7 фини начина, по които може да обидите котката си

котка и стопанка Снимка: iStock

В ашата котка може да не плаща сметките или да не сгъва прането, но тя все още се смята за върховен владетел на вашето домакинство. Мъркащите животни заемат най-доброто място на дивана, очакват ястията си точно когато ги искат и обикновено се разхождат наоколо, сякаш притежават дома ви.

Но дори и с целия този възприеман авторитет, котките лесно се „обиждат“ от неща, които не могат да контролират. Някои може да кажат, че са чувствителни, но истината е, че котките имат специфични нужди и очаквания. Те мяукат колкото могат, но много от това какво искат да комуникират, се губят в превода.

Най-големият проблем е, че собствениците на домашни любимци не винаги забелязват езика на тялото на котката. Ние, хората, не разбираме, че потрепващата опашка може да означава, че котето се чувства изключително раздразнена.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

И когато мяукащият ви приятел стане и напусне стаята, това може да е нейният не толкова фин начин да каже, че му е писнало. Ако ви е грижа за чувствата на вашата котка, ще обърнете внимание на всички неща, които потенциално биха могли да я обидят.

1. Докосвате котката си прекалено

Повечето мяукащи приятели оценяват добро почесване зад ушите или под брадичката, но е възможно да прекалявате. Повечето котки искат да бъдат галени само когато са в определено настроение и дори тогава те не оценяват силно инвазивните или дълготрайни сесии на гушкане.

Всяка котка е различна, но много котки се чувстват свръхстимулирани от твърде много докосване. В зависимост от личността на вашата котка, тя може да ви плесне с лапа, да стане и да си тръгне или да ви избягва.

2. Гледате котката си твърде съсредоточено или дълго

В човешкия свят осъществяването на зрителен контакт се счита за уважително и учтиво. Трябва да запомните обаче, че котката ви не е човек. Нашите котешки приятели не следват същия набор от социални стандарти. За вашата котка директният зрителен контакт е агресивно поведение.

Когато две котки правят зрителен контакт, обикновено това завършва с конфронтация. Ако не се опитвате да предизвикате битка с котката си, бъдете учтиви и погледнете леко настрани.

3. Хващате котката си твърде силно при прегръщане

Дори котката ви да не се опитва да се измъкне рязко от ръцете ви или да хапе ръцете ви, обикновено е най-добре да държите и носите котка само ако е абсолютно необходимо.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Със сигурност има някои котки, които обичат да бъдат носени от любимите членове на семейството и се радват на всички прегръдки и внимание. Повечето обаче са по-резервирани, когато става дума за физически форми на обич.

Когато вземете котката си и я носите из къщата, най-вероятно ще я накарате да се почувства в капан и безпомощна. Може също да е болезнено. Дори котката ви да не се опитва да се измъкне рязко от ръцете ви или да хапе ръцете ви, обикновено е най-добре да държите и да носите гальовния си приятел, когато той позволява и да не прекалявате.

4. Пренебрегвате тоалетната

Никога не се възползвайте от факта, че котката ви надеждно тоалетната си и не се нуждае от редовно почистване. Котките предпочитат да поддържат чистота, докато вършат работата си.

Ваша мисия е редовно да почиствате тоалетната. Ваша отговорност е също така да поставите тоалетната някъде, където е удобно и лесно достъпно за котката. Ще бъдете доста разочаровани, ако някой внезапно спре да пусне водата в тоалетната или по някакъв начин премести банята в противоположния край на къщата ви, така че не поставяйте котката си в същото положение.

5. Забравяте за основните здравни нужди на котката

котка и стопанкаСнимка: iStock

Без значение колко котката ви мрази ветеринаря, тези посещения са от съществено значение. Ежегодното посещение при ветеринарен лекар е единственият начин да се уверите, че вашата котка е здрава и сте в крак с превантивните лечения, включително ваксинации и лечения срещу бълхи/кърлежи.

Това също е вашият шанс да проверите за проблеми, включително кожни, хранителни алергии и всякакви тревожни симптоми, повръщане и диария. Пренебрегването на основните здравни грижи на вашата котка е не само обидно, но и риск, който не трябва да поемате.

6. Прекъсвате рутината

Спазването на предсказуема рутина е един от най-добрите начини да поддържате домашната си котка щастлива.

Котките са създания на навика. Те искат да бъдат хранени по едно и също време всеки ден, искат да подремват на едни и същи места всеки ден и искат останалата част от семейството да следва примера им.

Когато дневният график бъде прекъснат по някакъв начин, това може да доведе до чувство на стрес, объркване и обикновено старо раздразнение. Спазването на предсказуема рутина е един от най-добрите начини да поддържате домашната си котка щастлива.

7. Съкращавате на времето за игра

котка и стопанкаСнимка: iStock

Играта е забавна, но е и сериозна работа. Котките заслужават поне 15 минути непрекъсната игра всеки ден и не можете просто да ги отрежете, когато сметнете за добре. Ако предизвикате желанието на котката си да дебне и да се нахвърля, но спрете играта, тя ще остане разочарована и неудовлетворена. Като оставите котката си да реши кога е достатъчно, гарантирате, че тези взаимодействия винаги са положителни.

Не е реалистично да мислите, че вашата котка никога няма да се обиди или раздразни. Много поведенчески проблеми обаче могат да бъдат свързани с нещата в този списък. Уплашени котки, агресивни котки, котки, които отказват да използват тоалетната си – възможно е всички те да си имат работа с хора, които не ги разбират напълно. Като разпознавате тези често срещани „престъпления“, вие сте една крачка по-близо до създаването на невероятна връзка с вашата котка.

Виж още