8 любопитни въпроса за котките и техните отговори

котка Снимка: Pixabay

М яукащите животни ни смайват непрестанно. Дали със загадачното си поведение, дивата си природа или огромната доза сладост, няма спор, че са много любопитни създания.

Хайде да разгледаме няколко куриозни неща за котките и техния свят. Обещаваме, че няма да ви е скучно!

1. Могат ли котките да си служат еднакво с двете лапи?

Едва ли някога сте се замисляли дали мъркащите приятели имат предпочитания с коя лапа да действат - дясна или лява. Всъщност се предполага, че повечето имат за доминантна една от двете лапи. Няма статистика дали са повече десничари или левичари, но по-малко са тези, които си служат прекрасно и с двете. Изглежда, че в това отнощение приличат на нас, хората.

2. Как обичат храната си - топла или студена?

Всъщност отговорът на този въпрос не е нито студена, нито твърде гореща. Мяукащите животно обичат да хапват храната си на стайна температура. Същата температура е плячката, която те биха хванали в дивата природа.

Dogsandcats.bg

3. Виждат ли цветно?

коткаСнимка: Pixabay

Често хората си мислят, че мъркащите приятели виждат като черно-бял телевизор от миналото. Всъщност, котките виждат някои от цветове, като например синьо, виолетово, жълто или синьо. Те не могат да уловят червени или оранжеви нюанси. В допълнение, имат доста добро нощно виждане, което им помага в ловуването, макар и вкъщи това да са играчки, пантофи или други предмети.

4. Защо мяукат?

Хората обикновено намираме мяукането на котка за много сладък звук. Факт е, че не винаги им се радваме, когато мъркащите приятели се размяукат в 04:00ч през нощта или ни се „карат” след като се приберем от екскурзия и сме ги оставили няколко дни сами.

Все пак, това е начин, по който те са научили да комуникират с нас, хората. Котките не мяукат помежду си, освен може би когато са бебета, които „разговарят” с майките си.

5. Разбират ли хората?

Гальовните домашни любимци са силно интуитивни същества и могат да разберат настроението ви. Те са способни да уловят основните човешки емоции като гняв, страх или радост. Например, те могат да усетят по гласа и тона ви как се чувствате. Друг е въпросът, че едва ли ги интересува как се чувствате, така че най-вероятно няма да ви обърнат особено внимание.

6. Кой е измислил вратичката за котки?

Изглежда Исак Нютон има принос не само във физиката, математиката и астрономията, но и в изобретяването на вратичката за животни. Историята разказва, че котката му го е смущавала непрестанно докато е работил в лабораторията си, тъй като постоянно е искала да влиза и излиза. В резултат на което той решава да пробие дупка, за да може тя необезпокоявано да се разхожда в различните помещения.

7. Как се приземяват котките?

Мяукащите приятели действително се приземяват на краката си след скок или падане. Всички го правят по един и същи начин. Те първо завъртат глава, след това извиват гръбнака си, изравняват задните лапи и накрая се приземяват с леко извит гръб. По този начин те намаляват удара. Все пак, не експериментирайте у дома и не проверявайте колко живота има котката ви!

8. Знаете ли за котешките отпечатъци?

Както ние, хората имаме пръстови отпечатъци, мъркащите приятели имат свой собствени уникален знак - техните нослета. Няма котки с две еднакви нослета. Ако мъркащите приятели можеха да боравят със смартфони, най-вероятно щяха да ги отключват именно с тях.

Мяукащите приятели са любопитни създания. Колкото и да ги обожаваме, те често са странни, а могат да станат дори досадни. В крайна сметка, добре че са такива, тъй като това води до положителна развръзка и изобретения, както например историята за създаването на котешката вратичка.

Вижте още:

Имат ли котките девет живота

Трябва ли ми котешка вратичка

Виж още