8 начина да накарате котката си да използва драскалка

котешка драскалка Снимка: iStock

К отките са толкова сладки и пухкави, колкото може да бъде всеки домашен любимец. Въпреки това те не изглеждат толкова очарователни, когато разкъсват вещите ви. Като добър стопанин на домашен любимец разбирате нуждата на котката да драска; това ѝ помага да поддържа ноктите си във форма, да упражнява предните си крайници и освен това действа като форма на освобождаване от стреса.

В този смисъл знаете, че тя не го прави от злоба или злонамереност, поради което сте решили да ѝ купите драскалка. За съжаление наличието на драскалка само по себе си няма магически да промени поведението на котката ви и тя веднага да започне да я използва.

Можем само да си представим шока и разочарованието ви, когато котката ви реши да пренебрегне драскалката и вместо това да се насочи отново към мебелите. Гальовните животни могат да бъдат твърдоглави. Въпреки това упоритостта обикновено не е причината, поради която котката пренебрегва стълба за драскане. За вас закупеният артикул е поставка за драскане. За вашия котешки приятел обаче това може да не е толкова очевидно.

Ето защо целта е да направите драскалката възможно най-примамлива за котката си, а по-долу ще изброим различни начини за постигане на успех.

Dogsandcats.bg

котешка драскалкаСнимка: iStock

1. Използвайте награди

Искате котката да свързва драскалката с възнаграждаващо преживяване. Преди да предприемете техники за обучение от следващо ниво, просто разтрийте малко котешка мента върху стълба. Ако котката ви е любител на котешката мента, както повечето, тя ще се насочи към нея, за да я опита, само за да разбере, че обича материала на странния нов стълб.

Ако не разполагате с котешка мента, помислете за поставяне на любимото ѝ лакомство на върха на стълба. Когато котката впие нокти в стълба, за да достигне лакомството, тя ще разбере колко приятно е усещането срещу ноктите ѝ. Може да се наложи да направите това няколко пъти, докато обучите гальовния приятел да се насочва към драскалката.

2. Започнете с тренировките докато котето е малко

Може да е трудно да научите опитна котка как да използва драскалка. В края на краищата, диванът им е служил чудесно. Ето защо е важно да запознаете котките с драскалките, когато са още котенца. Поставете по-малък стълб до любимото им място и той ще бъде едно от първите неща, с които те ще започнат да си играят.

3. Уверете се, че стълбът е с правилната височина

котешка драскалкаСнимка: iStock

Понякога проблемът се крие в самата драскалка. Възможно е котката да не го чувства правилно. Височината на драскалката е един от основните фактори, които определят дали котката ще я хареса, или не.

Това е така, защото мяукащите животни обичат да съчетават чесането с разтягане, тъй като това им позволява да насочват по-ефективно мускулите на предните крайници и гръбначния стълб. Освен това, както вече споменахме, котките понякога се чешат за облекчаване на стреса. Разтягането е друго нещо, което те правят, за да успокоят нервите си, поради което обичат да извършват тези дейности едновременно.

Поради това драскалката трябва да е достатъчно висока, за да им позволи да се разтягат. Ето защо диванът вероятно е любимото място за драскане на котката ви. Затова се уверете, че драскалката е достатъчно висока, за да може да се приспособи към ръста на котката ви.

4. Осигурете стабилност на стълба за драскане

котешка драскалкаСнимка: iStock

Тази точка е свързана с горната.

Когато мъркащите животни драскат и се протягат, те поставят цялата тежест на тялото си върху повърхността за драскане. Това означава, че стълбът трябва да е достатъчно здрав, за да издържи теглото на котката.

На котката ѝ е достатъчно да опита веднъж нестабилна драскалка, за да разбере, че никога повече няма да я опита. Затова се уверете, че избраната от вас има здрава основа.

5. Опитайте различни материали

Продуктите за драскане се изработват от различни материали, като най-често срещаните са сизал, дърво и картон. Котките имат предпочитания, когато става въпрос за за драскане, като предпочитат един вид пред друг.

Следователно една от причините, поради които котката ви не използва новата си стойка, може да е просто защото не харесва нейната повърхност. Затова помислете дали да не експериментирате с различни материали, за да откриете този, който най-много се харесва на котката ви.

6. Няколко драскалки за няколко котки

котешка драскалкаСнимка: iStock

Котките живеят по определен кодекс. Ако една котка претендира за нещо, другите котки не трябва да го докосват, освен ако не искат война. Макар че този кодекс е прост, той изминава дълъг път, за да осигури хармония между котките, които живеят заедно.

Ето защо, ако в дома ви има няколко котки, ще искате да купите пропорционален брой драскалки. Ако имате само един стълб, останалите може да не го докосват от уважение към котката, която първа го е поискала или да се скарат кой си играе с него.

7. Стратегическо разположение

Поставили ли сте стълба близо до любимото им място за драскане? Въпреки че това може да изглежда очевидно, някои родители на котки не го правят по няколко причини. Например, стълбът може да се отрази на интериорния им декор. Въпреки това ще трябва да се съобразите с това неудобство, ако искате лапите на котката ви да не са в мебелите ви.

Поставете стлълбовете за драскане на видни места, като например на любимите им места за драскане и подремване, както и до вратите и прозорците.

8. Поставете лапите на котката върху драскалката

котешка драскалкаСнимка: iStock

Някои котки са естествено уплашени. Това означава, че може да се нуждаят от малко „насърчаване“, за да опитат нови неща. Ако лакомствата и котешката мента не действат, вземете котката и я поставете до стълба, а след това внимателно разтрийте лапите ѝ върху повърхността за драскане на стълба. Не всички котки харесват тази практика, но си струва да опитате.

Разбира се, правете това само с котка, която ви има доверие. Ако и след този опит тя все още не иска да имат нищо общо със стълба, оставете я на мира. Опитайте някои от другите решения.

Стълбчетата за драскане са спасителни за собствениците на домашни любимци, които споделят дома си с котки. В по-голямата си част котките приемат тези драскалки по естествен начин. Въпреки това някои котки ги отхвърлят. Може да е трудно да се определи причината, поради която котката не иска да използва новия си стълб, но с лакомства, повече игри около стълба и търпение може би ще научите котката си да го използва все по-често.

Виж още