6 признака, че трябва да промените храната на котката си

котка се храни Снимка: iStock

К ато собственик на котка искате да осигурите на вашия котешки приятел най-доброто хранене, за да го поддържате в отлично здраве и винаги готов за подвизи. Но също като хората, хранителните нужди на вашата котка се променят през целия ѝ живот.

Има няколко възможни причини за тези промени, като възраст, здравословни проблеми, хранителна алергия или друго. В тази статия ще разгледаме случаи или признаци, че може да е време да промените диетата на вашата котка.

Добре ли е да промените диетата на котка?

котка се храниСнимка: iStock

Най-общо казано, промяната на диетата на вашата котка не би следвало да е голям проблем, стига да имате предвид следните ключови моменти:

Dogsandcats.bg
  • Диетата, към която преминавате, трябва да бъде пълноценна, питателна и подходяща за вашата котка.
  • Промяната в диетата трябва да става постепенно.
  • Вашата котка трябва да бъде внимателно наблюдавана през преходната фаза, за да сте сигурни, че се приспособява добре към новото хоранене.

В други случаи промяната на диетата на вашата котка може да не е опция, а по-скоро необходимост.

И така какви може да са причиине, поради които е време да променим диетата на гальовния спътник?

1. Малкото коте расте

С възрастта на котенцата техните хранителни нужди се променят. Котенцата се нуждаят от храна с високо съдържание на енергия (калории), за да улеснят правилния растеж и развитие. Възрастните котки от друга страна се нуждаят от хранене, за да поддържат здравето си. Възрастните котки имат различни хранителни нужди от малките котенца.

2. Котката е бременна или кърми

Ако вашата женска котка е бременна или кърми, тя ще се нуждае от диета, която е различна от тази на възрастна котка. За целта има специални храни, които тогворатя на нуждите на майката в този момент, тъй като тя има нужда от повече калории.

котка се храниСнимка: iStock

3. Котката има хранителна алергия или чувствителност

Хранителните алергии понякога могат да се появят по-късно в живота и храна или съставка, с която котката ви е свикнала преди, може вече да не е подходяща за тях. Вашият ветеринарен лекар може да прехвърли котката ви на хипоалергенна диета или на нова таква, която не съдържа съставки, към които котката ви е алергична.

4. Котката има медицинска диагноза

Понякога диагнозата може да изисква дългосрочна промяна на диетата. Например, диетата на вашата котка може да бъде променена, ако тя е диагностицирана с котешки диабет. В други случаи наличието на камъни в пикочната система на вашата котка може да наложи преход към бъбречна диета.

5. Котката е хоспитализирана

Ако мъркащият приятел има неочаквана нужда от хоспитализация, вашият ветеринарен лекар може временно да го постави на диета, различна от тази, с която се храни у дома. Тези диети обикновено са лесно смилаеми или богати на хранителни вещества. Ветеринарите използват тези диети, когато смятат, че вашата котка ще се възползва от малки, но питателни хапки, за да улесни възстановяването им по време на престоя им в болницата.

6. Котката е претърпяла медицинска процедура, която изисква промяна в диетата

Понякога диетата на вашата котка може да бъде променена, ако наскоро е била подложена на процедура, която изисква корекция на диетата. Например, ако вашата котка е имала няколко вадения зъб, ветеринарният лекар може да препоръча диета с прясна храна вместо диета с гранули. По същия начин, ако котката ви е претърпяла нещастен инцидент и е била подложена на ортопедична процедура на челюстта, вашият ветеринарен лекар може да предпише диета под формата на каша, така че котката ви да яде по-лесно храната си.

котка се храниСнимка: iStock

Диетата на мъркащите приятели може да се променя по различни причини. В зависимост от възрастта, здравето, активността или други фактори може да се наложи да промените храната на мяукащия си спътник. При всички положения се препоръчва да имате основателна причина, за да промените храната на вашата котка. Ако искате просто да експериментирате - бъдете сигурни, че избирате храна подходяща за вашата котка и тя не приема трудно промени.

Вижте още:

Как да разберем дали котката е алергична към определена храна

Защо котката ми яде само мокра храна

Трябва ли котките да се хранят със специфична за породата храна

Виж още