8 естествени източника на таурин, които могат да допълнят диетата на котката

котка месо Снимка: iStock

Т ауринът е една от важните аминокиселини в диетата на вашата котка. Без таурин котките могат да развият много сериозни проблеми, включително слепота.

Хубавото е, че качествените котешки храни са богати на таурин и в повечето случаи не е необходимо да се притеснявате дали мяукащият приятел си набавя достатъчно. Все пак, ако искате да му приготвите малко храна за лакомство ви даваме няколко идеи за месо, което мяукащият приятел може да консумира и да си набави така необходимия таурин.

1. Пилешко месо

котка месоСнимка: iStock

Пилето е основният източник на таурин, поради което много храни за котки имат вкус на пилешко месо, гарнирано с допълнителни съставки. Тъмното пилешко месо би било най-доброто. За разлика от него, мазнината и кожата на пилето нямат таурин. Най-добре хранете мяукащия приятел с пилешко месо от бутчета или черен дроб, но избягвайте мазнините и кожата.

Dogsandcats.bg

2. Пуешко месо

Пуйката е много подобна на пилето по отношение на съдържанието на таурин. Пуешките бутчета съдържат най-много таурин, защото там се намира тъмното месо. Органите на пуйката също осигуряват добри количества за мяукащия приятел.

3. Говеждо месо

Всяко говеждо месо съдържа малко таурин. Вътрешните органи са най-добри, особено сърцето и черния дроб.

4. Агнешко

Агнешкото няма толкова много таурин, колкото повечето други домашни птици и говеждо месо, но със сигурност можете да нахраните котката си с агнешко, ако имате малко под ръка.

5. Риба

котка месоСнимка: iStock

Рибата често има много таурин, поради което се съдържа в повечето котешки храни. Той също така идва с други хранителни ползи за гальовните животни. Като се има предвид това, не прехранвайте котките си с риба, тъй като тя съдържа по-високо съдържание на мазнини.

Вижте още: Котките могат ли да ядат риба тон

6. Миди

Всички видове миди имат голямо количество таурин. От различните видове черупчести, скаридите и мидите са най-богати. Все пак, имайте едно на ум когато дадете на котката си да опита миди, тъй като трябва да са сготвени без подправки.

7. Яйца

Яйцата са спорни. Има смесени проучвания – някои от тях откриват много ниски нива на таурин, а други – много високи. Нивата на таурина изглежда се влияят от храната и добавките на кокошката, която ги снася. Независимо от това, яйцата са добър източник на протеини за вашата котка. Ако давате на мяукащия спътник - яйцата трябва да са варени, без подправки и трябва да поднесете няколко хапки, а не цяло яйце, тъй като това е прекалено голямо количество.

Вижте още: Могат ли котките да консумират яйца

8.Свинско месо

Свинското има добро количество таурин, но можете да сервирате свинско на котката си, само ако е сготвено, без подправки и костите са напълно отстранени.

Почти всяко месо съдържа известно количество таурин. Все пак, не забравяйте, че е най-добре да храните мяукащия си приятел с качествена храна за котки. Не е лошо да разнообразявате с интересни лакомства, особено когато готвите за себе си, но в никакъв случай тази диета не бива да е основна за гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

Виж още