Трябва ли котките да се хранят със специфична за породата храна

котка се храни Снимка: iStock

И ндустрията за храни за домашни любимци е изключително сложна и огромна. Всеки път, когато трябва да купите храна на мъркащия приятел, виждате, че вече са се появили няколко нови вида и вие се изкушавате да опитате.

Една диетична тенденция, която се разпространява в индустрията за котешка храна може да бъде храна, специфична за породата. Вашият мъркащ приятел има ли нужда от диета, специално пригодена за неговата порода? Дали за изненада или не, породата не винаги е фактор за това каква храна трябва да изберете за мяукащия прител.

Какво стои зад специфичната за породата храна?

котка се храниСнимка: iStock

Специфична за породата храна е предназначена да осигури на вашия чистокръвен домашен любимец точните хранителни вещества, от които се нуждае, за да бъде в добро здраве. Тези персонализирани диети отчитат типа тяло, генетиката и типа козина на вашето коте. Някои здравословни проблеми са по-разпространени при определени породи и тези храни имат за цел да помогнат за предотвратяването на някои от тях.

Dogsandcats.bg

Какво целят диетите, специфични за породата?

Специфичните за породата храни имат за цел да отговорят на физическия външен вид и хранителните нужди на породата.

Те могат да включват неща като:

  • Скелетен състав
  • Размер на челюстта
  • Начин на живот
  • Дължина на козината

Много популярни марки храни за домашни любимци започват да произвеждат специфични за породата формули за котки. Има гранули за Мейн Кууни, Персийски котки, Бенгалски котки, Родголи и др.

Храната, предназначена за големи котки, като Мейн Кун има за цел да поддържа здрави кости и стави на тези големи мъркащи приятели. Храната, специално създадена за големите породи, също включва специфична комбинация от аминокиселини, витамини и омега мастни киселини, за да подпомогне гъстата козина и по-финия подкосъм на породата.

Храната, формулирана за Персийската порода например, съдържа специфична смес от фибри, за да се намали броя на топките косми, които се образуват от тези котета с дълга козина. Освен това съдържа хранителни вещества, които поддържат здравето на кожата и козината на Персийците.

Храната, предназначена за Бенгалските котки, е създадена, за да помогне на тези атлетични котенца да поддържат мускулната си маса.

Необходима ли е специфична за породата диета?

Най-общо казано, диети, формулирани за котки, които са пълноценни в хранително отношение, могат да се дават на всяка порода котки.

Диетата, специфична за породата, не е от съществено значение.

Въпреки това може да бъде полезно, тъй като тези храни вземат предвид специфични хранителни вещества, които може да вземете предвид, когато храните определена порода родословни котки, за да ги поддържате в оптимално здраве. Всяка котка е индивидуална и най-важното е да се храни с висококачествена, пълноценна, балансирана храна. Ако вашият мъркащ приятел има здравословни проблеми, е много по-важно да вземете това предвид отколкото да го храните с диета, специфична за породата.

котка се храниСнимка: iStock

Различните породи котки са по-податливи на определени здравословни състояния и специфичните за породата храни могат да помогнат за предотвратяване и евентуално лечение на някои от тези състояния. Формата на гранулите също може да бъде от полза за тази конкретна порода и формата на тяхната челюст. Така че специфичната за породата храна може да има някои предимства, но не е от съществено значение.

Ако вашето коте има основно здравословно състояние, това е най-важният фактор при избора на диетата му. Храна, специфична за породата, няма да замени терапевтичните диети за обичайните здравословни състояния, отговарящи на диетата.

И на финала - не забравяйте, че е важно да храните мъркащия си приятел с храна, която отговаря на неговите нужди, възраст и начин на живот. Не е необходимо да следвате трендове, още повече когато на кантар е поставено здравето на вашия гальовен приятел. Винаги може да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни относно избора на храна за вашия мъркащ приятел.

Вижте още:

Защо котката ми не иска да яде суха храна, а само лакомства

Защо котката ми се храни толкова бързо

С каква храна трябва да храним малкото коте

Виж още