8 начина, по който котките показват тъга

тъжно коте Снимка: iStock

М ного от нас, които обичаме котки, сме привлечени от тяхната независима и отчуждена природа. В сравнение с техните кучешки събратя, понякога може да бъде предизвикателство да разберете какво мисли и чувства вашият котешки приятел. Не бъркайте студеното им настроение с липса на емоции – котките изпитват широк спектър от чувства, подобно на техните хора.

Ако се чудите дали вашата котка се чувства отчаяна, не забравяйте, че те са социални същества, които ни показват какво е в техните сладки малки умове чрез действията си. Ето някои поведения, които биха могли да показват, че котката ви се чувства тъжна или депресирана и се нуждае от намеса и подкрепа от вас.

1. Загуба на апетит

тъжно котеСнимка: iStock

Един от най-често срещаните и разпознаваеми признаци на тъжна котка е загубата на апетит. Когато котката се чувства тъжна, тя може да откаже да яде или да пие вода, дори ако обикновено яде ентусиазирано. Дори опитването на нова храна не изглежда да ги примамва. С течение на времето това може да доведе до загуба на тегло и слабост, което може допълнително да влоши лошото им настроение. Хроничният и дългосрочен отказ от храна и напитки не отнема много време, за да се превърне в спешен проблем за вашия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

2. Летаргия

Тъжните котки също могат да показват липса на енергия или ентусиазъм за обичайните си дейности. По-малко тичане през нощта и по-малко игри с любимите играчки може да означава, че вашата котка не е на обичайното си емоционално място. Тя може да прекарва повече време в сън, да се излежава и може да не изглежда толкова заинтересована да играе или да изследва заобикалящата я среда, както обикновено. Това може да е знак, че се чувства унила или депресирана.

3. Промени във взаимодействието

Точно като хората, депресираната котка може да се отдръпва от своите хора и други животни в у дома. Котките са известни с независимия си характер, но тъжната котка може да стане още по-затворена и изолирана. Тя може да намери нови скривалища и да избяга взаимодействие с човешките си спътници или други домашни любимци в домакинството. Това може да е знак, че се чувства тревожна или стресирана. Депресирана или стресирана котка също може да стане по-прилеплива от обикновено, може би да следва собственика си от стая в стая или да иска повече време за обиколка и гушкане от обикновено.

тъжно котеСнимка: iStock

4. Промени в навиците за грижа

Някои котки могат да се справят с тъгата или стреса, като се занимават с прекомерна грижа за козината. Въпреки че те обикновено са придирчиво чисти същества, може да забележите дори повече време, прекарано в миене на козината от обикновено. Прекомерната грижа за козината може да доведе до петна от косопад и кожни раздразнения/обриви. Това поведение може да е знак, че котката ви се чувства тревожна или нещастна. Като алтернатива, вашата котка може да прекарва по-малко време в грижа за козината, което води до сплъстена козина и възли. Всяка промяна в грижата за козината може да означава, че нещо различно се случва с вашето коте.

5. Вокализация

Котките могат да вокализират повече или по-малко, когато се чувстват тъжни или стресирани. Те могат да мяукат повече от обикновено, или могат да издават други звуци, които показват страдание или дискомфорт. Това може да е знак, че те търсят внимание или комфорт от своите човешки спътници. Интересното е, че мъркането не винаги означава положителни чувства. Прекомерното мъркане може да означава, че котката ви се опитва да се успокои или утеши от емоционална или физическа болка.

6. Промяна в моделите на сън

Тъжните котки също могат да показват промени в моделите си на сън. Те могат да спят повече или по-малко от обикновено и може да имат проблеми да се установят през нощта. Това може да е знак, че се чувстват тревога или неудобство.

тъжно котеСнимка: iStock

7. Проблеми с тоалетната

Промените в навиците на използване на тоалетна могат да бъдат причинени от физически и психически проблеми и могат да бъдат знак, че котката се чувства тъжна или стресирана. Те може да започнат да използват тоалетната по-често или по-рядко, или може да започнат да излизат извън нея. Промените в ходенето до тоалетна също могат да бъдат признак на инфекция на пикочните пътища или друг сериозен медицински проблем. Жизненоважно е да я заведете на ветеринар, ако котката ви уринира или дефекира извън тоалентата си.

8. Агресия или деструктивно поведение

В някои случаи тъжна или стресирана котка може да прояви агресия или разрушително поведение. Тя може да драска мебели или други домакински предмети или може да се нахвърли върху своите човешки спътници или други домашни любимци в домакинството със съскане и много махане на опашка. Внезапно ухапване, махване или одраскване от обикновено спокойно коте може да бъде изненадващо за собственика му - и трябва да бъде призив да бъдете изключително внимателни и наблюдателни. Агресивното и разрушително поведение може да е знак, че вашата котка изпитва болка или дискомфорт.

тъжно котеСнимка: iStock

В заключение, котките могат да проявяват тъга по различни начини; те чувстват нещата по-дълбоко, отколкото обикновено предполагаме. Въпреки че може да сме различни по много очевидни начини, хората и котките споделят емоционални възходи и падения, когато животът се променя. Важно е да наблюдавате поведението на вашата котка и да я заведете на ветеринар, ако има някакви притеснения относно физическото или емоционалното ѝ здраве. Доверен ветеринарен лекар може да ви помогне да разберете причината за промените в поведението и навиците на вашата котка.

Виж още