6 причини, поради които някои хора просто не харесват котки

жена и котка Снимка: iStock

З а тези, които смятат котките за членове на семейството си, е почти немислимо някои човек да не харесва тези гальовни същества. Резервите на хората към мъркащите приятели или към домашните любимци могат да бъдат от най-различен характер. Някои хора не обичат животни, други не обичат само котки или кучета, колкото и да ни е тъжно да го кажем.

Разбира се, някои наши приятели или познати могат да чувстват до известна степен неприязън само към мъркащите животни, което на нас, разбира се ни къса сърцето. Все пак, нека да избършем сълзите си, да проявим разбиране и да разгледаме някои от най-често срещаните причини, поради които хората не харесват котки.

1. Алергия към котки

Разбираемо е защо хората с алергии към тези животни отказват да бъдат някъде близо до тях. Те може да не „мразят" тези животни сами по себе си, но съвсем с основание предпочитат да са далеч от тях, защото иначе - започват да кихат, а очите им сълзят.

Макар че е общоприето схващането, че хората развиват алергия към козината, всъщност това не е причината. Проблемът е в протеините по кожата на мъркащия приятел или слюнката. Има някои породи котки, които излъчват по-ниски нива на въпросните алергени и могат прекрасно да си съжителстват с човек, който страда от алергия без той да се чувства некомфортно от тяхното присъствие.

Dogsandcats.bg

Все пак, винаги има изключения, някои хора кихат и от т.нар. „хипоалергенни котки“, така че ако имате алергия и в същото време искате да се сдобиете с мяукащ домашен любимец - трябва много внимателно да подберете животинчето и да прекарате време с него преди то да заживее в дома ви, за да сте сигурни, че няма да ви причини дискомфорт.

2. Мръсотия и миризма у дома

Котките са много чисти животни и самите те не миришат, но най-честите проблеми са свързани с тяхната тоалетна. Ще се съгласим, че никой не обича дома си когато е мръсен и мирише неприятно. Въпреки това, трябва да кажем, че

ако някой дом мирише на котешка тоалетна, то проблемът не е в животинчето, а в собствениците, защото не почистват редовно тоалетната му.

Когато котешката тоалетна се почиства всеки ден (отнема не повече от 2-3 минути), домът се проветрява и се поддържа чист от стопаните - можете да бъдете сигурни, че в жилището ви няма да се разбере, че жиее пухкав домашен любимец.

3. Хапане и драскане

котка хапеСнимка: iStock

Котките са в състояние да комуникират както своите любими неща, така и тези, които мразят. Те често общуват доста вокално, а понякога дори и физически - с бърз удар с лапа или нокти, когато прекаленото галене ги стимулира.

Агресивното поведение на драскане и ухапване се заучава много рано в живота на малките котета. Тези, които са научени от стопаните си, че човешките ръце са играчки, съвсем логично продължават тези поведения като възрастни. Разликата обаче е, че от ухапване на възрастна котка много повече боли, отколкото на мъничко бебе коте на няколко месеца.

Възможно е хората, които не харесват котки, да са имали лош опит с мъркащ приятел, който ги е одраскал или ухапал силно и това е съвсем нормално.

4. Котките се катерят навсякъде

котка в кухняСнимка: iStock

Съжителството с котка на моменти може да е предизвикателно дори и за стопаните им, които обожават домашния си любимец. Котките се катерят абсолютно навсякъде, което (признаваме си) - често може да ни „изкара извън релси“. Когато готвим, чистим, четем, вършим работа, попълваме документи и т.н. мъркащият приятел е „кацнал“ до нас и всячески ни пречи да довършим каквото правим.

Това може да е особено трудно докато готвим, а да не говорим колко е опасно за мъркащия приятел да се навърта около ножове и горещия тиган.

И това не е всичко - котките бутат каквото им падне, дъвчат каквото им падне (дори и да е оставено на високо място) и като цяло трябва да сме много предпазливи и да прибираме вещите си. За някои хора, това може да е доста неприятно.

5. Котките са хищници и да, убиват птици с най-голямо удоволствие

На някои хора им е трудно да приемат концепцията, че тези животни са хищници и, ако излязат навън - с най-голямо удоволствие ще си хванат някой гълъб. Тази причина е съвсем легитимна, но трябва да отбележим, че в природата на котките е те да се хранят с месо. Колкото и да ни е мъчно за птиците и дори гризачи или буболечки, това е правилната храна за гальовните животни.

6. Непредвидимост на котките

Някои хора не харесват тези животни, защото са непостоянни и странни, когато става въпрос за взаимоотношения. Понякога трудно можем да предположим, че мъркащият приятел ни е ядосан за нещо, което правим.

В сравнение с възпитаните и обичащи забавлението кучета, котките могат дори да изглеждат неблагодарни. В природата обаче, котките и кучетата са развили много различен начин. Кучетата са еволюирали, за да живеят в семейни глутници, тъй като е била необходима екипна работа за лов на голяма плячка. Дивите котки ядат по-малка плячка и са се развили до самотни ловци. И все пак същата независима природа на котките ги прави много адаптивни към нашата променяща се среда.

Докато гальовните животни са социализирани с хората като котенца, те могат да образуват тесни връзки със стопани и проблемите като възрастни могат да са много по-малко.

Колкото и да ни е трудно да го приемем, някои хора не харесват котки. Със сигурност много от нас, можем да потвърдим, че имаме поне няколко близки приятели, които никак не са щастливи в обркъжението на мъркащ домашен любимец, а да ни идват на гости - не им е най-лобимото на света. Не ни остава друго, освен да подходим с разбиране към тези техни предпочитания.

Вижте още:

Как да социализирам малко коте

Как да подготвим дома за гости, когато имаме котка

Виж още