7 причини, поради които котките облизват устните си

котка се облизва Снимка: iStock

В иждали сте котката си да облизва устните си безброй пъти. Теди приятели са известни със своите навици за почистване, така че е напълно логично да приемем, че честото облизване на устните е нормална част от котешката хигиена, нали?

Облизването на устните е нормално в повечето случаи, но има някои ситуации, когато поведението може да означава, че се случва нещо по-сериозно. Какво е нормално котешко облизване на устните и кога трябва да се притеснявате?

Ето някои причини, поради които котките облизват устните си, включително когато може да се наложи да обърнете по-голямо внимание и да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно поведението.

1. Почистване

Най-честата причина, поради която котките облизват устните си е да се почистят след хранене. По същия начин, по който ние използваме салфетка след хранене, те се облизват. Поведението се основава на инстинкта на котката да премахне следите от миризма след поглъщане на плячка. Остатъчните аромати могат да бъдат открити от друг по-голям хищник, който може да нападне гальовния приятел. Тъй като самите котки също са плячка поради малкия си размер, за тях е важно да премахнат следите от миризми след хранене, за да не се излагат на опасност.

Dogsandcats.bg

2. Болка в устата

Облизването на устните може да означава орално заболяване. Може също да забележите лигавене. Това лигавене се различава от лигавенето, което се появява, когато котката е щастлива (обикновено докато меси с лапи). Заедно с честото облизване на устните и лигавене, котката може да пипа устата си с лапи, да показва спад в апетита и може да забележите неприятна миризма от устата.

3. Страх

Котките, които облизват устните си, когато няма храна, може да изпитват нервност или страх. За да определите по-точно каква е причината, наблюдавайте непосредствените обстоятелства преди поведението и обърнете внимание и на други сигнали от езика на тялото.

4. Гадене

Облизването на устни, придружено от преглъщане, може да означава, че котката изпитва гадене. Малко след това може да се появи повръщане.

котка се облизваСнимка: iStock

5. Заболяване на горните дихателни пътища

Проблеми с горните дихателни пътища или алергии могат да накарат котките да облизват устните си често. След кихане също е типично за котките да облизват устните си.

6. Прекомерно слюноотделяне

Това предизвиква често облизване на устните. Може да означава, че са налице по-сериозни здравословни проблеми. Някои причини могат да включват поглъщане на чуждо тяло, тумор, пародонтоза, гадене, нараняване на устата, абсцес, бъбречно заболяване, заболяване на горните дихателни пътища, поглъщане на токсично вещество и други. Затова е необходимо да посетите ветеринарния лекар, за да прегледа мяукащия домашен любимец.

7. Сухота в устата

Силната сухота в устата може да доведе до често облизване на устните. Основните здравословни състояния могат да бъдат причина, като треска, дехидратация, бъбречни или чернодробни проблеми, ендокринни нарушения, странични ефекти от определени лекарства и др. Котките също могат да изпитат сухота в устата, когато са много нервни или уплашени.

Горните обстоятелства не са единствените причини котката да облизва устни. Ако сте загрижени за честотата или обстоятелствата, при които мяукащият домашен любимец проявява подобно поведение, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Защо котката ми ме облизва

Какво съдържа котешката слюнка

Защо котката ми се мие върху мен

Виж още