6 неща, които имат смисъл за вашата котка, но не и за вас

котка у дома Снимка: iStock

М ного обичате котката си, но вероятно има няколко поведения, които ви карат да се чешете по главата от недоумение. Това са действия, които изглежда нямат смисъл. Въпреки че може да не сте в състояние да разберете защо котката ви проявява някакво необичайно държание, това не означава, че не са съвсем логични за мъркащите животни.

Ето седем неща, които имат смисъл за вашата котка... но не непременно за вас:

1. Милото и гальовно коте се превръща в буйно и хапещо за секунда

котка у домаСнимка: iStock

Котката ви скача в скута ви и се свива. Може дори да се отърка във вас, сякаш иска да я погалите. Започвате да я галите, тя мърка с наслада и след няколко минути се отдръпва и ви одрасква! Какво дава?

Dogsandcats.bg

Въпреки че тази внезапна промяна в отношението изглежда идва от нищото, това е сравнително често срещано поведение при някои котки, които достигат своя праг на поносимост, когато става въпрос за галене. Поведението, известно като „агресия, предизвикана от галене“, се случва, когато котката е прекалено стимулирана от постоянното галене или сигналите на езика на тялото ѝ са останали незабелязани.

Тя смята, че единственият начин да ви накара да спрете е да ви одраска или ухапе. За да избегнете това поведение в бъдеще, обърнете внимание на сигналите, които вашата котка издава, които показват, че може да достигне лимита си. Типичните признаци включват потрепване на кожата, махане с опашката, спиране на мъркането, промяна на позицията на тялото, уши, насочени назад, мяукане.

2. Повръщане след консумация на трева

Това се случва с някои котки, които са се разхождат на открито. Много гальовни животни обичат да ядат трева и ще си хапнат с голямо удоволствие от нея. След няколко минути дъвчене на зеленина чувате познатия звук на котка, която повръща. Много котешки родители дори отглеждат котешка трева, за да осигурят на мъркащия си приятел. Храненето с трева обаче съвсем нормално води до повръщане, а това е необходимост за котката, за да може да се почисти.

Така че защо котките обичат да ядат нещо, което почти винаги ги кара да повръщат? Има няколко теории сред експертите, но никой не знае със сигурност. Възможно е гальовният приятел да използва тревата като начин за справяне с разстроен стомах. Някои котки могат също да дъвчат трева, за да им помогне да повърнат космени топки, които не преминават през стомаха.

3. Потапяне на лапата във вода и облизване след това

котка у домаСнимка: iStock

Защо вашата котка потапя лапата си в купата с вода и след това облизва водата, вместо просто да пие по нормалния начин? Изглежда, че няма смисъл за хората, но това е много практично поведение от гледна точка на котка. В някои случаи котката избира метода на лапата, ако купата с вода е твърде дълбока или твърде тясна.

Котките имат дълги мустаци и не обичат да ги мачкат. Потапянето на лапата го прави по-удобно. Котка в домакинство с няколко котки може да прибегне до потапяне на лапи като въпрос на безопасност, ако има напрежение в дома. Мъркащият приятел може да не се чувства достатъчно комфортно, за да наведе главата си в купата, тъй като ще бъде уязвим. Ако трябва да държи под око някой „опонент“ (например другата ви котка в дома или кучето), тогава потапянето на лапата му е по-добър метод.

4. Котката сяда с гръб към вас

За много членове на човешкото семейство това изглежда е много обидно поведение. Котката скача в скута ви, за да седне, но след това се обръща с гръб към вас. Може да изглежда, че където и да реши да седне котето, независимо дали е на масичката за кафе пред вас или на бюрото ви, докато проверявате имейла си, винаги получавате този отзад.

котка у домаСнимка: iStock

Има проста причина за това. Мъркащият домашен любимец не е обиден, той всъщност показва огромно доверие. Тъй като котката е животно, което е едновременно хищник и плячка, тя иска да се позиционира на най-безопасното място. Ако ви обърне гръб, докато се настанява, тя показва, че ви има доверие и може би дори, че ще наблюдава околната среда и за двама ви.

5. Поведение на „луда котка

Вашата котка внезапно и без видима причина решава да хукне из къщата, сякаш преследва някаква въображаема мишка. Тя „танцува“ наоколо, хвърля се, може дори да направи летящ скок върху своето котешко дърво. Оглеждате се наоколо, но не можете да намерите доказателства за мишка, паяк или нищо, което котката ви да преследва. Защо тогава е това поведение?

Вероятно гальовният приятел може да вижда сянка или светлина, или просто е имала такова натрупване на енергия, че трябва да направи нещо по въпроса. Котките са ловци и са създадени за движение. Ако мъркащият приятел е спал твърде много и не му е било предложено достатъчно време за игра, за да отработи част от тази енергия, той може просто да се заеме да преследва малко танцуваща светлина. Имайте предвид също така, че котките имат фино настроени сетива, така че вашето коте може да чуе, помирише или види нещо, което остава напълно незабелязано от вас.

6. Игра с най-неподходящите вещи

Без значение колко играчки сте оставили на котката си или колко интересна може да е средата, тя най-вероятно ще избере да седне на единствения лист хартия, който се опитвате да прочетете. Ако има лист хартия на пода, котката ви може да избере да се настани точно върху него, вместо на всички други по-удобни места в стаята.

Наблизо има уютно котешко легло, но котката ви пренебрегва това в полза на нещо друго - кутия, хартиен плик, вашите друхи, лаптопа... Няма смисъл, нали? Всъщност за гальовните животни има!

котка у домаСнимка: iStock

Когато става въпрос за сядане върху хартии или списания, които четете, вашата умна котка знае точно къде е фокусът ви и ако иска внимание, очевидното място, където трябва да бъде, е точно там, където са насочени очите ви.

Котките са особени същества и често тяхното поведение няма смисъл за нас. Интересно е как толкова много действия, които ни се струват необичайни и дори луди, всъщност са съвсем нормални за гальовните приятели. Тяхната логика и виждане за света са по-различни от нашите и в това няма нищо лошо. Точно това ги прави толкова забавни!

Виж още