Обичат ли котките плажа и морето

котка плаж Снимка: iStock

М ного хора не осъзнават, че много котки обичат приключенията също толкова, колкото и кучетата. Ако имате авантюристичен мъркащ приятел и го социализирате правилно, няма причина вашата котка да не е идеалният спътник за вас. Можете дори да го заведете на плажове, подходящи за домашни любимци през лятото, при условие че вземете мерки да ги предпазите от кучета и времето.

Докато някои котки обичат да посещават плажа, други мразят дългата пясъчна ивица и шума на океана, така че не бива да ги насилвате, ако това е вашият случай.

Каквито и да са предпочитанията на вашата котка по отношение на посещенията на плажа, не забравяйте никога да не я принуждавате да прави нещо, което не иска да прави. Ако не харесва плажа по някаква причина, опитайте се да намерите друго приключение, на което да я вземете вместо това.

Основната причина защо котките харесват плажа - пясъкът

котка плажСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мъркащите приятели обичат меката, прахообразна текстура на пясъка. Това е идеалното място за разходка, търкаляне или ровене и дори може да бъде завладяващо за игра при котенца. Повече от всичко друго обаче котките обичат ситен пясък, в който да заравят изпражненията или урината си. Неслучайно котешката тоалетна е направена от фини материали, към които котките са естествено привлечени.

Пясъкът е това, което прави плажовете толкова привлекателни за много котки. Мек е под краката и бързо се затопля под топлината на слънцето. В точното време на деня е топло и и приятно. Освен това дава на вашата котка достатъчно пространство, за да намери идеалното място за ходене до тоалетна.

Причини, поради които котките не обичат плажа

  • Кучета

Може да не срещнете много котки на плажовете, но със сигурност ще срещнете кучета. Повечето от тях едва ли ще бъдат вързани на каишка и вероятно ще бъдат любопитни към мяукащия приятел, който се мотае около вас. Ако котката ви е свикнала с кучета, това може да не е проблем, но трябва да имате предвид, че не всички кучета ще бъдат приятелски настроени към котките.

котка плажСнимка: iStock

За да запазите котката си в безопасност - опитайте се да избягвате места, където кучетата тичат без каишка. Някои кучета може да не са обучени или социализирани така добре, както кучешките приятели на вашата котка у дома и могат да представляват опасен риск за вашата котка. Колкото повече кучета има наоколо, толкова по-вероятно е мяукащият приятел да не хареса плажното приключение.

  • Горещина

Плажовете са идеалното място да се насладите на слънчевите лъчи и топлото времето, но те могат да станат невероятно горещи през дългите летни дни. Пясъкът може бързо да стане прекалено парещ за боси крака. Въпреки че ние можем да носим сандали, котката ни не може, което може да навреди на нейните лапи.

Котките може да харесват пясък, но не и когато той е толкова горещ, че не могат да стъпват по него. Затова трябва да се уверите, че мъркащият приятел е на сянка или не го водете на плаж, когато е толкова горещо. 

  • Вълни

Колкото и прохладно и освежаващо да е, морето също е шумно. Звукът на вълните, разбиващи се в плажа и скалистата стена на скалата, може да е приятен за нас, но мъркащият домашен любимец може да се стресне от силния шум.

Ако забележите, че котката ви се стряска от силния шум на вълните - може би е по-добре да я приберете и да опитате да я заведете отново на плаж, когато морето е по-спокойно.Също така - знаем добре, че мъркащите животни по-скоро не обичат водата, така че не насилвайте котката си да я приближава.

Ако сте решени да опитате да заведете гальовния спътник, не забравяйте някои основни правила за безопасност:

котка плажСнимка: iStock

  • Изберете тих плаж, който не се посещава от много хора (и кучета)
  • Поставете микрочип на котката си
  • Подсигурете сянка за домашния любимец
  • Пригответе котешки аксесоари - храна, вода, купи, транспортна чанта и друго, от което смятате, че ще имате нужда
  • Дръжте котката си на каишка

Ако знаете, че вашата котка обича приключенията, струва си да посетите плажа поне веднъж, за да видите дали ѝ харесва. В случай че мяукащият домашен любимец се плаши от мястото и изглежда стресиран - по-добре приберете котката си и ѝ измислете друго приключение, което ще хареса повече. 

Вижте още:

С котка на море: мисията възможна?

Дехидратация при котки

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още