Какво трябва да знаем за котешкото мъркане по време на стрес

котка и стопанин Снимка: iStock

К огато мислим за мъркащи котки, обикновено си представяме доволно коте, свито в скута ни или наслаждаващо се на топлината и нашето присъствие. И въпреки че това може да е така, понякога котка ще се приближи до вас и ще започне да мърка, защото е нервна или изпитва стрес.

И тук въпросът е - как да разберем кога котките мъркат от удоволствие и кога, защото са притеснени?

Всичко се свежда до разпознаването на другите симптоми, които показва нервна или стресирана котка.

Dogsandcats.bg

Как се държат котките, когато са нервни?

Мяукащите приятели определено могат да започнат да мъркат повече, когато чувстват нервни. Мъркането обаче е съпътствано от други признаци, които биха могли да ви подскажат, че мукащият спътник е неспокоен:

  • Избягване на зрителен контакт

Някои мъркащи животни ще се опитат да се изплъзнат от полезрението ви, когато се чувстват нервни. Затова най-добре им  дайте малко пространство, за да може гальовният приятел да се успокои.

  • Ненормална активност на опашката

Котките имат пълен контрол върху опашките си и ги използват като средство за невербална комуникация. В случай че мяукащият спътник се чувства нервен, опашката му може да реагира по различни начини - помахване, блъскане в пода или държане на опашката близо до тялото.

котка и стопанинСнимка: iStock

  • Разширени зеници

Ако котката ви е нервна, очите ѝ обикновено ще ви кажат всичко, което трябва да знаете. Разширените зеници често показват, че се страхува от нещо.

  • Учестено дишане

Учестеното дишане е доста универсален отговор на нервите и вашата котка не е по-различна. Ако смятате, че може да се чувства нервна, вижте дали дишат по-бързо, отколкото трябва.

  • Прибрани назад уши и наелектризирана козина

Ако котката ви е нервна, космите по гърба им често ще се изправят и те ще държат ушите си прилепнали към главата. Това е техният начин по който те опитват да изтлеждат по-големи отколкото са, а в дивата природа това може да бъде доста ефективен инструмент за общуване с други животни и знак за другото животно да се отдръпне.

  • Агресия/опит за бягство

Някои мяукащи животни ще се държат агресивно, когато се чувстват нервни, а други просто ще се опитат да избягат, за да избягат от ситуацията. Независимо дали се опитват да се бият или да избягат, всичко се свежда до ситуацията и личността на вашата котка.

Стрес на котката, съчетан с мъркане

Ако забележите някои от гореизброените симптоми и котката ви дойде при вас и започне да мърка - най-вероятно тя не прави това от удоволствие, така че трябва да проверите какво е това, което плаши мяукащия ви спътник - шум, от който се е стреснала, миризма или нещо друго.

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките са сложни емоционални същества и могат да общуват с нас по много различни начини. Опознайте котката си и какво е нормално за нея, за да знаете кое поведение си заслужава да се провери.

Мъркането е само един инструмент, с който гальовните приятели разполагат, и могат да го използват заедно с много различни неща, за да ви кажат, че не се чувстват добре.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още