7 причини, поради които котката ви може изведнъж да стане прекалено мила

котка и стопанин Снимка: iStock

С обствениците на котки обичат, когато техният специален приятел идва да се сгуши, но какво да правим, когато гушкането стане постоянно и необичайно за нашия мъркащ приятел? Личното пространство е необходимо за нас и нашите домашни любимци, така че когато котките внезапно започнат да се държат странно мило и нуждаещо се постоянно, може би не е зле за се замислим каква би била причината за това поведение.

Кое е „нормалното ниво на привързаност“ при котките

Гальовните животни показват привързаност по много начини – от мигане с очи до, душене, гушкане, търкане в предмети или нас или преследване на собствениците от стая в стая. Мъркащите животни обичат личното си пространство, но са готови и да покажат любовта си към собствениците, като това е строго индивидуално за всяка котка. Някои ще ви посрещат на вратата, други ще ви правят компания докато готвите, трети ще бутат главата си във вас.

И все пак, ако изведнъж тези поведения стават много по-натрапчиви, може да има различни причини за това.

1. Безпокойство

Котките често могат да станат по-привързани, когато изпитват безпокойство от раздяла и ако времето ви прекарано извън дома рязко се е увеличило. Котките могат да си мислят, че всеки път когато напуснете къщата си, вие няма да се върнете. Мъркащите животни, които сте осиновили от приют вероятно имат травма в миналото си и могат да демонстрират страха си да останат сами като се гушкат постоянно при вас.

Dogsandcats.bg

За да се преборите с несигурността и да накарате котката си да се чувства по-спокойна - установете рутина за котешкия си приятел. Хранете го по едно и също време или играйте по едно и също време - това ще му помогне да преодолее страховете си.

2. Скука

Изненадващо проста причина за прекалената привързаност е скуката. Внезапната привързаност може да е знак, че вашата котка се нуждае от малко повече умствена стимулация. Прекарването на малко допълнително време с вашата котка, като игра с нея, предоставяне на играчки-пъзели или топки за храна и други дейности могат да помогнат на на гальовния спътник да се пребори със скуката.

3. Стрес

Много ситуации могат да стресират вашата котка и следователно да променят поведението ѝ. Има ли скорошни попълнения в семейството? Ако имате нов домашен любимец или гост, който ще прекара повече време в дома ви, котката ви може да се разтревожи и да избере да търси утеха във вас. В такава ситуация освен необходимия комфорт - подсигурете и забавление за котката си, за да я разсеете - повече играчки, котешко дърво и дори разходки навън, ако гальовния спътник е аватюрист.

котка и стопанинСнимка: iStock

4. Разгонване или бременност при женските котки

Ако имате женско коте на около 4-6 месеце и то започне да мяука силно и да се търка на всички възможни места в дома - това значи, че е настъпило първото разгонване. От друга страна, ако котката ви е бременна - със сигурност ще настъпят промени в поведението ѝ, поради промяната на хормоналните нива.

5. Болест или болка

Жизненоважно е да заведете котката си на ветеринар, ако внезапно стане твърде нуждаеща се. Ако поведението е твърде натрапчиво, изглежда много необичайно за домашния любимец и като цяло той се държш странно - може да е знак за болка. Това че е станала твърде мила към вас може да е начин, по който се опитва да ви съобщи, че не се чувства добре.

6. Възрастна котка

Жаждата на гальовните животни за внимание може да се промени драстично през различните етапи от живота. Ако вашата котка е в напреднала възраст, сетивата им може да не са толкова остри и това, че сте близо до вас, я кара да се чувства по-безопасно.

Тъй като възрастните котки са по-склонни да имат медицински състояния, много е важно те редовно да посещават своя ветеринарен лекар, особено ако има внезапна промяна в поведението.

7. Котката ви много ви обича

Привързаността може да е също знак, че вашата котка просто иска да бъде близо до вас, защото се чувства комфортно във вашата компания. С нея не се случва нищо необичайно или страшно, тя просто иска да изрази любовта си към вас и затова не те откъсва от стопаните си.

Независимо дали ви харесва или не, ако изведнъж котката ви започне да се държи необичайно - струва си да помислите каква е причината и евентуално да заведете домашния си любимец на ветеринар. Колкото и да се радвате, че отдалеченият ви гальовен спътник изведнъж иска да се гушка във вас - това не винаги е хубав знак, така че си струва да проверите.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 2

7 съвета за отглеждане на здрава котка

7 признака, че котката ви скучае

Виж още