пясъка

Логично е, че котката, която се радва на пътуване до плажа, ще обича да играе в пясъка. Защо да не го правят? Пясъчните плажове са доста подобни на котешката тоалетна. Докато котката ви е на каишка, оставете я да се забавлява с тичане, търкаляне и копаене в пясъка. Все пак трябва да следите мъркащия приятел, докато играе в пясъка. Плажовете са известни с нещата, които другите посетители оставят след себе си. Някои храни могат да бъдат вредни за вашата котка, затова се уверете, че не яде нищо, което не сте ѝ дали. Също така избягвайте да оставяте котката си да изследва предмети, които могат да ѝ навредят.

2. Слънчеви бани

котка на плажСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всички сме виждали котките си да се пекат на слънце на прозореца. Плажът е чудесно място за същото нещо, но на друго ниво. Слънчевите бани на пясъка могат да бъдат доста приятни за вашето коте. Ако котката ви се радва на топлите слънчеви лъчи, оставете я да се пече, но не прекалено дълго. Важно е да държите котето си охладено, докато е на плажа. Погрижете се да имате прясна, хладка вода и място, където мъркащият приятел да може да избяга от слънцето, когато е необходимо.

3. Играйте с играчки

Не всяка котка обича да играе с играчки. Но ако котката ви е любител на играчките, вземете със себе си за пътуването няколко от любимите ѝ неща. Използването на любимите играчки на котето е чудесен начин да свикне с плажа, като същевременно му предоставите забавно занимание, на което да се наслаждава, докато е там. Играчките от пера, топките или любимата мишка на вашето коте могат да направят пътуването до плажа по-интерактивно и приятно за него. Затова опаковайте няколко забавни неща за пътуването си.

4. Проучване на зоната

На повечето плажове има пешеходни пътеки, пясъчни дюни и други зони, които са чудесни за изследване. Ако котето ви е активно, вземете каишката и тръгнете на разходка. Може да прекарате известно време в изследване на прохладните места по пясъка. Както при всяка дейност, с която се занимавате с котето си на слънце, дръжте под ръка вода и храна, когато то има нужда от почивка.

5. Наслаждаване на водата

Ако котката ви е от малкото, които обичат да прекарват времето си във водата, може да ви е трудно да я държите далеч от морето. Ако решите да позволите на котето си да се наслаждава на водата, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, дръжте мъркащия приятел в плитка вода. Последното нещо, което искате, е котето ви да се сблъска с опасността от удавяне. На второ място, не бързайте да го правите. Морската вода съдържа сол, която не е най-подходяща за вашата котка. Едно бързо потапяне би трябвало да е безопасно, но не забравяйте да изкъпете котката си, след като се прибере у дома, за да премахнете солта от козината ѝ, да не говорим за пясъка.

6. Сън и почивка на сянка

За котките, които не са привърженици на слънцето, водата и приключенията на плажа, отговорът е да се отпуснат на сянка. Разстелете кърпа или одеяло на сенчесто място и се отпуснете заедно с котката си. Може да се насладите на звуците и спокойствието на плажа при свои собствени условия, далеч от тълпите.

Няколко съвета за безопасност от пътуването с котка до плажа

котка на плажСнимка: iStock

Колкото и приятно да звучи всичко това, трябва да планирате и да помислите предварително от какво се нуждае котката ви на плажа.

  • Носете храна и вода

Вече сме го споменавали, но това трябва да се подчертае. Вашата котка се нуждае от прясна вода и храна по време на всяко пътуване или приключение, на което се отправяте. Вашата котка ще има нужда от почивки с прясна вода и според това колко дълго ще сте там, може да има нужда и от храна. Уверете се, че носите нещата от първа необходимост на място, където водата може да остане хладна, а храната - суха.

  • Имайте предвид личността на котката си

Вие познавате котката си по-добре от всеки друг. Ако те не са почитатели на вълненията и промените, пътуването до плажа може да бъде трудно. Ако все пак искате да споделите плажното преживяване с тях, направете плана си в съответствие с това. Можете да изберете да отидете на по-усамотен плаж, подходящ за домашни любимци. Можете също така да отидете по време на престой през годината или когато на плажа има по-малко хора. Ако наистина искате котката ви да се наслади на пътуването, имайте предвид нейните емоционални нужди и характер.

  • Дръжте котето на каишка и носете транспортна чанта

Последното нещо, което искате, е котето ви да избяга на плажа. Вместо да го оставяте да тича само, използвайте каишка. Трябва да вземете и раница или транспортна чанта. Това ще даде на котката ви място, където да избяга, ако вълнението на плажа стане твърде голямо.

  • Действайте бавно

Не планирайте да отидете на плажа и веднага да хвърлите котката си в пясъка или водата. Те се нуждаят от време, за да се адаптират към заобикалящата ги среда и да си проправят път към забавлението. Това е още една причина, поради която каишката е много важен инструмент. Можете да оставите котето си да наблюдава водата и да се почувства удобно, преди да го пуснете да се забавлява на плажа.

  • Проверете времето

Трябва да знаете прогнозата за времето, преди да изведете котката си за деня. Те не са почитатели на силния вятър, прекалено силното слънце или дъжда. Изберете приятен ден, който не е горещ или просто отидете рано сутрин или следобед преди залез слънце. Това ще ви помогне да гарантирате, че и вие, и вашият котешки приятел ще прекарате чудесен ден на плажа.

котка на плажСнимка: iStock

  • Следете за стрес

Най-важното от всичко е да следите за признаци на стрес у вашата котка. Да, забавно е да прекарате деня в изследване на плажа с котката си, но тя не трябва да се стресира от ситуацията. Ако забележите, че котката ви се чувства некомфортно, задъхва се или диша тежко, мяука непрекъснато, изпотява се, трескаво се движи или крачи, или има капещ нос, трябва незабавно да я заведете вкъщи, за да може да се отпусне и успокои.

Ако сте любител на плажа и искате котката ви да бъде с вас, поддържайте нещата забавни и интересни, за да се уверите, че тя се радва и иска да се върне в бъдеще. За да прекарате един забавен ден, помислете дали да не опитате някои забавни дейности за котки на плажа, за да може мъркащият приятел да се забавлява. За да бъде котката ви в безопасност и щастлива по време на плажното приключение, не забравяйте да вземете мерки за нейната безопасност и задължително да сте подготвени с храна и вода.

Вижте още:

Защо котките мразят водата

С котка на море: мисията възможна?

Обичат ли котките плажа и морето

Виж още