7 причини, защо котката изведнъж не се „отлепва“ от вас

котка и стопанин Снимка: iStock

М яукащите приятели често са набедени като придирчиви същества, които предпочитат човешкото приятелство само определени условия. Разбира се, всеки собственик на котка знае, че това е само донякъде вярно и гальовните животни могат да бъдат много мили и обичащи стопаните си.

Вие познавате котката си по-добре от всеки друг и може да забележите, ако тя внезапно започне да се държи необичайно дружелюбно и започне да ви преследва навсякъде, като това не е типично за нея.

В случай че гальовният спътник внезапно изглежда много по-привързан от нормалното, трябва да се опитате да проучите причината, защото те може да се опитва да ви уведоми, че нещо не е наред.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Котката ви се чувства изоставена

Ако ви няма през повечето часове от деня, мяукащият приятел може да се разстрои, особено ако това не винаги е била нормална рутина. Промените в работните графици могат да стресират вашата котка, защото те се радват на последователност.

2. Осиротели или отделени от котилото си твърде рано

Котките трябва да бъдат напълно отбити най-малко 6-8 седмици, преди да могат да бъдат здравословно отделени от котилото си. Най-добре е да оставите майка им да ги отглежда физически и емоционално възможно най-дълго, преди да отидат при новите си човешки родители. Котките, които не са имали възможност да се отбият напълно в здравословна възраст, могат да развият тревожност при раздяла, тъй като търсят майчината грижа, която не са имали или не напълно. Това може да е причината, поради която мъничето, което наскоро сте осиновили буквално не се отделя от вас.

3. Скука

котка и стопанинСнимка: iStock

Подобно на малко дете, мяукащият спътник може да ви следва из къщата ви, защото иска да е около вас и не иска да си играе сам. В такава ситуация може да насърчавате уменията им за независима игра, като инвестирате в котешко дърво, котешка драскалка или другаи играчки, които ще предизвикат интереса им. Ако ги оставите да се ангажират със заобикалящата ги среда, това ще ги отвлече от обсебването им. Все пак, вие със сигурност имате имате работа за вършене и не може да играете непрестанно с мяукащия приятел.

4. Болест

За съжаление „прилепването“ може да е симптом на заболяване, особено ако е придружено от често мяукане, безпокойство, стомашно разстройство или други общи признаци на неразположение. Трябва да прегледате котката си за признаци на външна травма, включително нараняване на лапите. Ако не можете да намерите причина за внезапната им промяна в поведението - ще трябва да посетите ветеринарния лекар, за да проверите какво не е наред.

5. Глад

Може би сте се увлекли малко със списъка си със задачи и сте забравили храната на вашето коте. Като куче, което знае кога е време за разходка, котките няма да ви позволят да забравите кога е време за ядене. Те знаят, че ги храните, така че може да се много мило когато настане този момент и да не ви изпускат от погледа си, докато не видят, че храната се появява.

6. Бременност или разгонване

Хормоналните промени могат да накарат гальовния приятел да бъде много любвеобвилен и да търси всяка секунда внимание, за да се гушка при вас. Ако котката ви е бременна, тя може да проявява някои от новите си майчински чувства, като се търка в крака ви или моли за допълнително внимание. Разгонването също може да промени начина, по който котката ви се държи. Някои мяукащи животни може да не искат да са около вас, докато търсят партньор, докато други с най-голямо удоволстви еще се навъртат около вас.

7. Тревога

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките обичат последователността. Ново животно в къщата, нов дом или дори пренареждане на мебелите може да е достатъчно за някои мяукащи домашни любимци да „излязат от релсите“. Някои други събития, като гръмотевична буря или непознат гост в къщата, също може да разстроят котката ви, като я накарат да откаже да ви напусне или да се скрие, ако не можете да присъствате.

Как да подходим, за да накараме мъркащия приятел да бъде по-самостоятелен

Важно е да разберете всички внезапни промени в поведението на вашата котка, защото те могат да подстазват за заболяване. Няколко прости неща, които може да направите, ако забележите промяна в поведението на котката ви:

  • Планирайте посещение при ветеринар. Ако не можете да намерите причина за дилемата на вашата котка, трябва да я заведете на ветеринар, за да изключите някакво основно заболяване.
  • Уверете се, че нуждите им от храна и любов са задоволени. Следвайте рутината на хранене и отделяйте време за игра с мяукащия приятел.
  • Въведете новите домашни любимци възможно най-бавно. Къщата ви принадлежи на вашата котка и всеки собственик знае това. Те може да не знаят какво да мислят за „натрапника“ и вероятно ще се държат страхливо или дори агресивно, ако бързате със срещата. Оставянето на вашата котка да се свърже с нови членове на семейството с течение на времето им позволява да формират привързаности според собствените си условия, което вероятно ще доведе до много по-стабилни взаимоотношения в дългосрочен план.
  • Дайте им стабилност. Ако вашето домакинство е подложено на много промени, отделете време, за да уверите котката си, че няма да ходите никъде. Като прекарвате допълнително време с тях и ги гушкате, можете да ги накарате да се чувстват сигурни.

Въпреки че за много стопани може да е голяма радост, ако обичайно по-отдалечената им котка изведнъж стане много привързана, но е важно да разберете причината, тъй като не е изключено мъркащият приятел да комуникира с вас, че нещо не е наред. Ако изключите заболяване - тогава помислете дали нещо ново не тормози котката ви в дома и се опитайте да я накарате да се чувства възможно най-комфортно.

Вижте още:

5 причини, поради които котката ви не иска я докосвате

Какво трябва да знаем за котешкото мъркане по време на стрес

Виж още